Hög arbetslöshet och låg sjukfrånvaro hänger ihop

Så har det alltid varit. De som kommer in sist på arbtesmarkanden är ofta fok som har olika problem, fysiska såväl som psykiska. Det innebär att det handlar om människor som har fler och längre sjukskrivningar än andra. När arbetslösheten går upp och lågkonjunktuern kommer ångande är det dessa männiksor som först får lämna jobben. Just nu har vi början på den värsta lågkonjunktur världen upplevt sen 1930-talet. Arbetslösheten ökar snabbt och därmed går också sjukfrånvaron ner.

Förmodligen räcker dock inte denna förklaring helt, utan även sådant som att folk går sjuka till jobbet och att folk hamnar utanför systemen spelar roll för den synbart, men inte verkligt, minskande sjukfrekvensen i den svenska befolkningen. Det hela är helt enkelt en synvilla som LO:s andre vice ordförande säger.

Intressant?
Bloggat: Simone, Röda berget, Reza Javid,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements