Rasister ska inte vara poliser

Det första som ska göras med de aktuella poliserna är naturligtvis omplacering och vidareutbildning. Och det är självklart riktigt att ta dem ur yttre tjänst omedelbart, så som är gjort.

Vidare sägs det att de aktuella poliserna ingått i en SPT-utbildad (SPT = Särskild Polistaktik) enhet. Inte på något villkor bör dessa poliser få forstätt i den typen av enheter. Dessa poliser är specialutbildade poliser som ska kunna hantera folkmassor utan att provocera och utan att bi provocerade. Det ska vara stabila och lugna poliser. Om man kommer med den typen av rasistiska uttalanden som de aktuella poliserna i Malmö uppfyller man inte dessa krav. Därför ska inte dessa poliser förekomma i SPT-grupper eller i SPT-kommenderingar.

Förändras inte de aktuella polisernas attityder med hjälp av utbildning, psykolog och omplacering så måste de avlägsnas från sitt arbete. Detsamma om de vägrar vidareutbildning eller psykologbesök. Det finns ingen anledning till att vi ska ha poliser som inte kan klara stress eller påfrestningar. Med den makt som polisen har i samhället måste vi kunna ställa högre krav på dem än på andra människor och det innebär att poliser som smädar, är rasister, misshandlar, hotar med misshandel och liknande inte är acceptabelt.

Ofta kan vi som utsätts/utsatts för polisövergrepp inte bevisa att så skett, men denna gång är det möjligt att bevisa att poliserna uttalat sig på ett sätt som inte är förenligt med det uppdrag de har. Därför bör vi nu ta tillfället i akt för att kräva ytterligare förändringar i det svenska polisväsendet så som borttagande av ordningslagen, införande av en utökad demokratisk kontroll av polisen, separat internutredningsenhet under rikspolisstyrelsen istället för under de lokala polisdistrikten etc. Mycket måste göras, det verkar ju inte fungera nu, för exempelvis verkar det ju inte som om cheferna tagit sitt ansvar ordentligt.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Adrian Kaba, Andrea Doria, Reza Javid, Forever United,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, AB1, AB2, DN1, 2, NM,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

39 Replies to “Rasister ska inte vara poliser”

 1. Självklart kan man tycka att polisernas kommentarer är olämpliga, men jag kan till viss del förstå dem. De arbetar mitt i skiten där de inte vet om de kommer att få en gatsten i huvudet av en av upprorsmakarna. Poliserna måste få en ventil och detta var deras ventil.

  Sen kan jag nog tycka att det var rätt så korkat att snacka så medan kameran gick.

  En annan sak som slår mig är:
  Fokus har HELT försvunnit från de verkliga brottslingarna, snorungarna som kastade sten och brände saker. /*off-topic, borttaget*/ #AS

 2. Ja, något måste vi göra annorlunda för det här känns som långt ifrån ett nytt problem. Men det är ett problem där det har skett väldigt lite utveckling till det bättre.

 3. Det är lite olagligt att detta nu har reducerats till bara en historia om ”rasistiska uttalanden”. Det handlar ju också om att snutarna ser det som sin självklara rätt att utdela kroppsbestraffning på gatan, något som inte enbart motiveras med rasism utan även dagligen drabbar t.ex. uteliggare.

 4. Rasmus: Som jag ser det handlar om så mycket mer. Men det går att använda just rasismen för att på ett bra sätt argumentera för nödvändiga förändringar inom polisen som också kan komma att förändra mycket annat.

 5. Jag är helt med på att det är ett större strukturellt problem, så frågan vi dryftar handlar väl mest om ”taktisk frejming” eller nåt. Och då tror jag att en simpel rasism-frejming kan vara framgångsrik i några dagar, men att principiella frågor om polisens våldsutövande kan leda till mer resultat på något längre sikt. Jag menar givetvis inte att rasismen är oviktig, men den är så uppenbar och redan den enda aspekt som nyhetsmedierna tar upp.

 6. Jag förstår inte alls vad du menar Anders. enligt mig så hörde man tydligt att de var uppspela och exhalterade för att de skulle gå ut och slå ”blattejävlarna”. De finns ingen ursäkt för vad de sa de var precis vad de menade. polisen ska symbolisera tryggheten i samhället inte några invandrarfientliga svin. Det är inte alla människor som kan bli poliser man måste ha ett hårt psyke och defenitivt inga rasistiska åsikter. De poliserna borde tänka på en ny yrkeskarriär.

 7. Bilden som polisens egen film ger av dem är att de är en grupp råskinn som åker runt och längtar efter någon att spöa upp.

  Pinsamt och läskigt.

 8. Daniel,

  väl talat. Allas likhet inför lagen måste vara något som genomsyrar polisens hela mentalitet. Likhet inför lagen skall inte bara vara fina ord i en bok, det skall vara en hållning och en åsikt som genomsyrar hela rättsväsendet, annars får dessa fina ord ingen praktiskt betydelse. Rasism blir därför omöjligt att tolerera inom rättsväsendet.

 9. När man blir arg eller upprör på någon så fokuserar man normalt sitt verbala utbrott på något som särskiljer personen. Det kan vara allt från tjockis till skallig och i det här fallet att upploppsmakarna betedde sig som djur. Jag var där! Jag vet vad Polismännen utsattes för. Det var inte mänskligt. Men om jag blir irriterad på en bilist med flint och skriker din skallige jävel i bilen. Har jag då något emot alla skalliga? Men det Polismannen sade är inte okej! Men det är bättre att släppa ut lite ånga internt innan de skull ut ur pikén igen…

 10. De enda felen i det som hänt i detta är två…

  1. Poliserna var alltför snälla i sina uttalanden om dessa kravallungar.
  2. Polisledningen som kränker sina underställda – de borde avsättas omedelbart.

  Folk håller med Malmöpolisen, det är bara PK-maffian som reagerar mot detta folkliga uttryck.

 11. SJSD,
  du jämför utförandet av polisyrket med att köra bil? Jag tycker att det är helt i sin ordning att ställa högre krav på poliser än på ditt bilkörande. Det är större saker på spel än om en enskild individ kastar ur sig främlingsfientliga glåpord i ilska.

 12. Läs inläggen på svt debbats forum lr kommentarerna på expressen opinonsblogg.C,a 80-90% är på polisens sida.Så svenska folket är inte speciellt upprörda,utan det är journalister och politker som är som vanligt helt fel ute.

 13. Krillz: det är ingen som ifrågasätter att det var en jobbig sitaution för poliserna. Men det spelar ingen roll. Polisen ska ändå klara av att behålla vettet, sansen och lugnet. Klarar man inte det är man en olämplig polis. Våldsdyrkan och rasism hör inte hemma hos polisen.

  Och jag har varit om värre i verkligheten där polisen ändå har kunnat behålla sansen och inte spårat ur (jag har också varit med om motsatsen, där polisen spårat ur för ingenting alls)

 14. Jag förstår inte var i problemet ligger. Varför kan man inte vara förbannad på galna stenkastare samtidigt som man blir arg på rasistiska poliser?

  Det tycks finns en del tokstollar som försöker förvandla det här till en antingen-eller-situation. Finns inga skäl till det.

  Och att hänvisa till trollen som kommenterar på Expressen som argument…

 15. Jag kollade precis på hela den längre oklippta versionen av filmen som det länkades till här. Och ställer mig frågan?
  Varför reagerade ingen av de andra poliserna i bilen på de rasistiska uttalandena?
  De lät bara det hela passera ungefär som att någon sagt att bollen är rund. För mig betyder det att det är ett strukturellt problem inom polisen att poliser uttrycker sig rasistiskt. Vilket iofs inte förvånar mig det minsta, tvärtom.

 16. @ Kristina.

  Det är inte läge att börja diskutera sådana saker där på plats. Om någon av mina kollegor sagt eller gjort något som jag inte accepterar så väntar jag tills situationen är över och kollegan är mer mottaglig för min feedback. Förutsatt att det inte är något pågående som jag kan förhindra.

  Med det vill jag dock inte säga att det inte kan förhålla sig så att de andra i bussen håller med puckona som öppnade käften. Men det finns som sagt andra förklaringar till att ingen annan säger nåt där och då.

 17. Grupptryck och konflikträdsla är två begrepp. Samt att skydda den egna. Därför kanske man, som Kristoffer säger, försöker ta det hela efteråt. Mindre risk för en eskalerad situation, ingen risk att sätta sig emot gruppen och att dessutom ta det enskilt utan att blanda in befäl eller för många andra gör att man skyddar sin kollega.

  Alternative förklaringar är naturligtvis att man tycker språket är naturligt/acceptabelt eller inte viktigt nog att ta upp.

 18. @ Hampus Eckerman:
  Jag lyssnade på Ring P1 i torsdags, samma morgon som nyhetet släpptes. ALLA som ringde in, även invadrare och en som själv bodde i Rosengård, tyckte att poliserna inte gjort något fel.

  Och nu har det ju visat sig att det inte handlade om ”rasism”, förunderökningen är nedlaggd och våra hjältar i poliskåren är helt friade!

 19. Snälla Jimmy: Det bevisar ingenting. Att många som ringer in själva har fördomar och raistiska attityder är ju ingen ursäkt för polisen beteende. Inte heller bevisar det något om vad folk i Sverige egentligen tycker.

  Att polisen inte anses ha begått nåt brott som kan åtalas innebär ju inte att de har handlat rätt. De har sagt saker som inet är acceptabla, vilket förstås inte alltid behöver vara ett brott.

  Dessutom är det så att ett nedlagt åtal inte betyder att ett brott inte har begåtts. Det betyder bara att man inte kan bevisa att ett brott begåtts.

 20. @Anders_S:
  Snick-snack! I detta fall finns INGET som talar för att något brott har begåtts, en särskilt internutredare-åklagare har tittat på saken och de om några brukar vara hårda!

  Situationen i Rosengård har gått överstyr, detta påverkar alla INKLUSIVE poliserna som tvingas arbeta där. Det är INTE polisens fel att snorungar kastar sten på brandmän på utryckning i Rosengård eller för all del på poliser som skickas för att skydda dessa brandmän. De som ligger bakom dessa handlingar och upproret på Rosengård måste ställas till ansvar. Svårare än så är det inte…

  Slutligen: Tack Anders_S för att du har ett öppet klimat på din blogg, det stimulerar till diskussion och engagemang.

 21. Jimmy, det var jätteroligt att du lyssnade på P1. Kan du nu redovisa för det statistiska underlaget för de som ringde? Hur representativa de var för folket i stort?

  Och Anders, det är inte polisens fel att ”snorungar” kastar sten. Däremot är det polisens fel gällande hur de väljer att utala sig och agera. Det är väl alla överens om? Och självklart ska väl polisen ansvara för sina handlingar och uttalanden också?

 22. Varför är denna polisman rasist bara för han uttalar sig olämpligt under nästintill krigiska förhållanden under hans tjänstegöring??????
  Det är ju inte direkt en helt vanlig dag på kontoret..

 23. stefan: Jag har inte påstått att de aktuella poliserna är rasister. Jag har hävdat att de kommit med rasistiska uttalanden.

  Dessutom ska polisen klara sådana här arbetsuppgifter utan att flippa över. Klarar de inte det ska de inte arbeta med sådant.

 24. @Hampus Eckerman:

  Jag har bekanta som känner folk inom polisen, de berättar att snutarna kan känna snudd på dödsångest innan de tvingas ut till ställen som Rosengård. DÅ har det gått alldeles för långt! Under sådana förhållanden är det inte konstigt att snutarna har en ”ventil”, det skulle vilken leg. psykolog som helst bekräfta. Hur ofta får inte poliser stå ut med att bli kallade ”snut” (som jag kallar dem), gris, byling, polissvin, svin, hitler, SS osv. Hur många reagerar då? Går Sydsvenskan man ur huse för att reda ut det då? Icke då!

  Vi kommer inte vidare om inte alla sidor börjar betrakta de andra sidorna (och lagarna) med respekt. Respekt är INTE att kasta sten på brandmän som försöker göra sitt jobb i Rosengård, ej heller att kasta sten mot poliser som försöker skydda desamma. Respekt är inte heller poliser som begår övervåld mot demonstranter (Göteborgs-kravallerna).
  Min feta polare får ständigt och jämt när han är ute och tar sig ett glas med oss polare får höra att han är ett fetto, ett fett svin osv osv. Är det respekt? Var är Sydsvenskan då? Min homosexuelle vän Peter som alltför ofta får höra att han är sjuk och borde förintas. Respekt?
  Googla polischefens namn och se vilken vansinnig hetsjakt det är på honom. I ena stunden är det ena sidan som känner sig trampad på tårna, i nästa stund är det den andra sidan.

  Något av det värsta i den här soppan är att;

  1) kärnan i det hela, stenkastning och annan skit gjorda av snorungarna i Rosengård, helt har försvunnit från debatten och
  2) de som slår sig på bröstet för jämnan är Sydsvenskan som inte kan få nog av sig själv genom att ständigt säga att Sydsvenskan var först med att rapportera. Kanske det, men hur skulle det vara om de hade börjat skriva sanningar istället för falsarier om vad polischefen visste eller inte visste, hur beslutsgången är inom polisen osv.

 25. Jag har kusiner som har släkt som känner folk som har fastrar vars vänner är poliser. Om vi ska lägga oss på den graden av märkliga argument. Om de känner dödsångest när de åker till en förort har de valt fel yrke.

  Respekt är att inte kasta sten. Respekt är att inte kalla folk för ”blattejävlar”. Respekt ska vara ömsesidig. Att se felaktigheter i båda beteendena är självklart.

 26. @Hampus:
  Haha, din humor känns pubertal…

  För övrigt; var finns den ömsesidiga respekten? Du tycks förespråka ensidig respekt och att snorungarna ska få fortsätta med sitt märkliga beteende.

 27. Det där var en rolig tolkning, Anders! Jag skrev ”respekt ska vara ömsesidig” och du du skriver att jag förespråkar ensidig respekt. Jag skrev ”respekt är att inte kasta sten” och du du tolkar det som att ”snorungarna ska få fortsätta med sitt märkliga beteende”.

  Provat att läsa innan du kommenterar?

 28. Jag skrev förut på fel tråd egentligen för jag tycker inställningen ”brott” och ”tjänstefel” inom polisen är intressant, dvs. att polisen aldrig ställs till svars för ev. tjänstefel.

  Detta beror säkert på att det, som Anders_S säger, saknas en oberoende enhet för att utreda polisernas göranden. (Det finns en sån oberoende enhet i Norge.) Det har varit uppe ett par gånger i riksdagen här, sedan Gbg2001, men Thomas Bodström viftade bara bort det när han var justitieminister.
  Han skyllde bl.a. på ekonomiska skäl: att det skulle behövas 4 olika enheter i Sverige, och dom skulle ha var sin oberoende åklagare anställd på heltid -och det skulle kosta för mycket för det var ”så få anmälningar emot polisen”.

  Han bluffade där, för eftersom alla vet att det
  1) aldrig lönar sej att anmäla en polis, för det läggs ner med en gång och
  2) det kan bli farligt att anmäla en polis, för det är risk att polismyndigheten vänder på steken och hotar med eller försöker åtala den som gjort polisanmälan istället (Det har t.ex. hänt me)
  så struntar folk att anmäla.

  Så om det fanns en oberoende utredningsenhet som folk hade respekt för istället för den interna som nu lägger ner allting så skulle anmälningarna naturligtvis öka mångfalt.
  Och då skulle det visa sej vara Mycket motiverat med några heltidsanställda oberoende utredare.

  Kolla bara in hur den ene Malmö-åklagaren nedan agerade i förra veckan.

  Citerar mej själv här (från Skandalerna inom polisen duggar tätt):
  ”En sak som jag tycker verkar juridiskt suspekt är att när polisen klandras för något så utreder dom bara om ‚Äúbrott‚Äù har begåtts.
  Så är det ju inte på andra arbetsplatser -där utreds ju om man begått tjänstefel. Och om man begått tjänstefel så kan man få varning, omplaceras eller sparkas.
  Polisen gömmer sej bakom ordet ‚Äúbrott‚Äù, tycker jag, och när dom har konstaterat att ‚Äúbrott‚Äù inte har begåtts så tystar dom ner allting och låtsas som om tjänstefel aldrig kan förekomma inom deras kår.

  Åklagaren i Malmö, sa (i Debatt, tror jag) att poliserna som vräkte ur sej rasistiska våldshot (mitt uttryck) , dom var visserligen i tjänst, men just då var just dom inte beordrade att nalkas dom här människorna som dom smädade och hotade (mina uttryck) , så DÄRFÖR finns det inget att åtala dom för. Han utredde blixtsnabbt (på en dag) och bestämde blixtsnabbt (samma dag) att det ‚Äúinte fInns någon grund för åtal‚Äù.

  Tydligen finns det olika åsikter bland åklagarna i Malmö om polisen.
  Den förste åklagaren struntade i att ta bort ljudet när han tog med filmsnutten i rättegången. Han visste naturligtvis att det skulle bli ett himla hallå, och han lät det ske.
  Den andre åklagaren påstår att det ‚Äúinte spelar nån roll‚Äù att polisen våldshotar invandrare medan dom är i tjänst, bara dom inte ger sej på just exakt dom invandrarna dom har uttalat hoten emot.”
  ——–

  För en oberoende enhet som granskar ev. brott OCH tjänstefel inom polisen!!

 29. Ser att Expressen faktiskt gick ut i förrgår och krävde bildandet av en oberoende enhet för att utreda polisen.
  Dom vill inte heller stoppa in den inom Rikspolisstyrelsen som justitieministern försöker komma undan med, utan vill ha den helt oberoende:

  http://www.expressen.se/ledare/1.1458123/090207-granska-polisen
  Expressen, ledare 090207
  ”…..Polisen har en exceptionell makt över oss, de har rätt att bruka våld. I gengäld måste vi ha full kontroll över hur de sköter sitt arbete. Det måste ställas hårda krav på våldsmonopolet. Så är inte fallet när poliser som i tjänsten säger sig vilja sterilisera ”blattajävlar” inte gör sig skyldiga till tjänstefel, enligt åklagare Kristian Augustsson som i går lade ner förundersökningen mot Malmöpoliserna.
  Polisen är själv inte förmögen att kontrollera sina egna.
  Justitieminister Beatrice Asks idé om att låta en separat enhet inom rikspolisstyrelsen utreda poliser är ett steg i rätt riktning. Men det bästa vore om en helt oberoende myndighet granskade polisens arbete.
  Så länge poliser tillåts stå ovanför lagen kommer våldskulturen som finns bland vissa inom kåren aldrig att kunna stoppas.”

 30. Vill man vara lite elak/lustig kan man använda en gammal travesti från diverse krig:

  ”En dålig polis är en gris, en bra polis är bacon”

  Faktum är dock att samhället behöver poliser som är bra och inte bacon, dvs poliser som gör det de skall.

  Poliser som även är rasister hör inte hemma i polisväsendet, det är enormt viktigt för hela poliskåren att rasistiska poliser avskedas, för allas bästa.

  Vi behöver bra poliser och vi behöver bli av med dåliga.

Kommentarer inaktiverade.