Sopstrejken – självklart att kollektivavtalen ska följas

Det spelar ingen roll om en upphandling resulterar i att ett nytt företag ska ta över en verksamhet, det spelar ingen roll om upphandlingen skett på felaktiga premisser, ingångna avtal måste respekteras ändå. Därför är det helt rätt av sopåkarna i Stockholm att ta strid för sina arbetsvillkor och sina löner. Sopåkarna ska inte behöva betala för dåliga upphandlingar och privatiseringar.

Fast det kanske är det som de borgerliga partierna vill. Att arbetare inte ska ha skäliga villkor, att avtal som slutits inte ska beaktas. Utan makten, kapitalisterna, företagen, de rika ska bestämma som de vill. För arbetare ska inte ha några rättigheter. Det är kanske så högerpartierna vill ha det. Så som alliansen vill ha det.

Intressant?
Bloggat: Badlands,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Gustav H

  Den här konflikten är lite förvirrande. Har man vunnit en upphandling som stipulerar förändringar som strider emot ingångna avtal sedan tidigare och så vill man från företagets sida ha ändringar direkt, för att den skall gå att genomföra? Är det vad striden står om? Eller är det ändringar som skall bli verklighet när kollektivavtalet löper ut? Jag har försökt läsa mig till det på sidorna som du länkar men det framgår inte riktigt.

  Det verkar minst sagt underligt att bara ändra villkoren under pågående avtalsperiod… det måste väl vara minst lika olagligt som att strejka utan utlysning? (Kan inte deltagande i vild strejk i sig vara skäl för avsked, förresten? Verkar ju isåfall vara ett riskabelt drag.)

 • Anders_S

  Gustav H: Så har jag fattat det. Upphandlingen vanns med hjälp av villkor om att ändra lönesystemet. Vilket i sig är underligt som jag ser det.

  Sen är ju kollektivatalen slutna med det företag som hade verksamheten förut, vilket gör att det nya företaget inte har slutit just detta avtal. Men det är vore ju en konstog konsekvens av det svenska systemet att upphandlingar ska kunna förändra arbetsvillkoren.

 • Ej sopåkarfan

  Det är märkligt att sopåkarna står utanför Fortum och trakasserar kontorspesonal som ska åka in till jobbet på arbetsplatser runtomkring, vad vinner dom på det? Hoppas dom får sparken och det kommer in friskt blod. Det är en lyxstrejk!

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Stöd sopåkarna i Stockholm()

 • erik

  Enligt borgarna är ju alla strejker lyxstrejker…
  Inge tjänar på att ställa arbetare mot arbetare förutom borgarna.

 • Strutsman

  Det är klart att avtal ska följas. Jag är ju visserligen motståndare till den svenska kollektivavtalsmodellen, men den gäller ju. Vill man ha ner kostnaden får man väl sänka lönen, inte ändra avtalet under giltighetstiden. Den minimilön som finns i kollektivavtalet kan väl knappast vara alltför hög?!

  Sedan kan man ju förhandla om avtalet när det löper ut, som vanligt. Men nya lönesättningsprinciper eller vad man nu vill.

 • Daniel

  Givetvis ska ingångna avtal följas. I det här fallet så ger kollektivavtalet utrymme för både den sorts lönesättning som arbetsgivaren vill byta till (timlön) och den sort som sopåkarna vill behålla (ackordslön).

  Ni tror väl inte att facket stillatigande skulle så på om det vore så att arbetsgivarna ensidigt rev upp ett ingånget kollektivavtal?

  Sopåkarna får återgå till jobbet och be sin centralorganisation att i fortsättningen ingå avtal som de själva kan stödja. Så här går det när avtal ska förhandlas på central nivå, som facket vill, istället för på individnivå.

 • Morfar Lasse

  Nej, stöd inte sopåkarna, men se till att deras mannar får en dräglig arbetsmiljö. Ställ kravet på kommunerna att modernisera hela avfallshantering.

