Så där har polisen alltid gjort

Idag riktar polisen mer uppmärksamhet mot invandrarungdomar än mot svenskar. Det är en form av rasism som snedvrider brottsstatistiken. Risken för en arbetarklasskille med invandrarbakgrund att åka fast eller blir anmäld för brott är högre än för en svenne med samma bakgrund och samma brottsaktivitet (oavsett om den är nästan obefintlig eller verklig).

Denna typ av rasism (som oftast är ganska omedveten) finns enligt forskning i alla led i den svenska rättsapparaten och är en av de viktigare förklaringarna till överrepresentationen för invandrare och barn till invandrare. En annan delförklaring är att en högre andel av dess tillhör arbetarklassen än den andel av svennarna som gör det. Samtidigt ska vi komma ihåg att den svenska arbetarklassens majoritet är svennar och på andra plats kommer finnar då finnar och deras barn är ungefär en tredjedel av de som räknas som invandrare och barn till invandrare.

Polisen väljer ibland ut vissa grupper och individer därför att de vet att det är lättare att få dessa fällda i rättegångarna. Så är det med invandrare och barn till invandrare idag. När jag var ung valde man ut finnar, resande och såna som var tidigare fällda. Samma mekanism som idag alltså. Då var dessa grupper lättare att sätta fast och med fler fällande domar efter utredningar verkar ju polisen, domstolarna och hela rättsväsendet mer effektivt. Hela rättsprocessen rättssystemet fungerar därför på ett rasistiskt och polisens trakasserier av vissa grupper av ungdomar är både en följd av och en del av orsaken till denna orättvisa ordning.

Polisen har alltså agerat på det viset under hela min livstid i alla fall. Så det är inget nytt. Vilket naturligtvis inte innebär att det är ett bra eller acceptabelt sätt att arbeta på.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Kaela,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Martin

  Har för mig att i USA så är såkallad ”profiling” från polisens sida olaglig. Men att förbjuda det hade knappast nån effekt, det är mycket större risk att bli stoppad av polisen om du är svart. Så förbud är tämligen meningslöst. Det är på annat sätt man måste komma till rätta med detta.

 • Magnus

  Varför använder du ordet ”Svenne” om personer av svensk härkomst…. Svennar är ju ett nedvärderande ord om personer av svensk härkomst bland indvandrare…vi undviker ju att benämna indvandrare för ”blattar” då skall vi väl inte använda ”svenne” om svenskar…I indvandrarkretsar, där jag har förövrigt pga av mitt yrke har stor insyn, och i synnerhet bland ungdomar av utländsk härkomst används ordet ”svenne” om allt som är negativt beträffande svenska ungdomar.. en Svenne är i princip en typisk svensk mes…uppvuxen i medelklass miljö med föräldrar som har schyssta jobb..

  Hur skall vi någonsin komma till rätta med allt detta om vi fortsätter att använda nedvärderande begrepp om varandra?? …Varför skall du/ni hjälpa till att odla rasismen genom att dela in folk i olika kategorier (i detta fallet Svennar)

 • Anders_S

  Ett ords laddnign beor på hur det används. När en rap-stjärna kallar sig själv ”nigger” är det inte rasitsikt, när en vit kllar honom det så är detrasism. men samtidigt kan svrtas användand eav ordet ta bort den negativa stämpeln och så småningom kan ordet bli neutralt. Många invandrare kallar sig själva för ”blattar” eller ”svartskallar”. Det är inte rasistiskt. Om jag gjorde det så kan det däremot vara rasism.

  När jag som vit, svensk alltså använder ordet svenne är det helt okej, det är bara en ersättning för det krångligare uttrycket ”etnisk svensk”. Det är ett bra ord att använda i den betydelsen helt enkelt.

  Uttrycket svenska ungdomar kan jag inte använda id en betydlelsen. För svenska ungdomar betyder alla ungdomar som bor i Sverige, alternativt alla ungdomar som är födda i Sverige eller alla ungdomar med svenskt medborgarskap. Oavsett vilket ursprung de har.

 • Daniel

  I mitt område (som är invandrardominerat) springer alla ungdomar och gömmer sig så fort en polisbil syns till.
  Så fort den åkt igen kommer man fram och klottrar slagord på fasaderna som ”snutsvin” & ”grisar ska dö” t.ex.
  Detta beteende är såklart helt förklarligt med tanke på polisens normala arbetsinsats.
  Men tyvärr så verkar det hela få en slags ‘backlash’ effekt för ungdomarna själva.
  Svennarna i området får för sig att invandrarna springer för att de gjort något brottsligt och tycker därmed att polisen istället borde komma oftare.
  Det hela blir till en ond cirkel som endast rasisterna tjänar något på.

 • Daniel (inte samma som han ovanför)

  Ursäkta, men ”svenne” betyder för mig enbart en tönt som följer Let’s Dance på TV, bor i radhus, åker till Thailand på solsemester och har en fru med svanktatuering. Har inget rasistiskt värde över huvud taget.

 • Tolv norska polischefer uttalade sig i norska Dagbladet påsken 1995 om vad den ökande brottsligheten beror på. Vad jag minns svarade åtta eller nio av de tolv ”de ökande klasskillnaderna”. En uttryckte det så här: När det blir allt omöjligare att förbättra sin ställning legalt gör man det illegalt.

  Koppla detta till ett uttalande – jag tror det var i KRUT – av en kille i en Göteborgsförort. ”Med mitt namn och mitt utseende finns det bara två möjligheter – sport och kriminalitet. Så jag satsar på fotboll”.