Rosengård och rasismen hos polisen

Rasister hos polisen medförde förmodligen att kravallerna i Rosengård blev värre än de annars skulle blivit. I Rosengård kan vi konstatera att polisen använde sig av flera rasistiska uttryck och uppträdde mycket aggressivt. De har uppenbart inte lärt sig sen Göteborg 2001.

Där utsattes vi som lades på den blöta asfalten utanför Schillerska och fick ligga där i timmar, för just denna typ av förolämpningar och agressioner från polisen. Vi var ju mest svennar och holländare så vi blev ju kallade lite andra saker, men attityden från polisen var densamma. Fler poliser åtalades för det som hände oss på Schillerska, ingen fälldes då det inte kunde bevisas vem som gjort vad och vem som hade befälet. Poliserna skyllde på varandra och gick fria helt enkelt.

Polisens agerande i Rosengård var helt utanför regelboken, helt utanför det som kan anses vara vettigt. Det är för mig självklart att alla ansvariga för det klantiga och rasistiska agerandet omplaceras, även cheferna. Rsimen hos polisens måste hårt bekämpas och rensas ut. Som polismästare Ulf Sempert säger:

– Jag kan bara be ungdomarna om ursäkt, säger han.
– Det är skandalartat att poliser uttalar sig på det här sättet. Fullständigt oacceptabelt. Vi kommer inte att ge oss, det här kommer vi gå till botten med.

Noterbart är att situationen i Rosengård kunde lösas först när specialutbildade poliser tillkallats.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements

31 Replies to “Rosengård och rasismen hos polisen”

 1. Tycker de e för jävligt att de säger så, men nu finns det svart på vitt att poliser är proviserande. De har tittat för mycket på Cops från USA. Sen avd har tattarna med bränderna att göra som någon av polisen nämner?

 2. Tyvärr lär det inte vara den sista gången heller som vi får se sådana här kommentarer av några poliser.

  Jag är från södertälje och kan intyga att det fanns flera poliser i min ungdom (mitten av 1990-talet)som uttryckte sig rasistiskt. Meningar som ”ta din kamel och far hem”, fast det var menat till greker, jugoslaver och chilenare(det finns inga kameler där.. i och för sig i Chile ett besläktad djur, laman 🙂
  Trakasserier i form av evig spanande och ifrågasättande fast man enbart satt på en bänk i sitt bostadsområde men ett gäng andra ungdomar var vanligt förekommande.

  hade även en gammal kurskamrat i sociologi som studerat till polis och han uttryckte hur det i hans utbildning förekommit rasistiska uttryck från lärare. ”läraren” vart anmäld och fråntogs sin tjänst. Vilket var helt korrekt.

  Rasism förekommer överallt men det är en stor samhällsfara om den är institutionaliserad inom vissa yrken.Det är det man hoppas inte är fallet hos polisen. men..men..

 3. Okej folk kastar sten på en och så skriker man okvädesord åt stenkastarna, vad är det att hetsa upp sig över?

 4. Det är skandal med såna poliser men framförallt är det skandal av undomarna att ställa till med upplopp och kaos vilket gör att jag inte bryr mig om att polisen var rasistisk i det fallet.

 5. Alexander,

  polisen skriker okvädningsord, folk vill spöa dem. Vad är det att hetsa upp sig för?!

  Själv tycker jag inte man skall göda onda cirklar. Man kan visst förstå att poliser i vissa situationer säger saker i ilska. Men bagatellisera inte rasism inom polisen.

 6. Jag trodde poliser tränades i just att stå ut med att folk skriker okvädningsord? Det har jag sett på nån dokumentär iallafall, sådana här provokationsövningar eller vad de kallar dem. Verkar ju inte fungera så bra, dock… 😉

  För övrigt tycker jag att det bör vara grund för omedelbart avsked om man beter sig på det här viset som polis. Det är ett tecken på att man inte bör arbeta som sådan. Man förstör dessutom inte bara för sig själv, utan underminerar polisens förtroende generellt, vilket gör det svårare för kollegorna.

 7. Gustav H: Det stämmer, de SPT-tränade poiserna tränas för sånt. Men det användes inga SPT-tränade poliser till en böjan i Rosengård. Så fort dessa sattes in så löstes problemen. De skånska poliser som skrek okvädningsorden är med all sannolikhet inte SPT-tränade.

  Det är möjligt attd et finns sådan träning även för andra poliser, i så fall i mindre skala. Naturligtvsi måste polsier kunan hantera sånt här utan att tappa kontrollen. Vi måste kunna ställa högre krav på polisen än vilken vanlig medborgare som helst.

