Politikerna verkar inte veta något om polisen

Några politiker, däribland Ilmar Reepalu, har skrivit i SVD om polisen och kräver i primcip att en polisutbildning förläggas till Malmö, att det ska rekryteras fler invandrare och att ett utbildningsutbyte med Danmark ska ske.

Först till det sista. Polisen i Danmark har faktiskt inget att lära den svenska polisen när det gäller de problem som den svenska polisen har. Dansk polis skjuter visserligen färre människor än svenska, en sak som är lätt åtgärdad. Det är bara att låta svensk polis slippa bära tjänstevapen jämt och ständigt. Då blir det färre dödskjutningar. Men detta är ju inte direkt det största problemet inom den svenska polisen. Utan den senare tidens olika avslöjanden visar att det handlar om attityder och fördomar.

Det som behövs är alltså en förädnring i polisens uppförande, en förändring i deras synsätt på andra människor, en förändring i deras sätt att bemöta andra människor. Jag menar att det är på väg. Att en sådan förändring är just orsaken till att vi får reda på de kvarvarande problemen. På detta område ligger dansk polis långt efter den svenska idag. Numera åker svensk polis till Danmark för att föreläsa, inte tvärtom. Politikerna i fråga är uppenbarligen okunniga om verkligheten på detta område.

Sen är det ju självklrat så att det måste rekryteras invandrare och barn till invandrare till polsien. Men den siffra (83 % svennar) som anges av politikerna i debattartikeln visar ju att detta sker. Andelen rekryterade ur invandrarmiljöer motsvarar faktiskt andelen invandrare och barn till invandrare i befolkningen. Den gruppen av befolkningen är mellan 1 miljon och 1,5 miljoner idag. 1,5 miljoner motsvarar cirka 16 %. Och 17% av de rekryterade till polisutbildningen kommer från denna grupp. Det behöver knappast öka ytterligare. Politikerna har alltså fel, förmodligen beroende på att de har dålig koll på verkligheten.

Och tyvärr har politikerna i Malmö också fel om närpolisen i Rosengård. Så vitt jag förstår är dessa istället en del av problemet som ledde till kravallerna i Rosengård. Istället var det specialutbidlade poliser utan anknytning till närpolisen i Rosengård som löste problemen och när de sattes in kunde upploppen stoppas. Med hjälp av dialog, samtal och socialt polisarbete.

Det finns ingenting i politikernas debattinlägg som leder framåt tyvärr. Det beror på att de har noll koll på verkligheten och därför baserar sina tyckanden på felaktiga uppgifter (som exempelvis Ranstorps och Dos Santos undermåliga rapport om islamisering) . Sådant leder naturligtvis till fel åtgärder och felaktiga förslag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Kurt

    Det är också ett grundläggande problem med både polis- och miltär- utbildningarna att det är separata högskolor, med dålig kontakt och förankring med universitetsvärlden i övrigt. Vi har ju sett hur försvarshögskolan har skämt ut sig genom undermålig vetenskaplig kvalitet på sin forskning, så går det med slutna skolor som inte har kontakt med modern forskning. Sedan borde också polisen vara öppnare och rekrytera poliser med annan bakgrund, alla borde inte behöva antas från polishögskolan, jurister, ekonomer, socionomer och andra utbildningar borde vara väl så relevanta vid antagandet av poliser.

  • Just det tror jag är en av få av den amerikanska polisens fördelar gentemot den svenska.

    Har du green card kan du få jobb som polis (eller militär), du behöver inte ens vara amerikansk medborgare. Det och att polischeferna röstas fram i val.

  • Kristina

    Även om rekryteringen till polishögskolan idag motsvarar andelen invandrare i samhället så kommer det ju att ta tiotals år innan fördelningen inom polisen i stort blir representativ för hela befolkningen. Jag hade inte bangat 50-50 representation på polishögskolan nu (för att va lite kontroversiell o väcka debatt 😉 ) så att det snabbt händer något med den där kåren. Och se till att det är kvinnor med invandrarbakgrund i massor! Hade gjort susen för många polisproblem ur min synvinkel sett.