Folket fällde regering

Islands regering har avgått efter att demonstrationer krävt detta sen landet gick i konkurs i höstas. Det har alltså inte bara varit demonstrationer den senaste veckan, som det står i SVD, utan en längre tid. Ett av koalititonsregeringens partier, socialdemokraterna kände sig till slut så pressade av folkets krav att man i parlamentet fällde Islands regering:

Regeringen har stått under hård press ända sedan finanskrisen drabbade Island med full kraft i oktober. Då kraschade flera banker men räddades genom att de förstatligades. Finanskrisens verkningar väntas få följder i många år med ekonomisk tillbakagång, arbetslöshet och en valuta som knappt har styrfart.

Avgången kommer efter en veckas våldsamma protestdemonstrationer och allt högre krav från Socialdemokraterna och oppositionen om nyval och att regeringen går.

Nu blir det nyval, men framtiden för Island i finanskrisens tidevarv verkar inte helt solklar. Problemen kan kvarstå länge än.

Även på andra håll i Europa har det varit omfattande och delvis våldsamma demonstrationer mot olika regeringar. Frågan är hur länge regeringarna i Grekland, Litauen, Lettland och Bulgarien kan hålla ut mot folkliga protester. En sak är i alla fall säker, folkliga protester på gatorna kan ha effekt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Folket fällde regering”

  1. Överallt står det att socialdemokraterna ingick i den avgående regeringen, men vilka var de andra partierna?

    Hoppas att nästa regering blir bättre.

Kommentarer inaktiverade.