 8. Vad hade hänt om man skrikit ”Hit med dig grisjävel så ska jag göra dig steril” när en polis passerar. Jo, jag hade fått spö. Spö av grisar med vapen som är tränade att ge spö.

  Det finns ingenting som kan ursäkta att en med våldsmonopol beter sig på det här sättet, och det är heller inget ovanligt. Själv har jag blivit hotad med att köras ut i skogen och ges spö samtidigt som jag låg upptryckt med handfängsel mot en polisbil. Detta efter att jag protesterat mot att grisjävlarna hjälpt två nazister att spöa ett par ungdomar utanför en krog i Lund.

  Dags för de kriminella i Rosengård att göra något konstruktivt med sina vapen och hjälpa sina unga i området. Studera Black Panther Party of selfdefence och ta ansvar!

 9. Kan rekommendera att ta en titt på omröstningen på Aftonbladet. Just nu har över 30.000 röstat och 53% säger att de tror att rasismen inom polisen är utbredd. Rätt intressant även om statistiken såklart inte går att ha till någonting.

 10. Invandrarna själva kallar sig för blattar så varför kan inte en svensk då kalla en invandrare för blatte. Det går ju bra att säga svenne till oss svenskar, vilket du gör i inlägget. Är du då rasistisk?
  /*off-topic, borttaget*/ #AS

 11. Hej igen Anders!
  Nej det stämmer inte att SPT utbildningen innehåller någon form av provokationsträning. Inget planlagt i alla fall. För övrigt var de poliser som fällde kommentarerna SPT utbildade. Det fanns SPT utbildade poliser på plats på Rosengård från första dagen. När oroligheterna började i liten skala.

  Oroligheterna lade sig inte för att det kom SPT avdelningar från andra städer. Det var nog så att många faktorer samspelade för att lugnet skulle åter infinna sig. Störst betydelse hade sannolikt att ideella föreningar engagerade sig och såg till så att ungdomarna höll sig hemma.

 12. Stefan: Jag har prata med ansvariga poliser. Det var inga SPT-poliser på plats från början så vit tjag vet. men jag kan ju också vara felinformerad. Hurvida de som fällde kommentaren var SPT-utbildade eller inte har jag ingen aning.

  Eftersom jag är citerad i utbildningsmaterialet för SPT om just provokationer, hur man ska uppföra sig och sådant för att inte provocera, vet jag att det ska finans i utbildningen. Hur det görs och utformas i praktiken vet jag dock inte något om.

 13. Anders: Jo, det var SPT utbildade poliser med ifrån början. I den bemärkelsen att de som har SPT utbildning innehar även ordinarie tjänst i den vanliga verksamheten. Men själva insatsen från start var inte en planerad SPT insats. Men för den sakens skull innebär det inte att man åsidosätter den utbildning man fått.

  Den insats som kommentarerna härrör från var en SPT kommendering, 18/ 12-08.

  Vad beträffar utbildnings materialet till SPT utbildningen. Innehåller det en psykologi del med b l a massans psykologi. I stora drag behandlar den att båda sidor i ett upplopp utsätter varann för provokationer. Målsättningen med kunskapen är att polisen ska försöka undvika vara den utlösande faktorn för våldsamheter.

 14. Sånt här gör mig så förbannad. Jag jobbar själv som polis och har fått utstå diverse glåpord och fysiska attacker. Jag vet hur lätt det är att bli förbannad men man måste ju släppa ut ilskan på rätt plats (dvs inte framför personen som gjort en lack). Visst har jag suttit och svurit i bilen över folk man haft att göra med. Men jag köper inte rasistiskt skitsnack. Att kalla en idiot för idiot eller ett pucko för pucko är helt okej men lämna hudfärg, ursprung eller religion eller whatever utanför diskussionen. Det spelar liksom ingen roll vem som hör det, rasism är inte ok.

  Däremot kan jag glädja både mig själv och kanske några här med att rasismen inte är utspridd inom polisen. Vissa puckon finns ju såklart (de finns ju liksom överallt) men vi andra accepterar inte skiten och jag har således inte hört nåt sånt än bland mina kollegor.

 15. Kristoffer: Jag är övertygad om att det i polisen sm i samhället i stort är en minoritet som använder den här typen av uttryck. jag kan förstå varför det händer, emn dte ursäktar inte att det händer. En ännu mindre grupp inom polisen är rasister. Det är väl ungefär som i samhället i stort rasisterna är få och en liten andel av befolkningen.

