Små skillnader mellan olika sionistiska grupper

Kadima med Tzipi Livni i spetsen ser ut att bli största parti i det israeliska parlamentet, Knesset, efter valet. Benjamin Netanyahus Likud får dock nästan lika många platser och som tredje parti har då Yisrael Beitenu seglat upp, med fascisten Avigdor Lieberman som ledare.

De flesta bedömare verkar dock tro att det blir Netanyahu och Likud som kommer att få i uppdrag att bilda en ny regering. Även om Kadima har uttryckt att man är intresserade av en samlingsregering med Likud verkar denna lösning inte trolig. Men det faktum att man faktiskt kan göra på det viset visar hur lika de olika sionistiska israeliska partierna i verkligheten är. För oavsett vilken regering det blir kommer samma kolonisations- och ockupationspolitik att fortsätta.

Samtidigt är det självklart att ett israeliskt val inte kan lösa något problem. För själva problemet är ju ockupationsmakten Israel. Det problemet kan inte lösas genom ett val med nästan enbart sionistiska alternativ.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Anna Wester,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jack

  De aller fleste toppledere i Israels historie har v?¶rt etterforsket for korrupsjon eller andre forbryteler. Det har også Netanyahu v?¶rt.
  Det har selvsagt v?¶rt for belastende å bringe dem for retten, selv om bevisene har v?¶rt sterke.
  Hvis Netanyahu blir statsminister, vil Israel f??lge opp tradisjonen med å velge kriminelle ledere.

 • Likud och dårarna till höger därom kommer att starta tredje världskriget. Usch, jag är fan livrädd för dem!

 • David Hertl

  Nicklas Eriksson, Jag tror nog att många ser på t ex Iran som ett betydligt större hot än Israel. Israel är ju trots allt inte större än Småland och har ca sju miljoner invånare som dessutom är en demokrati medan Iran är mycket större både befolkningsmässigt,geografiskt, diktaturmässigt och galenskapsmässigt.

 • Johnny

  Nicklas, det måste vara jobbigt att vara du. Vaneföreställningar och tvångstankar lider du av, fritt tolkat av din egen beskrivning av hur du ser ett tredje välrdskrig startas Israeliska politiker. Dessutom är du räddhågsen.

  Hoppas du finner en väg ur din misär.

 • Jo, men israel har kärnvapen och har dem också riktade mot europeiska huvudstäder, om man ska tro den israeliska militärexperten Martin van Creveld. Och Israel är långt mindre rationellt och långt mer galet än Iran som inte startat några krig eller ockuperar något annat land. Som Moshe Dayan sa:

  ”Israel måste vara som en galen hund, för farlig för att besvära.”

  Demokrati är det ytterst tvivelaktigt om man kan kalla en ockupationsmakt och apartheidstat för. Annars är europeiska kommissionens undersökning, som konstaterade att europerna såg Israel som det största hotet mot världsfreden, fem år gammal nu.

 • Johnny

  Anders,

  ”Det problemet kan inte lösas genom ett val med nästan enbart sionistiska alternativ”

  Det är korrekt. Lösningen på den palestinska situationen finns inte över huvudtaget att finna hos Israel eller i Israel eller ifrån Israel…

  Lösningen på den palestinska situationen finner man hos palestinierna själva. Det hela började en majdag 1948, med ett krig som palestinierna startade. Sedan dess har dom valt att inte acceptera Förenta Nationernas beslut.

  Den dagen palestinierna som en enhet accepterar Förenta Nationernas beslut och agerar därefter är problemen för palestinierna borta.

  Israel har aldtig haft någonting med palestiniernas problem att göra – dom är helt självförvållade.

 • Johnny har naturligtvis rätt. Så länge som Israel vägrar att återlämna det ockuperade territoriet eller avveckla bosättningarna finns ingen lösning att hämta där. Johnny har helt rätt när han säger att Israel startade kriget 1948 genom massakrer och omfattande fördrivningar av palestinier. Liksom att Israel vägrar acceptera resolutionerna från FN, såsom 181, 194 och 242. Synd bara att han råkade skriva ”palestinierna” när han menade ”israelerna”.

  Enda chansen är att omvärlden tillsätter sanktioner och griper de israeliska krigsförbrytare som vågar sig ur landet. Alternativt att Israel besegras militärt, nu eller i framtiden.

  Bättre vore självklart att Israel arbetade för fred och följde FN:s resolutioner, lagen om de mänskliga rättigheterna och Geneve-konventionen.

 • Pingback: Vad ska Israel göra med Västbanken? « Röda Berget()

 • David

  Israel en demokrati? Tja, man försöker ta efter Apartheid-Sydafrikas bantustans och uppdelade rättigheter beroende på ursprung, i alla fall.

 • Johnny

  Hampus jag vet vad du står för, så jag får kanske skylla mig själv som kommenterar dig. /*personangrepp, borttaget*/ #AS

 • fuck em

  bra skrivet hampus denna johnny är bara mycket för vilsen för och förstå det kommer aldrig israeliska terror regemens ättlingar och göra tills allt vänder och de hamnar i underläge för man kan inte leva i generationer med att förtrycka smutskasta och terrorisera.
  kom ihåg hannibal besegrade rom