Högerextremt våld mångdubbelt värre än vänsterextremt

Jag har i princip aldrig sett Per Gudmundson skriva inlägg mot det högerextrema våldet i Sverige. ett våld som så gott som varje år orsakar människors död. Ett våld som riktar sig mot homosexuella, judar, muslimer, invandrare, fackföreningsaktivister, vänstermänniskor. Ett våld som tvingar de flesta av oss som arbetar med flyktingfrågor, antirasism och liknande att skydda våra bostadsadresser så att nazisterna, högerextremisterna inte kan söka upp oss i hemmet.

Det högerextrema våldet och brottsligheten är 3 till 10 gånger så vanligt som vänsterextremt våld och det är ett betdyligt större problem än vänsterextremas våld och brottslighet. Exempelvis var det 100 år sen någon dog av våld från vänsterpersoner medan det, som sagt, varje år dör folk av högerextremt våld. Det vore bättre om Per Gudmundson ägnade sig åt att bekämpa de våldsamma på hans egen politiska kant, så kan vi fredliga vänstermänniskor hantera våra egna våldsfixerade grupper och individer. Så länge Gudmundson inte agerar lika hårt mot högerns mycket värre våld som han alltid gör mot vänsterns är han inte trovärdig.

Man ska dessutom komma ihåg att vänsterextremas våld enbart riktar sig mot högerextrema. Inte mot några andra så som det är med de högerextremas våld och brott.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Nja, de som visar stöd för Israel är ofta högerextremister, t.ex Ekeroth-bröderna från Sverigedemokraterna som varit med och anordnat Israeldemonstrationen. De skriver om de otäcka ”arabisterna” som vågade protestera mot stödet till apartheidstaten.

  Rasismen är en av grunderna i stödet till Israel.

 • Daniel

  ”Man ska dessutom komma ihåg att vänsterextremas våld enbart riktar sig mot högerextrema. Inte mot några andra så som det är med de högerextremas våld och brott.”

  En mycket obehaglig utveckling just nu är tyvärr att synen på Sverigedemokraterna börjar normaliseras, så att en attack på deras ungdomsförbunds ordförande inte längre ses som en attack mot en högerxtremist. Det märks även i Gudmundssons text.

  Jag tror inte att fysiska attacker är rätt metod mot SD, våld bör användas mot de grupper som själva använder våld mot vänstern. Däremot ska de konfronteras på gatorna när de håller möten, precis som de som försvarar Israels massmord i Gaza ska konfronteras.

 • Lars Hellström

  Jag är ledsen, men de sista meningarna är väldigt svåra att hålla med om. De våldsamheter som alltid bryter ut under vänsterarrangemang drabbar i allra högsta grad oskyldiga, såvida inte frisörer, banker, andra näringsidkare eller meningsmotståndare klassas som högerextremister.

  I övrigt är det möjligt att du har rätt i sak, jag är inte insatt i siffror på hur vanligt våld är utav endera sidan (och jag misstänker att vi har olika synpunkter på en hel del andra).

  Problemet som jag ser på er ”sida” är att de större partier som existerar faktiskt inte på något sätt tar avstånd från det våldsanvändande som förekommer från deras sida.

  I övrigt antar jag att det är möjligt att Gudmundsson anser att högerextremister inte har något som helst med honom och hans ideologi att göra, men detta är givetvis spekulationer.

 • Olivia

  I den mån det finns grupper som ”börjar ta formen av rena dödskommandon” som Gudmundson skriver så kan man ju kolla vilka politiska grupperingar som bevisligen har mördat under det senaste århundradet. Nämligen just de stackars högerextremister som Gudmundson gullar med.

 • Olivia

  eller vilka som har mördat under de senaste åren för den delen

 • ”…våldsamheter som alltid bryter ut under vänsterarrangemang…”.

  Var det där ett skämt? Skulle våldsamheter *alltid* bryta ut under vänsterarrangemang? Eller ens vid en någorlunda stor andel av dem? Pffft. Jag tror det är någon som läst för mycket SvD.

 • Anders_S

  Lars: Först – Följ länkarna. Där finns klara avståndstaganden.