 16. Ok, Stefan du verkar ha bättre info än jag om kommenderingen i Malmö. Om SPT-utbildningen är vi överens, Men kanske behöver den då kompletteras lite.

 17. Lisa jag tror det där med att säga blattar, är ok ifall man själv är det, såsom det är ok att säga svenne, om man är själv svensk. Samma syn har ju svarta, de har rätten att säga neger, men låt en vit säga det.
  Jag själv är invandrare och avskydde att folk sa blatte, däribland invandrare själva, men efter ett tag blev det ”hippt och rätt” att säga de orden och det är accepterat nu.

 18. Men jesus gud, skulle det hemska vara att fascistsnutarna i malmöpiketen kallar folk ”blatte” (eller ”AFA-hora” om man är ljushyad)?

  Är det inte snäppet allvarligare att snuten malmöpiketen är notoriskt ökänd för att gärna plocka in och spöa på folk i sina bussar?

  Nä, självklart är det i den liberala diskursen allvarligare att snuten SÄGER något rasistiskt, än att de uppträder rent jävla människofientligt.

 19. Vad ska man göra åt att människor kallas olika saker ? hur har människor som t.e.x kallats zigenarjävel, hora, Nazistjävel, fyllesvin, knarkarjävel mm mm uppfatta detta trams ? Jag påstår absolut inte att det är rätt att dömma någon människa efter hudfärg eller social kompetens på något sätt, snarare tvärt om. Jag fördömmer all kategorisalering av människor överhuvud taget, men för fan vakna nu det finns värre saker i världen än att bli kallad alkisjävel,knarkarjävel,blattejävel,svennejävel,snutjävel,apjävel,bögjävel eller nåt annat. Människans ordval är inte direkt snyggt, men konsten att hålla käft när du blir attakerad eller hotad gör att vi tar till ord som vi kanske inte menar om vi skulle känna människan bakom denna tragik. En önskan vore ju att alla skulle älska varandra, men så kommer det aldrig att bli så länge det finns två saker. MÄNNISKOR & PENGAR . Djuren är fan så mycket smartare än vad vi är.

 20. Det är inte samma sak vad en person säger i sitt privatliv som vad en myndighetsanställd säger när han är på jobbet.
  Särskilt inte när det gäller myndighetspersoner som ser sej själva som polisMakten.

  Dom HAR makt att göra det dom snackar om på filmen -sterilisera folk, spöa folk tills dom inte kan stå på benen.
  Och spöat har dom gjort sen poliskåren bildades för 150 år sen, eller när det nu var.

  Vi avlönar inte dom med våra skattepengar för att dom ska trakassera oss. Vi SKA ställa hårda krav på hur dom uppför sej på jobbet,och klarar dom inte det så ska dom som Leif GW Persson sa på nyheterna nu klockan 21 -då ska dom sluta arbeta som poliser.
  Han menade att dom ska ställas till svars och tillfrågas om dom står för dom här attityderna.
  Han trodde visserligen att dom kommer att ”göra avbön och komma undan med varningar och avdrag på lönen och fortsätta sitt arbete”, men principen ska vara att människor med såna här attityder måste sluta inom polisen.

  Släta inte över det här för dom för att vi vet att dom många gånger är mycket värre -pressa dom mot väggen när dom bär sej åt som svin, för det får dom inte lov att göra under sina arbetspass!

 21. Det var ju inte direkt hotade eller attackerade personer som satt i den där patrullbilen och pratade smörja nu i det senaste fallet.

  Sen måste jag bara fråga, menar herr Petrichenko (från Kronstadt, månne?) att Svenssons blogg är en del i den liberala diskursen? Det skulle nog vara något nytt isåfall. 🙂

  Dessutom skulle det nog ses som ännu allvarligare om de faktiskt spöat upp folk och det fanns ovedersägliga bevis på det. Men det var väl inte vad som dokumenterades på inspelningen från Rosengård? Däremot kanske förberedelse till misshandel, med tanke på vad som sades.

 22. Nej, det menade jag inte, det var väl mer en kommentar till att alla polischefer, journalister och politiker låtsas vara ”chockade” över det här, som ifall att de brydde sig om hur polisen är mot ungdomar i malmö. Ifall de hade varit intresserade utav det hade de med ganska små medel kunnat ta reda på att sånt här händer hela tiden.

  Tycker det är bra att Anders lyfter frågan till en annan nivå än bara ”det var hemskt vad de sa på videon”, efersom det inte är ett så stort problem i förhållande.

Kommentarer inaktiverade.