Inget bråk vid pro-Israeldemo

Enligt polisen och Sydsvenskan gick det denna gång lugnare till när det genomfördes en pro-israelisk demonstration i Malmö. SVD verkar därvidlag fantisera lite när man beskriver det hela som oroligt. Det var bra att det var lugnare denna gång (det var ju iofs ganska lugnt förra gången också) och polisen verkar denna gång ha gjort ett bättre jobb än senast, trots att de fick stå ut med att folk drev med dem p.g.a. insatsen i Rosengård i december. På en banderoll i Malmö stod det nämligen ”Grisajävlar”.

Någon förståelse har jag dock inte för de människor som demonstrerar sitt stöd för Israels regim. Det är faktiskt ett stöd till massmord, massaker och ockupation. För mig lämnar ett sådant stöd en mycket dålig smak i munnen. Det är väldigt obehagligt att människor i dagens Sverige kan demonstrera till stöd för krig, bombningar, krigsbrott osv.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Håller med dig om smaken i munnen. Läste lite på Expressen om valet i Israel, och folk var överlag positiva till Israel, deras ”försvarskrig” och deras lidande. Inte många som nämnde de palestinier som mördats och mördas än idag…
  Märkligt, är vi verkligen så illa informerade här i sverige om vad som sker i mellanöstern?

 • Jack

  Nu påstår du inte det, men det är viktigt att komma ihåg att bara för att man är Pro-Israel och demonstrerar för Israel etc. så betyder det inte att man är för Israels regim eller de handlingar Israels militär utför.

  Och kommentatorn Bahlool… Jag tror folk är positiva till Israel för att där bor bra människor och det är ett vackert land. Och de har blivit beskjutna av raketer och ”försvarar sig” och jag håller med om att sättet de ”försvarar” sig på är förkastligt men det är trots allt ”försvar” även om det är förkastligt.

  Jag tror att folk är medvetna om att folk dör på båda sidor och tycker illa om detta faktum. Sen om det är ojämna tal mellan sidornas förluster .. så är det nog helt enkelt ett krigs natur. Det finns inga regler för att den ena sidan måste lida lika stora förluster som den andra.

 • Ett förkastligt försvar är ett otillräckligt försvar.

  Detta är lika mycket självförsvar som att skjuta en snattare.

 • Anders_S

  Ni som vill hävda att det var lugnt. Skriv inte anonymt, ange vettig mejladress, hemfall inte åt rasism (islamofobi, antisemitism osv).

  Och följ kommentarsreglerna så kommer era alster med.

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • Patricia

  Är det svårt att förstå att vi lever i ett demokratiskt samhälle? Dagens demonstration var inte emot palestinierna el andra människor. Det var en fredlig demonstration för: ”Mötesfrihet – för alla” ”Yttrandefrihet – för alla”
  samt ”Rätt för Israel att existera”. Ingen av oss icke judar som stödde demonstrationen, hörde ett endaste ord av hat el dyl riktats mot palestinierna. Tvärtom, talades om att man hoppades på en fredlig lösning inom snart framtid där man kunde leva sida vid sida. Man beklagade att så många civila har dödats i onödan i denna blodiga konflikten.
  Att Israel åberopar sin rätt att existera betyder ingalunda att man accepterar vad son sker i mellanöstern men man får inte glömma att om de arabländer fick bestämma så skulle Israel utplånas ju. Detta verkar förvånansvärt många slå dövörat till.
  Från motdemonstranternas sida stod det klart vad som gällde och det är inte första gången det händer: deras hat är påtaglig och en skymf mot demokratin. Varför får en viss grupp rätt att skandera hemska glåpord närhelst de vill? Varflör skall några enstaka personer göras till syndabockar? Varför skall judar alltid klä skott när helst det passar någon?
  Om de finns en fadd smak kvar i munnen finns det, pga de grupper som kallar sig motdemonstranter som inte har lilla minsta respekt för yttrandefriheten. LEVE DEMOKRATIN!

 • Lars Hellström

  Nu var visserligen inte manifestationen till för att rättfärdiga Israels politik, vilket också togs upp under talen utan för Israels självklara rätt att existera och medlidande med de som omkommit. Men det hörs givetvis inte borta hos den skara som lyckades beskjuta oss med minst två raketer och någon form av smällare.

  Något som är obehagligt är att det behövs en sådan massiv polisinsats för att försvara en liten demonstration. Men tro mig, hade propalestinierna tagit sig igenom avspärrningarna hade det blivit misshandel till tusen. Så fredligt var det inte.

 • Isay

  Svensson, varför kallar du Israels regering för ett regim? Brukar du kalla Reinfelts regering för regim? Tänk efter.

  Jag förstår inte riktigt vad du menar med ”lugnt” men det måste vara något annat än vad som står i min ordlista. Att kasta flaskor och skjuta nyårsraketer mot en laglig manifestation och ropa ”Hitler, Hitler” mot gamla människor som har överlevt Förintelsen – det borde du klara av att beskriva med något annat ord än ”lugnt”.

  Men det viktigaste: du har helt missuppfattat vad dessa två ”proisraeliska” manifestationer har handlat om. De var EMOT krig, bombningar och krigsbrott. De var EMOT tagande av arabiska och israeliska civila i gisslan, raketbeskjutning på måfå, Hamas systematiska brott mot folkrätten. Människor som stod där vill inte se Mellanöstern som en tummelplats för iranska galna präster och deras ambassadörer från Hamas. De vill inte se iranska vapen i Gaza. De vill inte att Israel skall bli en del av det palestinska kalifatet (läs Hamas stadga så förstår du vad jag pratar om, det står förklarat mycket tydligt).

  Det är pöbeln som attackerade deesa två demonstrationer som står för den motsatta agendan. Jag är besviken över att du inte har förstått detta.

 • David

  /*Påstående utan bevis eller källa*/ #AS

  Manifestationen som bestod av ca 200-300 personer bestod mestadels utav pensionärer men även en del barn. Talen handlade om fred och allt gick mycket lugnt till. Att generalisera alla som deltog och skrika mördare och hata signalerar bara vilken typ av förvirrade personer som deltog i motdemonstrationen.

  Personligen deltog jag i manifestationen för att stå upp för yttrandefriheten och för att jag är trött på det hat många vänster / terrorist sympatisörer häver ur sig.

  Har både judiska och muslimska vänner,vi brukar umgås helt utan problem och kan diskutera sansat när palestina frågan dyker upp.

  När ska resten lära sig att sansade diskutioner och förståelse är den rätta vägen ?

 • Jag var där, på den s.k. proisraeliska sidan. Det var INTE en demonstration för den israeliska regimen eller bombningar, krig etc. Det var en demonstration under tre paroller:

  1. Yttrandefrihet.
  2. Mötesfrihet.
  3. Israels rätt att existera.

  Vad är du du inte håller med om av detta?

 • Camilla

  Jag hörde på radion en man från Judiska församlingen eller liknande som var med i den pro-israeliska demonstrationen. Detta är inte roligt. Om judar vill att omvärlden skiljer mellan dem och staten Israel borde de själva vara tydliga med skillnaden. Om varje judisk grupp tar ställning för Israel, ligger inte anti-semitismen långt borta med tanke på hur staten Israel agerar. Jag blir oroad, var är alla ”judar mot ockupationen”?

 • Anders_S

  Jag Vet: Jag är mot påstående tre. Därför att jag är anhängare av en sekulär stat i Palestina för såväl kristna, judar, muslimer, druser och andra. Och mot ett kolonialt projekt som Israel med lagar som skiljer ut folk efter religion.

