Osmakligt av fascistoid islamofob

Mer än tusen palestinier har mördats av Israels militär i Gaza. Då väljer islamofoben Per Gudmundson att på ett osmakligt sätt att uppmärksamma en osmaklig film (som han kallar satir) om palestinierna, dvs offren, och Hamas. Hamas är ingen trevlig organisation, men Israel regering och armé är värre och Per Gudmundson är verkligen islamofobt obehaglig. Precis som andra människor som fokuserar på ett mindre problem, antisemitismen, vars nuvarande ökning orsakats av ett större problem, Israels ockupation och kolonisering av palestinsk mark, innebär Gudmundsons skriverier ett ställningstagande för massmordet i Gaza. Det är verkligen obehagligt att den här typen fascistoid medlöpare till förtryckaregimer får utrymme i ledande svensk media. På nåt sätt är det likt 30-talet känns det som.

Intressant?
Borgarmedia: AB1, AB2, SDS1, SDS2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Det är knappast svårt att göra en liknande film med judar som säger dumheter, hot och barn som skriver hälsningar på bomberna som snart ska falla över palestinierna. Tyvärr är det så att muslimen och araben ett värre hot i västs ögon än någon annan grupp och det leder till att det som görs här inte ses som hets mot folkgrupp medans det omvända skulle ha varit det.

 • Anders_S, du klagade ju väldigt högt när någon annan kallade dig antisemit i en annan diskussionstråd. Ändå slungar du utan problem liknande ad hominem-angrepp mot andra, som i det här fallet. Du vet mycket väl att Gudmundson varken är islamofob eller fascist! Kom med lite riktiga argument istället, och hjälp till att hålla debatten på en hög nivå. Just det faktum att du skriver mycket vettigare än många andra vänsterdebattörer är åtminstone för min del anledningen till att jag läser din blogg, fastän vi tycker helt olika.

 • Jag tror när man tar ett reportage från SR, och menar att det är public services försvar av Hamas, och sedan blandar in Halal-tv, som inte har något som helst att göra med Hamas eller antisemitismen och vidare hylla en film, som översätter fel och ljuger rakt ut, då är man en islamofob. Det är inte så att han hade bra argument och man inte kan sätta något emot dem och i brist på svar på tal, så väljer man att svartmåla honom. Tvärtom det är för att han inte har några argument och väljer att ta alla de fördomar som finns och sedan blandar in helt oskyldiga tvprogram som Halal-tv, som han visar sitt rätta ansikte.
  Folk har blivit kallade antisemiter för mycket oskyldigare tilltag.

 • Anders_S

  Wilhelm: I motsats till vad du påstår vill jag mena att Per Gudmundson (före detta anarkist) faktisk är både islamofob och fascistoid. Fascist är han inte, men fascistoid.

  Jag har i stort sett aldrig sett Per Gudmundson skriva något balanserat eller sunt om islam.

 • Anders_S: Även om du tycker det så menar jag att man kan undvika dylika tillmälen ändå, bara för att inte onödigtvis bidra till att debatten glider över från sak till person. Jag har anledning att vara självkritisk här då jag själv är ganska bra på att dra till med onödiga personangrepp på min blogg. Men jag försöker sluta med det.

  En mer on-topic fråga: Varför tror du att så många palestinier föredrar att bo i Israel? Se t ex http://www.danielpipes.org/article/5314

 • Anders_S

  Wilhelm S: Jag undviker den typen av tillmälen när det gäller alla utom offentliga personer. De måste tåla lite mer.

  Din sista fråga är enkel att svara på: Genom omvärldens blockad, Israels ockupation och bosättningar samt murar, så är det avgort bättre att leva i Israel. Men det är ju Israel som genom sitt förtryck mot palestinier/Palestina ser till att det är så. Alla människor vill ju leva där risken för övergrepp, att bli mördad och slagen är mindre. Den risken är mindre i Israel än på Västbanken och i Gaza.

 • Helge

  ”Kortfilmen How to make a Hamas Hero är komisk på exakt rätt nivå, och tittaren sätter garanterat skrattet i halsen.”

