Framgångar för icke-sionister

I skuggan av framgångarna för fascisten Lieberman och Yisrael Beitenu och det oavgjorda läget mellan Likud och Kadima har den icke-sionistiska vänstern i Israel ökat sin närvaro i det israeliska parlamentet:

The non-Zionist left of Al-Tajamo’a, Hadash and the United Arab List, which expresses an intransigent democratic project, strengthened its parliamentary presence. However, the divisions amongst the three parties, which all share similar programs and parliamentary practices, currently prevent them from becoming a democratic pole of attraction for the Israeli society.

Om jag förstått rätt så är United Arab List det parti som också kallas Ra’am och Al-Tajamo’a är detsamma som Balad. De tre partierna har alltså nått framgångar, men på grund av splittringen lyckas man inte göra något större avtryck i den israeliska politiken och når egentligen inte utanför den palestinska delen av Israels befolkning.

Samtidigt har de traditionella partierna för liberala fredsanhängare, som Meretz och de Gröna misslyckats i valet:

It further led to the eradication of the well-intentioned do-gooder liberals from the political map. Parties like Meretz and Meimad-The Green Movement got certain political support in kibbutzim and from the Tel Aviv middle class, but their message proved irrelevant to the majority of Jewish and Palestinian citizens of Israel.

Intressant?
Bloggat: GPF, Motbilder, Kildén & Åsman, Röda Malmö, Röda Berget,
Borgarmedia: SVD, DN, SDS, Dagen,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Framgångar för icke-sionister”

  1. Nu bör det nog tilläggas att United Arab List (Ra’am) inte är ngt direkt vänsterparti, utan kopplat till muslimska brödraskapet. Dock hamnar Ra’am-Ta’al i praktiken på vänsterkanten, då araberna utgör de fattigaste delarna av den israeliska befolkningen.

  2. H. Salam: Så är det väl förmodligen, Jag har bara citerat Sergio Yahni som på nåt sätt tycks anse att antisionism är vänster.

Kommentarer inaktiverade.