Döda hundar inte anledning nog att skjuta varg

Vargen nordväst om Uddevalla, på Herrestadsfjället lär ha skjutits för att den dödat 5 hundar. men de som skjutit en varg vet inte ens om det är den vargen som dödat hundarna. Det kan vara en helt annan varg. Personligen tycker jag att folk borde hålla bättre koll på sina hundar. Så de inte kommer i närheten av vargen. Då slipper de att dö och vargen kan också leva vidare.

Om det rör sig om jakthundar kanske man inte ska jaga med hund när man jagar, utan börja jaga på annat sätt. Inte för att jag är nån expert på jakt, men det finns säkert alternativ till jakt med hund elelr alternativ där hundarna hålls kopplade. Det är vi som borde ändra vårt beteende för att kunna leva sida vid sida med vargen. Det är trots allt lättare för oss att förändra oss än för vargen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Kurt

  I många delar av världen är det förbjudet att jaga med hund, det anses vara osportsligt. Naturligtvis blir den en annan jakt utan hund, jägarna tvingas jobba och framför allt gå betydligt mycket mera. Men i södra Sverige är inte avstånden större än att det går utmärkt att jaga utan hund, vare sig man har vakjakt, eller har hund i band. Förövrigt så ”misstänker” jag att en del av de dödade hundarna är misslyckade jakthundar som sats ut åt vargen för att man skall få ersättning och skapa opinion. Misslyckade jakthundar har inget som helst värde, de kan inte användas som sällskapshundar.

  • Anonym

   Du diskvalificerar dig själv. Då du inte vet att en jakthund kan användas som sällskapshund (labrador och golden retriever är f ö två av Sveriges populäraste jakthundar) så får du naturligtvis ingen trovärdighet i dina övriga påståenden heller.

   Men just sådana förbiseenden är ganska vanliga i aktivistkretsar så du behöver inte känna dig ensam och rädd. När ni släpper ut minkar tänker ni inte på att ni därmed skapar ett enormt hot mot sjöfågel och ekorre. När ni förstör för pälshandlare gynnar ni import av Kinatillverkade plagg som sänds hit med jetplan och med en gränslös miljöförstöring som följd.

   För att återvända till jakthundar så är omsättningen bara i deras utrusning och foder i miljardklass inom varglänen. Det innebär många hundra miljoner till staten i form av moms och skatt. Pengar som sedan går till din sjukvård, till vägar och barnomsorg. Och till viltvård.

   På ren hundnivå jagar vi inte med ”osportsliga” hundar i Sverige, dvs vid drev används hundar som aldrig kan springa i fatt viltet. En tax eller drever har inget att hämta mot ett rådjur. Istället trycker den skällande hunden viltet framför sig och rådjuret går långsamt och irriterat undan från skallet.

   Sen är svenskarnas intresse av jakt till gagn för vargen. Över hälften av rovdjursforskningen bekostas av Viltvårdsfonden som finansieras av jägarna och ingen annan. Svenska Naturskyddsföreningen skänker däremot inte ett öre till rovdjuren. Patetiskt!

 • biodlarn

  Säg inte vi när du inte vet vad du snackar om. Jag vill inte bli ihopklumpad med er som är så alienerade från ett liv med tillsammans med natur och djur i en helt annan miljö. Jag har 15 vargar som på verkar vårt liv väldigt mycket där jag bor och då menar jag i princip på tomten. Jag har valt att bo här i glesbygden men jag är inte beredd att andra skall diktera vilkoren på det sätt som sker nu. Människor som lever under helt andra förutsättningar.

  I annat fall så är det en självklarhet att vi kan börja lägga oss i hur ni skall ha det i Göteborg, Stockholm m.fl platser också. Skall ni verkligen få vara så många som bor i dessa ekologiska cancersvulster. Skall ni verkligen få lägga så mycket av samhällets resurser på vägar etc. etc. Skall ni få skövla mer mark för betonggetton och plåtskjul på industriområden. Skall ni få dra fram och skövla vår värld som den gräshoppssvärm ni är. Överallt där den urbaniserade människan drar fram dör naturen. Det är fullständig våldtäkt på naturen. Ett krig som pågår.