 • Jokke

  Jag hörde på radio en intressant kommentar av en Israel som skulle förklara det stora folkliga stödet i Israel för Gaza-kriget. Han menade att de judiska israelerna ofta har en stark bild av sig själva som offer i alla lägen, som hindrar dem från att ta till sig andra folks lidande. Om jag förstod honom rätt har de fått med sig den från alla år med anti-semitism (och till slut holocaust) i Europa.
  Hur hjälper vi då Palestinierna bäst? Knappast genom att förstärka denna ”offersjälvbild”. Jag antar att vi samtidigt som vi måste göra allt för att tvinga Israel att acceptera 1967 års gränser, måste vara ytterst noga med att inte hjälpa dem som vill bygga under offerkänslan. Den sammanblandning mellan judiskt och israeliskt som så ofta görs är farlig, och gynnar fr a de mest hårdföra sionisterna.
  Jag vet inte hur det var i Malmö, och jag håller med dem som tycker att det är provocerande att demonstrera för Israel så snart efter Gaza-kriget. Men det är nog bäst för Palestinierna att vi lämnar sådana demonstrationer i fred. Hellre än att ordna upprörda motdemonstrationer ska man kanske försöka arrangera egna, och visa att vi samlar fler än vad de gör.

 • Lars G

  Har du sett tv-bilderna från demonstrartionen? Kraftiga smällare som kastas och 10 gripna. Är det det som i dagens Sverige kallas lugnt? Det är inte det Sverige jag vill leva i.

 • Isay

  Israel är en suverän stat som är medlem i FN och är erkänt av 161 andra stater. Det är en demokratisk stat, den enda i regionen, där judar, kristna, druser och muslimer har garanterat rätt att leva ett fritt och värdigt liv så länge de håller sig inom lagens ramar. Det är också det judiska nationalhemmet, på samma sätt som Sverige är svenskt och Albanien är albanskt. Det är en sekulär stat där judendomen har en speciell ställning. Vatikanen är en kyrkostat. Arabstaterna är muslimska stater. Sverige är en sekulär stat där kristendomen har en speciell ställning – tror du inte det så börja med att läsa grundlagarna. Kristendomen har speciell ställning i ett flertal EU-länder. Men det är bara den enda endaste stat som du har problem med: den stat där majoriteten av befolkningen är judar och där judendomen har speciell ställning. Av alla existerande och erkända stater är det bara den judiska staten som du tycker borde försvinna.

  /*personlig förolämpning, borttagen*/.

 • Karl

  Med ditt sätt att resonera så har det inte varit något krig i Gaza!!!

 • Isay: är det fritt och värdigt att tvingas konvertera om man vill gifta sig med en jude som ickejude? Är det fritt och värdigt att förbjudas verka politiskt trots att man är israelisk medborgare med arabisk härkomst? Är det fritt och värdigt att bli stoppad, tullad och förhindrad överallt man ska pga sin härkomst?

  Men bra, då kan ju Israel bli en sekulär stat där judendomen kan ha en särställning, istället för som nu, en stat byggd på folkfördrivning, hat mot oliktänkande och tron på den judiska övermänniskan.

  Du borde inte uttala dig om vad människor är innan du känner dem.

  Härmed utnämner jag ”antisemit” till årets mest utslitna ord. Och det är bara februari… Gäsp.

 • fuck em

  så klart folk alltid kommer vara emot en occupationsstad som har stulit ett land och massakerat deras invånare i över 50 år vad har det landet för rätt att existera det kan jag inte förstå men landets ovänner är snart hela världen vad säger detta om landet.
  så klart hamas eller alla andra motstånds rörelser i palestina använder alla tänkbara medel emot ett land som SLAKTAR 1300 + av palestinas befolkning stakars alla palestinier som blivit utsatta för detta.vilekn suverän stat som bombar fn skolor sverige e svenskt albanien e albanien israel e palestinaS

 • Problemet är att ni glömmer att Israel säger de vill ha fred. Yttrandefrihet säger ni, är det därför man förbjöd arabiska politiker att delta i valet för att de var negativa mot Israels attacker? Är det demokratiskt att man har 10 000 fångar i israeliska fängelser, många utan någon som helst rättegång? Är det en stat man ska försvara, som fängslade och kidnappade personer som Vanunu? För att han vågade yttra sig om kärnvapnen som Israel besitter?
  Ni skulle aldrig i livet stå upp för en annan stat som brutit mot så många olika FN resolutioner, som skadat så många människor, som ockuperar mark och som bombar sina grannar stup i kvarten, om det inte varit för att motståndarna är de hemska och hatade muslimerna/araberna.
  Ni kan ljuga för er själva, för era supporters, men faktum kvarstår hade en annan stat gjort eller försökt göra det Israel gjort, så hade ni varit först på barrikaderna för att smäda och angripa dessa stater…

