Göteborgs-Posten och bloggosfären

Den stora tidningen i Göteborg är verkligen underlig. När man skriver om ett internetfenomen som bloggar, så lägger man inte ut just dessa artiklar på internet. Det vore väl vettigt att lägag ut artikalr om bloggar och sådant på internet så att de människor som läser bloggar, skriver bloggar etc kan läsa artiklarna. Kommentera dem skulle vi förstås kunna, men däremot så vill GP inte att vi ska vara en del av en debatt då de inte länkar tillbaks med hjälp av Twingly eller nån annan liknande tjänst för familjen Hjörnes tidningar har i likhet med de danska en attityd som inte direkt är positiv till nya media.

Två gånger har jag de senaste månaderna intervjuats så som varande en av de mest lästa bloggarna i Göteborg. en gång mera allmän och nu senast för att jag ibland skriver om lokalpolitik. Inte någon av de olika intervjuerna som gjorts med bloggare är publicerade. Förutom mig så har även Johannes Åsberg som är huvudskribent på Yimby Göteborg och Helene Odenjung, lokal folkpartiledare intervjuats i denna sista omgång. Men som sagt, artiklarna finns inte på nätet. (inte heller har Odenjung eller Johannes länkat till de andra bloggarna det skrivits om, inte så mycket bättre än gammelmedia kan jag tycka)

Däremot har vi tidigare kunnat hitta Bo Rothsteins något oinitierade, men bitvis intressanta, debattartiklar och dessutom en något esoterisk diskussion om bloggosfären från folk på kultursidorna som faklar finns kvar) på webben nu, så jag antar att jag minns fel. Den har nog heller aldrig varit publicerad på webben. Vilket ju understryker GP:s märkliga agerande. Man diskuterar bloggar och skriver om bloggar, men gör det bara i pappersform så att vi som bloggar inte kan kommentera och länka. Mycket underligt beteende, man tycks vilja undvika debatt med de berörda så länge man kan. Agerandet från familjen Hjörnes huvudtidning Göteborgs-Posten är faktiskt fullt i klass med dansk media. Tidningen har också nånting de kallar bloggar på sin hemsida. Men de saknar helt permalänkar så man eller ens kommentera ett enskilt inlägg. En sådan produkt är inte mer blogg än mina privata pappersanteckningar hemma.

Så jag kopierar därför ett inlägg där jag omnämns från den 7 februari förra året tror jag:

Göteborgarna bloggar sämst
Ledsen Göteborgare. Om det fanns en tävling mellan storstäderna om vilken som hade flest bloggare per invånare så skulle Göteborg hamna sist. Åtminstone om man går efter de bloggar som registrerat sig på Bloggportalen. Malmö är bloggtätast med 646 invånare per blogg, Stockholm följer tätt efter med 696 invånare per blogg. Göteborg har 1133 invånare per blogg.

I Stockholm och Göteborg är nyheten om att hyrorna kan chockhöjas den som orsakar livligast diskussion bland städernas bloggare. I Malmö är det jämnt skägg mellan flera nyheter.

Den göteborgska bloggscenen domineras av bloggarna Svensson och Marias lilla blogg. De ligger etta respektive tvåa såväl på listan över mest besökta som den som rankar bloggarna efter hur många länkar de har. Svensson heter Anders i förnamn och beskriver sig som en medelålders vänsteraktivist och morfar med åsikter om det mesta. Idag skriver han om farliga arbetsplatser och brottsliga företagare som betalar svart. Bloggen har för tillfället 9923 besök under den senaste veckan.

Tvåan, Marias lilla blogg, har 8285 besökare. Maria är 18 år och bor i Lerum och på ett sätt är hennes lilla blogg lika framgångsrik som Schulmans, Blondinbellas och de andra storbloggarnas. Inläggen är åtminstone lika flitigt kommenterade som storbloggarnas. Mellan tio och 70 kommentarer tyder på engagerade läsare. Det är inte många artiklar i tidningen som kan skryta med så många kommentarer.

Intressant?
Bloggat: Kreafonbloggen, Ulrika Good, Memmas blogg,
Borgarmedia: IDG,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements