Förändringar av polisen nödvändiga

Det som framkommit om polisen i Skåne, med rasistiska inslag i utbildningen, vilket sig sig innebär att de våldsfixerade och rasistiska uttalandena i Rosengård inte är en engångsföreteelse, måst innebära att det vidtas åtgärder för att komma till rätta med den skadliga kultur som finns inom vissa delar och vissa grupper av polisen.

Därför är det bra när rikspolischefen Bengt Svensson tillsätter en oberoende utredning som ska utreda det som hänt i Skåne, hur man kunnat genomföra en utbildning med rasistiska inslag och hur cheferna kunnat låta detta fortgå utan att ingripa. Polisen ska också själva gör en intern utredning parallellt med den oberoende. Vilket med tanke på den nonchalanta inställning Skånepolisen visar till det hela inte kan leda till mycket. Men det räcker inte med utredningar, utan det behövs också åtgärder. Vi har sett hur polisen efter Göteborg 2001 har börjat förändra sitt förhållningssätt till demonstranter och vänsteraktivister. Detta arbete har kommit längst i Västra Götalands polisdistrikt och inte kommit lika långt i Skåne och Stockholm, för att inte nämna de små polisdistrikten där det väl knappt hänt något alls.

I Skåne var det väl egentligen först med ESF-kommenderingen som nya tankesätt kom in, men det fiunsn uppenbarligen mycket mer att göra, det visar händerlserna i Rosengråd och med den lokal polisutbildningen. I Stockholm går det ännu trögare, där gör en del insatschefer öppet motstånd mot nya idéer och ny taktik. Något som lett till övergrepp, massarresteringar och liknande vid flera tillfällen, senast i Salem 2008. Dessa insatschefer saboterar på eget bevåg och utan egentligt stöd i beslut och från sina chefer de försök till dialog enligt den ny taktiken (SPT) som ägt rum i Stockholm. Många insatschefer i Stockholm tycks föredra konfrontation och aggression med de konsekvenser detta för med sig. att denna inställning lever kvar även i Skåne såg vi under kravallerna i Rosengård och det har vi sett nu i samband med avslöjandena av den rasistiska utbildningen i Skåne.

Det har också vid en mängd tillfällen, om och om igen, visat sig mycket svårt att utreda polisers brott. Ännu svårare har det varit att få poliser fällda. Delvis beror detta på att de utreds av sina egna kollegor. Självklart kan inte en sådan ordning fungera bra. Det är bra att justitieminister Beatrice Ask reagerar inför det som hänt i Skåne och konstaterar att uttalanden från poliserna i Rosengård inte är någon isolerad företeelse utan något som kan ha stor spridning inom Skånepolisen och hela den svenska polisen. Det som nu behövs är att hon går vidare och ser till att vi får en internutredningsenhet inom rikspolisstyrelsen som kan utreda brott inom den lokala polisen. En sådan ordning kommer att göra det lättare att komma till rätta med allsköns missförhållanden inom polisen.

Intressant?
Bloggat: Acidtrunk, Jonas Morian, Annarkia, Röda Malmö, Blogge, Reza Javid, Denuntia, Johan Frick,
Borgarmedia: NM1, EX1, EX2, NM2, NM3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anders

  Bengt Svensson ägnar sig åt att blidka opinionen. Gräver man tillräckligt djupt i hans garderob så visar sig säkert liknande lik.

  Namnen som användes på utbildningen var SYNNERLIGEN olämpliga. Mig veterligen kan dock inte den nuvarande polismästaren lastas för det då han inte hade tillträtt då. Alltid något…

 • omar

  jag är en av de så kallade aporna men jag springer inte runt och kastar grejer på polisen, så därför har de inte trakasserat mig till den graden att jag blivit misshandlad, men man har ju hört och sett polisen göra en del till mig och mina vänner som är rakt av svinaktigt. Klart Sverige inte är en hundra procenttig demokrati men säg mig vilket land som är bättre. Jag valde att komma till det här landet därför accepterar jag de små nackdelarna som det medför att bo här som invandrare. Om ni vill gnälla gå ner till Irak och se om vi har nått att klaga på. Rasism går att hitta hos alla människor med en puls. Tyvärr är det så vi är tränade att se våra medmänniskor på. Det är ett arv som går tillbaka till när västmakterna hade kolonier i världen. Statens institut för rasbiologi det första i sitt slag i världen bildades i Sverige 1922 sug på den karamellen alla ni förnekare rasism finns WoW.

 • frank

  Frågan är om poliserna uförde sina hot om misshandel senare, hoten borde vara åtalbara då de mycket tydligt var riktade mot en specifik person och inte lite vagt om en ansiktslös grupp av ”Neger Niggersson och Oskar Neger”

 • Pingback: Polisens värdegrund och polisens attityder | Svensson()

 • Marek Rolenec

  SKRIV UNDER MOT RASISMEN INOM POLISKÅREN

  http://www.namninsamling.se/index.php?nid=2920

 • Pingback: Fler poliser med dåligt omdöme | Svensson()