 • Det försvann att Israel talar om fred men inte vill ha fred. Titta bara på arabernas förslag från 2002 där de erbjöd evig fred, om Israel åtlyder FNs resolution om tillbakadragande till 1967 års gränser.
  Ni är duperade av Israels skitsnack. Att folk alltid och hela tiden försöker antyda att det är antisemitiskt att ifrågasätta Israel är bara patetiskt. De har kärnvapen, och kommer undan med det. Iran försöker skaffa sig kärnkraft, inte vapen, och de har embargon och hot mot sig som dagligen blir värre.

 • Jack, det är inte försvar om man anfaller de som kämpar mot en ockupation. Och frågan gäller inte Israels rätt att existera. Israel är en stat som erkänns av FN med alla dess rättigheter och skyldigheter (varav de senare ignoreras).

  Frågan är Palestinas rätt att existera. Det är vad som borde demonstreras om. Och Patricia ljuger som en häst galloperar. Arabländerna har gett en fredsplan till Israel om ett totalt erkännande mot att ockupationen avslutas och 1967 års gränser ska gälla. Alla har accepterat detta, inklusive Hamas. Israel vägrar.

  Och till Isay, om Israelvänner står och ropar Hitler för att filma det ska de skämmas.

  Det viktiga här är att komma ihåg att Israel är en apartheidstat. De som nu demonstrerar ska bemötas på samma sätt som de som demonstrerade för apartheid-Sydafrikas rätt att existera, utan att nämna de svartas rättigheter. Ett stöd till apartheid-Israel kan aldrig vara acceptabelt. Därför måste detta vidriga stöd också mötas av motdemonstrationer. Det ska inte vara roligt att vara apartheidvän.

  Och Isay är uppenbarligen rasist. Sverige är svenskt där alla medborgare är svenskar. Israel är israeliskt där alla medborgare är israeler. Att påstå att det skulle vara en judisk stat är att förneka alla icke-judar rätten att bo där. Så vida man inte säger att alla medborgare i Israel är judar, oavsett om de är muslimer eller palestinier.

 • Kristina

  Om Israeldemonstranterna menade allvar om snacket om fred så borde de ju rimligen bjuda in palestinska organisationer och manifestera tillsammans? Om det är något palestinierna i Malmö vill ha så är det fred och yttrandefrihet, jag lovar, för jag jobbar politiskt med flera palestinier i Malmö.

  Tyvärr tror jag bara det är propaganda från israelvännernas håll att de kallas sig för Shalom-fred och använder paroller om yttrandefrihet.
  Bakom propagandistiskt smarta rubriker döljer sig borgerlig politik och värderingar som försvarar Israels politik i Mellanöstern, precis som borgarna alltid gjort. Och denna politik går alldeles utmärkt att kritisera utan att vara antisemit. Tyvärr vill de hellre framställa sig som syndabockar i media än att diskutera politik. Vem kan kritisera någon som betonar att hon/han har bott i koncentrationsläger utan att få skit liksom?
  Smart-javisst! Men inte fair play.

 • Kristina

  Det bör komma till kännedom att många personer i Nätverket mot Israels krig och ockupation medvetet uppmanat att man inte skulle gå till manifestationen idag och motdemonstrera, detta för att Israelkramarna inte skulle få så mycket uppmärksamhet, var tanken.
  Alltså, var det lugnt idag, kan det ha att göra med att många inte gick dit, som medveten handling. Så att ge polisen cred känns fel i mina ögon.

 • Anders_S

  Isay: Jag har arbetat länge mot att kristendomen ska ha någon som helst ställning i Sverige. MIna kamrater i muslimska lädner arbetar aktivt mot förtrycket där och mot reilgionens inflytande. Jag är mot alla typer av diktaturer och har kamrater som arbetar aktivt mot prästerna i Iran.

  Du bör som sagt vad inte uttala dig innan du vet vad du pratar om. En liten kontakt med judiska försmalingens ledning i Göteborg skulle kanske vara på sin plats. Fråga dem om mig.

  Och till slut israeler är inte bara judar och majoriteten judar är inte israeler.

