Odugliga svenska politiker

Eller är det helt enkelt så att våra politiker sitter i knät på svenska storföretag och kapitalister. I alla fall när det gäller klimat- och energifrågan. Sverige har sen länge byggt fast sig i elberoende och gammaldags storskalig energiproduktion. När andra länder satsat rejält på vindkraft har Sverige inte gjort ett skit. Resultatet har blivit att vi har en industri som är rejält på efterkälken vad det gäller förnyelsebar energi och vindkraft. Istället har andra länder, inklusive Danmark kunnat ledande positioner inomd enna industri.

På samma sätt är det med klimatet och bilismen. Sverige är sen länge fast i en gammaldags syn på transporter ocb bilar. Förmodligen ett resultat av landets stora beorende av bilindustrin. En bilindustri som med amerikanska ägare satsat på att gör stora bilar istället för att satsa på miljövänliga hybdridbilar eller elbilar. Och nu när denna bilindustri är i en svår kris vägrar regeringen och även andra ledande politiker att göra något för att se till att vi får en satsning på kollektivtrafik, järnväg och nya sorters bilar. När åtgärder för en modernisering av den svenska bilproduktionen och det svenska trafiksystemet uteblir hamnar svensk industri på efterkälken.

Marknaden kan inte lösa denna typ av problem, för där gäller bara maximerade kortsiktiga vinster och det som nu behövs är långsiktiga infrastrukturella satsningar på en moderna transportstruktur och på moderna och miljövänliga bilar såväl som på förnyelsebara energikällor. Därför behövs det offentliga satsningar inom dessa områden. Men tyvärr är politikerna i Sverige, i motsats till exempelvis norska och danska kollegor totalt ovilliga till detta. antingen för att de är inkompetenta, ideologiskt blinda eller så sitter de helt enkelt i knät på den svenska storindustrin som inte är intresserad av ett modernt samhälle. utan bara av snabba, stora och kortsiktiga profiter.

Intressant?
Bloggat: Berget1, Kildén & Åsman, Berget2, Röda Malmö,
Borgarmedia: AB1, 2, 3, 4, 5, DN1, 2, 3, 4, 5, SVD1, 2, 3, SDS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anders

  Man gynnar bl a storföretag, då de håller på att försvinna ur detta land och då är det riktigt illa. Energifrågan är en rätt intrikat fråga, man har liksom inte riktigt bearbetat en energiplan för alternativ energi ännu som jag sett unns till, och kommit till skott för att sätta dessa i verket. Man väljer däremot att i stil med ”fegvälja” en teknik som tillhör 1900 talets mitt att fortsätta med, när omvärlden väljer att utveckla annorlunda energimetoder.

  Den utvecklingen bekymmrar mig lite.
  Allt som är gammalt och beprövat är inte alltid det bästa om det finns alternativ som kan medföra en säkrare värld.

  Om Sverige väljer att utveckla detta, så kommer sannolikheten vara goda att vi kommer få ta emot alla andras länders kärnavfall också, eftersom vi är de enda som tycks gladeligen tycka att det inte spelar någon roll om vi stoppar ned det djupt i våra berg.

 • Daniel A

  Man får ju inte glömma att det är samma parti som regerar nu, som var emot järnväg för första gången när det skulle byggas. Det är ju ett insnöat bakåtsträvande samarbeta vi ser även om dom klär det i nya ord.

 • Strutsman

  Om du tror att marknaden inte kan vara långsiktig så har du fel. Däremot behövs ju lagar och regler som vanligt. Där har ju Sverige haft ett problem, eftersom det varit för lätt att överklaga bygglov. Inte bara för vindkraft, utan i största allmänhet. Med enklare regler för bygglov hade vi haft betydligt fler vindsnurror.

  Dessutom är det ju ganska trevligt att vi har en väldigt ren energiproduktion, och inte riktigt har behövt vindkraften. Men om den faktiskt blir marknadsmässig så har vi ju ett gyllene tillfälle att bygga ut vindkraften och sälja el.

  Dessutom ligger ju Sverige långt fram i forskning på vår kärnverksamhet när det gäller energi, och det är bioenergi. Vi kan ju inte förvänta oss att ett lilleputtland på 9 miljoner ska vara med och konkurrera inom vartenda affärsområde?!?! Nej, danskarna har gjort ett bra jobb med vindkraften, och det gynnar ju även oss genom att SKF säljer till dom. Och det gynnar danskarna att vi har stora elreserver som kan backa upp deras vindkraftsbaserade elnät. Win-win, med andra ord.

  Där fick ni så ni teg! 🙂

 • David

  /*off topic, borttaget*/ #AS

  Jag säger inte att vindkraften är dålig och jag är inte ett jävla ”kapitalistsvin”. Men det är extremt lätt för oppositionen att säga att om vi vore vid makten så skulle vi ersätta kärnkraften med förnyelsebara energikällor. Vad för energikällor? 25000 vindkraftverk? Vi får ju inte heller bygga ut vattenkraften för att spara de svenska älvarna. Och tack vare socialdemokraternas dumhet och konflikträddsla lade vi ner Barsebäck och nu är vi beroende av dansk och tysk kolkraftel för att försörja SKåne med el. Utan något som helst motgärning från danskarna. Om det kommer något bättre alternativ till kärnkraft är jag naturligtvis för det.

 • sl

  (s) genomklappning beror på alliansen med bakåtsträvarna i (v) och (mp). (s) var ett framtidsparti med visioner för tre decennier sen. Äntligen finns ett regeringsalternativ som ens fattar att det behövs en vision, (s) saknar ju elementär sjukdomsinsikt. /*off-topic, borttaget*/