  Rätt nivå? Vilken nivå är det? Jag fann filmen, eller halva för jag kunde inte förmå mej att se till slutet, osmaklig och inte ett dugg komisk eller ens lustig. Om man finner en dylik film lustig efter allt det som skett den senaste tiden, borde man nog uppsöka hjälp. Hamas är inga trevliga scouter precis men att lustiggöra sej på denna tragedi genom Hamas och försöka leda bort uppmärksamheten från de brott Israel gjort är i mitt tycke omoraliskt. Svensson gör helt rätt i att kritisera hans person.

 • Anders_S

  Jag förstår mig inte på människor som kan försvara det som hänt i Gaza. Det gör mig illamående att tänka på de som gör sådant. Och det är vad Gudmundson gör genom att försöka avleda vår uppmärksmahet från Israels barbariska dåd i Gaza.

  Även en som är för Israel måste väl förstå att det är oacceptabelt att göra som Israel gjort i Gaza. Och gr man inte det, så är det något som är fel och dessa personer måste då kritiseras personligen för sitt ställningstagande

  Observera att jag har betydligt större förståelse för judar som reagerar som Gudmundson, där finns en känslomässig ingrediens som är svår att förstå för andra. Men hos Gudmundson, Federley, Malm, Skytte, Demirbag-Sten och deras likar finns ingen sådan ska som kan göra deras ställningstagande förståeligt eller acceptabelt.

 • Wilhelm, barför många palestinier vill bo i Israel? För att det är deras eget land där de är födda och har släkt, till skillnad från judarna som många är nyinvandrade.

  Inte svårare än så. Varför skulle de vilja att ännu fler palestinier skulle fördrivas från sin mark?

 • Sofie

  @ Wilhelm
  Hmmm, ja, undrar verkligen varför palestinier vill bo i sitt eget land?

  😀

  kram

 • Hampus, Sofie: Att Israel skulle tillhöra palestinierna är onekligen en lite lustig ståndpunkt eftersom staten Israel har funnits i över 50 år nu. Sedan kan man tycka att bildandet gick orättvist till och att Palestina borde äga marken egentligen – men det är faktiskt skit samma. Israel tillhör de facto och juro Israel. Rent tekniskt kan det förstås förändras, men sannolikheten är väldigt liten.

  Anders_S: Men när du skriver att det är ”oacceptabelt att göra som Israel gjort i Gaza”, vad baserar du då det på? Var hittar man ett OPARTISKT vittnesmål? Jag säger inte att Israel inte begått krigsbrott. Å andra sidan är jag rätt säker på att Hamas också gjort det, men eftersom de inte är en stat utan bara en lös (terror)organisation kan de inte ställas till svars i någon internationell domstol. Däremot välkomnar jag att Israel ställs till svars. Bara en seriös utredning kan avslöja om några brott faktiskt begåtts. Propaganda och ensidiga vittnesuppgifter kan det inte. Exempel; jag hörde idag i P1 att inresta läkare rapporterat att dödssiffrorna är mycket LÄGRE än vad Hamas rapporterat. Ska man tro på det? Varför/varför inte?

 • Anders_S

  Wilhelm: Jag skulle nog vilja säga att Amnesty, FN och Röda Korset är opartiska och alla hävdar de att Israel begått krigsbrott.

  Men det spelar ingen roll egentligen. Det är oacceptabelt att döda så många människor, så många barn. Det är oacceptabelt med Israels murar, med Israels och omvärldens blockad, med Israels ockupation. Det är oacceptablet att förstöra livsbetingelserna på det sätt som gjorts.

 • Nadia

  På något sätt finns det stora försök att få alla oskyldiga dödsoffer bortglömda genom att hela tiden hålla ett fokus på Hamas. Hamas det och Hamas det andra – medan de dött fler hundra barn som varken gjort Israel eller någon annat land eller person något ont.

  I dag på en promenad tänkte jag på ovan. Tog en paus vid ett fint dagis. Fullt med lekande små barn utanför. Inne i vissa rum såg man även lekande barn från gatan. Det var underbart att se.