 • Isay

  Svensson, jag ser att du förväxlar min diagnos med en personlig förolämpning, jag väljer att ta det positivt och tro att du kanske har litet skam kvar i kroppen. Kan du offentliggöra hela listan över stater som du tycker inte skall existera? Jag menar inte stater som du tycker skall byta regering eller statsskick eller riva några kyrkor. Jag menar stater som skall raderas från kartan. Du har börjat med Israel. Kan vi få resten?

 • Isay, Israels representanter har själva sagt de vill förinta Iran, vidare har Lieberman sagt att han vill bomba Gaza med en atombomb osv..hyckleri, som vanligt. Regler som gäller andra gäller inte Israel eller?

 • Anders_S

  Isay: Jag är mot alla nationalstater. Mot alla gränser ocjh mot allt som hindrar fri bosättning och flytt. Mot all rasistisk lagstiftning, oavsett om denna sker av religiösa skäl som i Israel eller av nåt annat skäl. Nu är det ju lite värre med Israel då den staten är skapad på andra människors mark. Det är en kolonisering och ockupation av palestiniers mark som skett. Det gör ju problemet lite akutare och allvarligare som jag ser det.

  Innan du skriver mer kan du väl lämpligen läsa på lite mer. Ta reda på vem jag är, vilken organisation jag tillhör, vad denna står för osv. Så liperp vi emn löjlig och meningslös diskussion, där svaren redan är givna på förhand om du bara kolade upp lite innan du skrev en massa svepande saker.

 • Det var allt annat än lungt på den ena sidan av Stortorget. Se filmen på Ohlssons tal när en av bomberna exploderar. SE hur hon reagerar. Lungt? Finns på youtube.

  Annars finns det gott om bilder på min blogg!

 • Nå, det var i alla fall inte klusterbomber och ingen vit fosfor som regnade ner över sverigedemokraterna och svenskt folkeparti när de demonstrerade för Israels rätt att vara en apartheidstat. Annars hade det mest logiska varit att skjuta på dem med gummikulor. Är det inte så Israel lär ut att demonstrationer ska bemötas?

  http://www.guardian.co.uk/world/2008/jul/21/israelandthepalestinians.middleeast

  Fast det är klart, nuförtiden skjuter israelerna skarpt istället.

  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1054269.html

 • Salomonsson

  Malmöaraberna klagar bittert när polisen använder nedsättande benämningar. Några få dagar därefter kommer de själva, stör pro-israelisk demonstration, skjuter raket bland folk, och viftar med stor banderoll som syftar till Polisen med beteckning ”grisar”…
  Övergår mitt förstånd. Vill araberna bli behandlade med respekt, så förväntar de ge respekt!

 • Solomonson, kanske ska vi vara lika kollektivistiska och komma med märkliga uttryck som ”om judarna vill bli behandlade med respekt så ska de inte kasta fosforbomber på folk”? Fast det blev fel, kollektiva angrepp får enbart göras på araber.

  Då är det godkänd rasism.

 • Anders_S

  Hampus: jag tycker att araber kan användas som samlingsbeteckning på invandrare från arabiska länder. Det kan var rasiitiskt beoende på sammanhnag, men behöver inte vara det. jag bedömde att Salomonsson inte var ute i syfte att generalisera över alla arabaer utan ara de som fannns i demon. Kanske fel av mig, men så bedömde jag i alla fall.

  Nu var det väl iofs inte heller några araber som höll i grisbanderollen utan svennar.

 • Ali Baba

  ”gick det denna gång lugnare till”

  Ja ja men, tacka för det – det var ju fler poliser än s.k. motdemonstranter. Därför blev det något ”lungnare”.

 • Hmm Malmöaraberna på ena sidan och Malmöjudarna på andra? Eller är jag antisemit nu? Nu 70 år efter Nazisterna, så ser vi ner på alla som stödde dem och vi forskar och skriver böcker om dem som stödde nazismen och vi ser dem som monster, jag undrar hur det kommer vara om 100 år, när man tittar på dem som stödde mördandet av civila i palestina och som stödde ockupationen av dagens norge och danmark, Palestina.