  Ett först kort och enkelt steg, är att stänga samtliga ”sopnedkast” som inte har direkt anslutning till marknivå. Flytta ut sophanteringen till gatuplan. Det är inte så svårt för den boende att ta med sig dagens sopor ut. Kräv av din kommun, att den gräver ned er ”soptunna” för husen i gatan och att hantering blir med kranbil.

  Det andra lite ”tuffare” steget, blir kravet på en mera korrekt avfallshantering med sortering i ”brukarniva”. D.v.s. att hushåll och företag själva ska sortera sitt avfall minst efter brännbart och icke brännbart. Allra helst utvidgat med de ”P-na”, papper, plast och plåt.

  När det gäller ”sopgubbarnas” direkta arbetsmiljö, föreslår jag att du ställer dig frågan framför spegeln. ”Är deras arbetsmiljö mänsklig? En arbetsmiljö jag själv skulle acceptera?” Se sedan till att svara så ärligt du törs!

  den 8 februari 2009 20:30

 • jonte

  en sopgubbes vardag!

  har jobbat som sopgubbe i ca 4 år, och hoppas att det blir många fler.
  vi har gått ut i strejk på grund av många faktorer, fler anledningar för vissa, mindre för andra, vill berätta lite vad jag har för anledning.
  mitt jobb är bra, jag vet att man inte alltid ska kräva ett bra jobb, vissa har tur att få bli vd för seb eller liknande (själv vill jag äga red bull),
  men alla har inte den möjligheten,
  det värsta e dom som har ett lågavlönat jobb som dom hatar, men cred till dom som står ut, istället för att gå till socialen.
  har själv suttit i situationen där jag jobbade svart i 15 minusgrader 12 timmar per dag för 55kr i timmen, lika mycket som polackerna som va i
  sverige olagligt på samma bygge tjänade.
  men hade en hyra att betala, så hade inget val.

  om alla svenska medborgare som slänger sopor gjorde det med stil kanske vi inte hade haft denna konflikt, med stil menar jag förnuftigt. det är inte
  förnuftigt att slänga pizza kartonger rakt ner i soporna, pizza kartonger har en förmåga att fastna i ”röret” som leder ner i 240l säcken, då måste vi pga.
  stadens påhitt ta en kvast från bilen och ställa oss under röret ovetande hur många kilo som sitter fast (kan självklart gå upp i trappen för att
  trycka neråt istället, men det e inte alltid man kommer in i trappuppgången, inte heller alltid det går att trycka soporna neråt).
  har man tur är det ingenting, har man otur missade man förra gången man va där att det va stopp, då kan det handla 0m 100 kilo som kommer ner,
  då gäller att ha reflexer.
  detta gäller även bag in box, ikea kartonger, embalage osv. har lärt mej på senare tid att 1min med varmt spolande vatten på kartonger gör att man kan
  sen knöla ihop det till en liten boll.
  sen har vi glaset, folk på fyllan råkar ofta krossa glas, värsta sortens glas är tunnt glas som champangeglas tavelramar osv,
  den sortens glas skär finare och djupare i huden.
  när jag va runt 7år lärde jag mej att lägga glas i tex en tom mjölk kartong o tejpa igen den. tycker att vuxna människor också borde klara det.
  sen det här med att knyta soppåsar, anser jag är ett problem som kan lösas med lite vett, så nu bankar jag in lite vett. KNYT PÅSEN… vi sopgubbar plockar
  upp skit som hamnar på backen i knutna påsar, inte löst skit som kaffesump osv.
  sen har vi pundare, en påtänd kille med kniv är inte det roligaste att se det första man gör när man tänder lampan i soprummet.
  råttor stora som katter som praktisk taget fräser åt en när man kommer in bland soporna e lite läsigt också.

  vi måste även köra sopor när det e minusgrader, 22minus e det värsta jag varit med om. då va man inte kaxig, 22minus en måndag med tio timmars jobb.
  även 40 grader värme får en att gå på knäna efter nån timme.
  förra julen var jag tvungen att avstå mitt julfirande med min frus familj pga att villorna i mälarhöjden ville ha sina sopor hämtade, folk frågar oss på tex
  nyårsafton att: va? jobbar ni idag, varför det? svaret blir alltid detsamma, bara för att det e en röd dag så slutar inte folk att slänga sopor.
  jag kliver upp på julaftons morgonen kl 4 för att köra sopor och det är ett val jag gjort genom att skriva på mitt anställningsavtal.