  Sedan så vet jag att det i stort sett aldrig förekommer våld vid vänstermanifestationer. I 30 år har jag arbetat med att ordna demonstrationer. Totalt kanske flera hundra demonstrationer och manifestationer uunder dessa år. Av dessa kan jag enkelt räkna upp hur många som det förekommit våld på och det är ett tiotal. jJag har förstås bara arbetat i Göteborg, men jag är säker på att det är likadant överallt. Bara sen 2001 har jag varit med och ordnat ett 50-tal demonstrationer och manifestationer. Våld har inte förekommit en enda gång efter år 2001.

 • Lars Hellström

  Anders: Jag menar naturligtvis inte att du inte skulle ta avstånd från det våld som förekommer. De partier som befinner sig i riksdagen till vänster (eller med aktiva ungdomsförbund till vänster, jag vet att vi även har olika åsikter om socialdemokratern ;)) gör det däremot sällan.

  Och Hampus: Jag kan bara peka på de tillfällen då jag själv sett eller läst om dem. Men motdemonstrationer vid Israelmanifestationer i Malmö, ESF-spektaklet i Malmö, motdemostrationen när nazisterna försökte gå igenom Lund mm.
  Men sure, det är naturligtvis en överdrift av mig. Jag ser dock sällan att muf, cuf, kdu eller luf brukar springa runt och störa andras möten på det sätt som vanligen förekommer hos ssu eller uv (eller de mer extrema vänsterförbunden).

 • Anders. Var du inte med ESF i Malmö? Bröt det inte ut våld där? men Ni passade förstås på att inte inkludera RTS i ert arrangemang men de var där alla på grund av ESF.

  Men i Malmö ha Palestinier och Vänstern utan problem kunnat demonstrera ifred. Det har inte SD (som inte är högerextrema) keller Israel-vännerna kunnat göra.

 • Anders_S

  SJSD: Inte på något arrangemang där jag var inblandad som arrangör, Inte heller på något arrangemang som ESF var inblandat i. Däremot var det skadegörelse utan något egentligt våld inblandat under en RTS-fest utan samband med ESF.

 • Lars, du kommer självklart bara läsa om de arrangemang som verkar ge upphov till våld. Annars saknar det nyhetsvärde. Motdemonstrationerna i Malmö arrangerades väl inte av vänstern?

  Under min uppväxt i högborgerliga Saltsjöbaden brukade MUF alltid spränga Kjell-Olof Feldts brevlåda och det var nog snarast sossar och kommunister som trakasserades. Mycket vandalisering av deras valstugor.

 • erik

  Våldet mot vänstern från högern har alltid varit värre i Sverige. Vem minns inte massmordet mot norrskensflamman`?

 • På nedan Youtube-film ser du en kille som tröttnade på stenkastningen bli misshandlad av ett helt gäng vänster-ungdomar. Men det är kanske inte våld de utsätter denna ensamma kille för?

 • Anders_S

  SJSD: Du har nog lite fel. Killen som får stryk ville slänga sten på polisen (enligt den info jag fått) och de andra ville slå sönder banken. Det fanns också gott om folk på RTS-festen som inte ville kasta sten alls och de ingrep ju för att stoppa slagsmålet.

  Jag har pratat med både folk som villa slänga sten på polisen och folk som vill slå sönder banken (bl.a en av dem som slåss på filmen). Så jag vet vad det aktuella slagsmålet handlade om i motsats till dig. Dessutom var jag på platsen (men jag var inte arrangör och inte ansvarig på något sätt).

  Det är ju bra om ni tar reda på fakta innan ni påstår saker. Inte var det mycket våld heller och det som ägde rum avbröts ju ganska snabbt av andra.

  Men RTS i Malmö är som sagt ett undantag som bekräftar regeln. Nog diskuterat om detta.

 • Vet inte anders, det ser ut som om han vill stoppa angreppet och får stryk. Din info kanske grundar sig på propaganda från dem som försöker utmåla händelsen på ett annat sätt. Jämför man det dock med högervåldet, så är det här ingenting..

 • Mikael

  Man ska dessutom komma ihåg att vänsterextremas våld enbart riktar sig mot högerextrema. Inte mot några andra så som det är med de högerextremas våld och brott.

  Nja en sanning med viss modefikation. Men visst annars håller jag till viss del med dig.