  På ena delen av dagiset pågår det ombyggnadsarbete. Bla ommålning inomhus. Jag kunde se några av målarna.

  Tänk om någon av dessa är en pedofil?

  Hur skulle det se ut om man löste det på samma sätt som Israel och för den delen även USA och Nato gör i Irak och Afghanistan? Ja hit med armen och bomba hela dagiset. Även hus och ICA i närheten jämnas med marken.

  Döda alla 75 av barnen, skada 25 allvarligt. Personalen som är 8 är alla lemlästade så ingen kan veta vem som är vem. Målarna har vi några överlevare av och pedofilen vet ingen om han dött eller är skadad.

  Folk är i uppror över att man valt att lösa allt på detta sätt. Men ledande politiker, armen och personer som tycker samhället ska ta kraftfulla tag mot brott talar bara om pedofilen. Försöker någon säga så kan ni väl ändå inte göra så blir deras svar ”jaså så du menar att du tycker pedofiler ska få finnas på dagis”…. Jag fick ont i magen, jag mådde illa – därför fakta är att det är just på detta sätt militära aktioner det senaste åren har försvarats av de som är för detta sorts sätt att lösa konflikter och problem. Bomba hela områden och sedan skyll ifrån dig, går inte det säg att du ska göra en ”undersökning” : (

  Flera hundra oskyldiga Palestinier har fått sätt sitt liv i detta fruktansvärda Israeliska angrepp. Man använder sig av fosforgranater över civila och dödar allt och skadar flera tusen. Vad skulle Svenska folket vilja att världssamfundet gjorde mot det land som bombade oss med fosforgranater?

 • Wilhelm, vad tusan har staten Israel med ägande av land som brukats i århundranden att göra? Palestinsk mark som ägts och odlats av palestinier tillhör också palestinier. Inte svårare än så. Inte märkligt heller att palestinier som lever utanför, som ifråntagits sin mark, vill tillbaka till den. Alltså också bo i Israel.

  Man ska nog vara bra korkad för att se det underliga i det eller se det som ett godkännande av apartheidstaten.

 • Hampus: Hemskt ledsen, men att land har ”brukats i århundraden” är irrelevant annat än som rent känsloargument. När en politisk organisation tar ett stycke mark i anspråk kallar vi det en stat. Detta gäller förstås enbart om andra stater erkänner den nya staten, och så har även skett i fallet Israel (inte alla, men tillräckligt många, inkl FN). En erkänd stat äger marken innanför sina gränser. Punkt. Vem som har ägt den innan är intressant enbart ur historiskt perspektiv. Och även om man anser att marken under Israel borde återgå i palestinsk ägo måste man inse att detta är extremt osannolikt, och kan förmodligen inte ske med mindre blodspillan än att Gazakonflikten skulle se ut som ett krogslagsmål.

 • Anders_S: Om vi lämnar krigsförbrytelserna därhän så länge – argumentet som har framförts är ju att de civila dödsoffren i stor utsträckning beror på att Hamas avsiktligen använde civila som sköldar, valde tätbebyggda områden, skolor, sjukhus, ambulanser som platser att utöva sina angrepp ifrån. Även om man kan betvivla i vilken utsträckning detta är sant, hur menar du att Israel skulle gått till väga för att bekämpa en sådan fiende utan civila dödsoffer? Eller menar du att Israel bara skulle ha låtit raketerna fortsätta falla? Vad vore alternativet isf? (Att utplåna eller ”flytta” Israel är som sagt inte ett realistiskt alternativ.)

 • Anders_S

  Israel ska inte gör ett skit mer än utrymma bosättningar, riva murar och dra sig tillbaka till 1967 års gränser. Det är det bästa man kan göra för att minska Hamas inflytande och för att kortsiktigt uppnå fred.

  Dessutom förbehåller jag mig rätten att tala för en utopi, för det är enda lösningen på lång sikt. En sekulär stat för alla människor i området.