  i många härrans år kör vi sopgubbar efter ett poängsystem som innebär att ju mer vi kör desto mer pengar blir det.
  jag personligen kör ca 300 tusen poäng just nu, vi vill ha en gräns på 265, en gräns gör att dom flesta går ner i lön, en lön som inte går att öka.
  problemet är att många som är unga tar på sej mer att köra för att dom orkar mer, men efter nåt år när ryggen sviker och ökningen blir för hög så slutar
  folk. då kastas en ny in, kanske en äldre person med erfarenhet som ger vika han me.
  så det vi vill förhindra är att detta blir ett 2-3 års jobb, ett jobb som man måste sluta med för att det blir för mycket.
  många sopgubbar har kämpat febrilt för att få mindre sopor att köra, gubbar som vill ha mindre belastning. men blir avvisade av firman
  med tanke på att dom inte kan lägga mer på nån annan bil, för då blir dom gubbarna irriterade pga av att dom inte orkar mer.
  så vi gnäller inte över lönen som många tror, vi vill gå ner i lön och belastning.
  med en gräns finns inte längre möjligheten att höja sin lön.

  den upphandling som gjorts idag är en stor uträkning av llab, dom har räknat med saker som många andra inte tänker på, dom kan med tanke på månadslön lägga
  på oss mer jobb utan att vi kan säga ifrån eller ge oss mer betalt för det, dom ger oss även en provanställning på det nya bolaget,
  även fast många har haft en fast anställning i många många år för exakt samma jobb, det pga att llab sen kan sparka en av dom ordinarie gubbarna som kan ha
  kört på samma trakt i flera år, för att ge en ny kille anställning med en minimilön på runt 19, sen till nästa upphandling blir det provanställning igen,
  så sållar dom ut dom med hög lön och anställer nytt folk som jobbar för 19, då får vi folk som jobbar för att ha ett jobb, folk som ofta e sjuka,
  som inte lägger ner tid på det dom gör, då kommer vi ha ett helvete i stockholm.
  med en snabb beräkning har jag inget jobb snart om llab får som dom vill. en normal person kör inte sopor 40 timmar i veckan för 19 i månaden.
  jag är 26 år o har ont, ont ofta, antingen i ryggen eller armarna eller från nåt glas som har skurit upp en bit på benet eller ryggen.
  jag måste ha ett psyke av stål. som den där gången på gösta ekmans väg i axelsberg, tar en säck från snurran och en påse ramlar ut, oknuten (som tur var).
  tar tag i påsen o ska kasta tillbaka den i säcken, men hör att det låter ovanligt, kollar i påsen och häller 48 st kanyler utan skydd för nålen, hur skulle
  du ta det? bara att gilla läget? eller bli så jävla sne att du går upp i trappen o plingar på varenda dörr o frågar om nån använder kanyler? jag valde att
  först ringa polisen för att anmäla fastigheten för försök till grov misshandel, vilket det är att försöka sticka någon med en kanyl, sen in till firman med
  påsen och bad dom ta hand om allt.
  sen måsste psyket klara av att nån står och säger att du e en outbildag äcklig idiot. osv osv osv.

  så säger till alla som klagar över att vi är överbetalda, det är inte vad allt handlar om, allt handlar om belastningen.
  vi vill hålla tills vi är 65, det gör vi inte i dag, vi vill kunna komma hem och laga mat åt familjen, vill ha intressen, vi vill ha ett liv.

 • C-H

  Det borde vara lag på sopsugar i flerfamiljshus: Sopbilen har en stor fläkt som suger upp soporna ur källaren. (Se envac.se) Man kan ha kvar sopnedkasten och renhållningsarbetarna får en drägligare arbetsmiljö. De må vara välbetalda i Stockholm (men inte ute i landet!) men arbetsmiljön är usel. Utslitna arbetare är bedrövligt för individen och dyrt för samhället. Fram för moderna lösningar som skonar människor och miljö!