  Blir så förbenat patetiskt med denna naturromantik från folk som lever ett liv i princip helt bortkopplat från naturen. För det är just den gruppen som man stöter på mest i denna debatt. Som inte tycker ovanstående urbana liv är märkvärdigt utan nödvändigt för att behålla en mycket sjuk livstil som egentligen ingen mår bra av. Låt oss som lever ett annat liv i annan miljö kunna behålla vår livsstil på våra villkor.

  • Anonym

   Du har mitt deltagande. Jag bor själv inte nära ett vargrevir och har heller inte verksamhet i sådant område, men jag förstår mycket väl vad det innebär med minskade möjligheter och sänkt livskvalitet. som om det inte var svårt ändå att hålla en levande landsbygd! Svensk rovdjurspolitik har fullständigt kapsejsat.

 • biodlarn

  Kurt:

  Vilket cyniskt, kvalificerat skitsnack att sk misslyckade jakthundar inte skulle fungera som sällskapshundar. Vad vet du om jakthundar och deras relationer till familjen där de ingår överhuvudtaget. Det verkar helt ok att ha fördomar åt politiskt korrekt håll. Ha lite självkritik.

  • Anonym

   Jo, men Kurt är ju vargaktivist. De brukar göra ogenomtänkta uttalanden av det slaget.

 • Du skriver:
  Det är trots allt lättare för oss att förändra oss än för vargen.
  Det är jag inte så säker på. Vargar är synnerligen intelligenta djur :-).

  • Anonym

   Och farliga, kanske du ska tillägga när du ändå radar upp vargens egenskaper.

   Du kanske också ska nämna att en varg alltid dödar mer än den äter. Upp till 11 kg kött per dygn äter den men varje fårägare vet att det oftast är ett ton dött kött som möter ögat morgonen efter en attack. Alla djur är döda.

 • Anders_S

  Biodlarn: Jag kommer från en ö, är uppväxt där och i Ucklum och Stenungsund (allt är på landet). Du kanske inet ska ta i så.

  Min sommarstuga ligger inom det område som Herrestadsvargens revir omfattar/omfattade.

  Ditt stycke två: nej, det finns ingen anledning till att stora städer ska belasta miljön så mycket. Biltrafiken bör minska radikalt.

  Sen kanske du inte ska ta i så mycket när du faktiskt inte vet ett skit om mig.

  • Anonym

   Att ha en sommarstuga i ett vargrevir är inte samma sak som landsbygdsboende med varg. Det är det inte heller att komma från en ö i den bohusländska skärgården där räv är det mest hundlika som kan frambringas.

   För att citera Buddha så är ”en människa summan av sina handlingar”. Din handling att aktivt och ensidigt beskriva vargen i enbart positiva ordalag säger något om dig. Nu vet vi faktiskt mer än ”ett skit” om dig.

 • Calle Seleborg

  I Nordamerika delas i allmänhet ut personliga licenser vilket ger dig tillstånd att skjuta något djur på federal mark. Du kan naturligtvis inte ha flera personer springande om varandra med lösa hundar.
  Men det betyder också att blir det skadskjutning får du klara spårandet på egen hand. Spårhundar existerar inte. Ett betydligt större antal djur blir därför lämnade att dö eller ev överleva med skador än hos oss.
  Är det en bättre tingens ordning?

 • chris E

  snälla snälla stadsbor, läs på! jakten i sverige grundar sig främst i lång tradition, men den är också mycket viktigare rent ekonomiskt och av hälsoskäl.

  Ekonomi: En av sveriges största inkomster är skogen, staten måste hålla nere älg och rådjurs stammar för att inte skadorna ska bli för stora, och vi pratar milijarder kr som hade försvunnit om vi inte hade jagat. För att ha en säker och effektiv jakt måste hundar användas, och hade ni själva jagat, (ni kan få följa med ut i naturen om ni vill) så hade ni förståt att det är inget som djuren lider av. I länder där nästan enbart smygjakt används har de också de största antalet olyckor, sverige snittar mellan 1,2-1,7 jägare om året, som dör pga olyckor under jakten vilket är bäst i världen.

  Hälsan: hundratals människor dör varje år pga viltolyckor, de hade varit flera 100% högre om vi inte hade jagat, och med en stigande vildsvinsstam så kommer problemet att öka, och förutom antalet döda så kostar det samhället hundratals miljoner i skadereglering.

  Och en jakthund skaffar man för livet, det är en familjemedlem som man älskar lika mycket som sitt eget kött och blod, har tre hunder själv var av en är helt värdelös, men hon är den bästa familjehund jag stött på.

  I övrigt håller jag med biodlarn: problemet är inte landsbyggden utan alla skansken besökande stadsbor, som aldrig varit utanför tullarna.

 • Apan

  Bioodlarn: Vad snackar du om ? Det är ju tack vare städerna som ditt liv ute på landet ens är möjligt. Det är där ekonomin drivs framåt liksom forskning och framsteg. Sedan ondgör du dig över det ”onaturliga” i att bo i städer när du själv uppenbart vill omforma ditt närområde som du finner lämpligt. Kanske inte med betong men likväl med ingrepp i faunan. Är det bättre att då skjuta bort misshagliga element ur ”naturen” för att bättre passa din livsstil ? Vad är skillnaden ? Och du, visst dikterar ni i glesbygd hur vi i storstäder skall leva våra liv. Vi tvingas att betala ”straffskatt” i glesbygdsstöd och våra rikspolitiker som kommer från alla delar av Sverige behandlar storstäderna mycket illa med bla eftersatta infrastruktursatsningar.

  • Anonym

   Du är för rolig. Du framhåller stadsliv som ett slags ideal. Även de som förser oss med forskning och framsteg måste äta några gånger om dage. Och då helst närproducerat. Hela vårt system med odlings och djurhållningslandskap har uppkommit för att vi tagit bort vargen. Vi förvaltar också skogens vilda djur liksom vår skog och våra malmreserver.

 • Chris, hade det varit hindrandet av älgstammar för att bli för stora hade man sett ut några statligt anställda proffs som jagat dem med helikopter och kulspruta. Snabbare och effektivare.

  Det du pratar om är att folk tycker det är ett roligt nöje att gå i skogen och döda djur (samt att äta upp djuren ibland). Inte så stor skillnad på att gilla att bränna myror med förstoringsglas.

  • Anonym

   Din bild av jägare är fördomsfull väl över gränsen till dumhet.

   Att jaga är också av stort statligt intresse då bara älgköttet är på 12 000 000 kg varje år vilket är tre gånger så mycket som hela produktionen av ekokött och mer än produktionen av får/lamm- och hästkött tillsammans.

   Men varför läsa på och skaffa sig kunskap? Återgå du till att bränna myror.

 • Jägare

  biodlarn!

  Jag håller helt och hållet med dig, då jag själv är jägare och har väldigt mycket känslor inblandat i dethär med vargen.

  Ni som hävdar annat vet ingenting om hur det är. Sluta försvara vargen och klanka ned på jakten! Gå hem och läs på istället.

 • Anonym

  Problemet är att det är när vargarna blir för många som de dödar hundar. Att man måste hitta enstaka problemindivider är bara en myt. Det bekräftas bland annat av forskare på Viltskadecenter. Aggressiviteten ökar inom reviret med mängden vargar. Det finns många undersökningar på det även från Finland Ryssland och Kanada.

  Ett närliggande problem är också att vargar som inte jagas blir oskygga. Eller rättare sagt: Vid jakt dödas de mest oskygga vargarna medan de som håller sig längst ifrån jägare och bebyggelse klarar sig. Det är en Darwinistisk princip som blir win-win både för vargar och de som bor nära vargrevir.