  Men nu får dte vara slut på denna diskussion, den är för mycket off-topic i samband med detta inlägg. Diskutera gärna i smband med nåt inlägg som handlar om enstatslönsing eller nåt liknande.

 • Tobias

  Jag vill dessutom papeka att jag inte menar att Israels metoder varit helt acceptabla. Men att inte reagera vore fran deras sida att visa sig svaga.

  FN har ju mest spenderat tid pa att gnalla pa allt vad Israel gor mer an att gora nagot at att fa fred i omraden. Det tar tva till att braka…

  /*Tobias kommentar är en fortättning på en kommentar jag tog bort då den innehöll personangrepp och påståenden om vad jag tycker som bröt mot kommentarsreglerna*/ #AS

 • Pingback: Pajasen Claes Arvidsson | Svensson()

 • Wilhelm, argumentet du framför har aldrig belagts. Däremot har Israelerna kritiserats hårt av Human Rights Watch och Amnesty för att använda sig av civila som mänskliga sköldar.

  Och hur menar jag att Israel skulle undgått civila dödsoffer? De skulle aldrig ha attackerat. De skulle ha avslutat sin ockupation, avvecklat bosättningarna och släppt in mat, vatten, el och medicin i Gaza-remsan.

  Precis enligt uppmaningarna från Amnesty, Röda Korset, Human Rights Watch, FN och B’Tselem.

 • Hampus, ”argumentet” som Willhelm framför är fakta och har belagts gång på gång i olika videoupptagningar av både Israel och Hamas själva. Läs gärna vad människorättsadvokaten Irwin cotler säger om Hamas agerande och vem enligt hans åsikt är en av de stora förbrytarna av mänskliga rättighter.
  Skälet till att som ni påstår man försöker föra över fokus på Hamas är ju just därför, deras ständigt upprepade brott mot mänskliga rättigheterna som ni inte vill se någon gång. Att bara skylla allt på Israelerna är ju att göra det lätt för sig och ett sätt att få sympati för bloggar just som denna.

 • Micke, vänligen belägg det från en oberoende källa som inte är israelisk. Varför ska jag på allvar läsa vad en *israelisk* advokat tycker om Hamas? Taffliga Youtube-videos duger inte.

  Hamas brott mot de mänskliga rättigheterna är inte i närheten av Israels. Det bekräftas av FN, Amnesty, Human Rights Watch och Röda Korset. Läs gärna Human Rights Watch dementier från Libanon-kriget då Israel ljög om mänskliga sköldar.

  http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/hizbollah-did-not-use-civilians-as-cover-401638.html

  Och här är om mänskliga sköldar i stort:

  http://www.btselem.org/english/Human_Shields/20060720_Human_Shields_in_Beit_Hanun.asp

  http://www.guardian.co.uk/world/2003/jan/02/israel1

  http://www.cbsnews.com/stories/2007/04/11/world/main2674604.shtml

  http://www.hrw.org/legacy/reports/2002/israel3/israel0502-06.htm

 • lasse

  SvD:s ubåtsbevakning på 80-talet var knappast några höjdpunkter i Svd:s publicistiska historia men detta att publicera den här typen av tafflig propaganda är torde vara ett närmast oslagbart lågvattenmärke.

  Det handlar ju inte alls om islam/religionskritik utan om att springa Israels ärende och demonisera och dehumanisera palestinier. Det är inga som helst problem att såga Islam och andra religioner längs med fotknölarna utan att demonisera och dehumanisera folk.

  Det är ytterst förvånande att en erkänd rikstidning håller sig med ledarskribent av Gudmundsons intellektuella kaliber, åtskilliga gamla SvD ledarskribenter torde rotera i sina gravar.

 • Pingback: Idag - förintelsens dag | Svensson()

 • Kolossalt korkad film och blog. Men kolosalt skrämmande att det är en ledarblog på SVD. Fullare av trams än min egen skitblog.

 • Pingback: Svenska Dagbladets tomhet | Svensson()

 • Pingback: Två islamofober i Debatt | Svensson()