Dumheter och rasism från Billström

En människa som flyr från förtryck kan många gånger behöva använda sig av en falsk identitet för att komma undan. I många länder med diktaturer och besvärliga förhållanden har demokratikämpar och frihetskämpar ofta många identiteter. Det är enda möjlighet för att kunna leva ett liv utan att bli fängslad eller dödad. Man kan också använda mutor för att möjliggöra en flykt ur det egna landet, exempelvis för att skaffa ett falskt pass.

Nu vill Tobias Billström, Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson att flyktingar som kommer hit med hjälp av falska pass, mutor, falska identiteter osv ska kunna fråntas sin asyl och sitt svenska medborgarskap. Det är helt orimligt och innebär att asylrätten i praktiken tas bort för de mest förföljda flyktingarna.

Ett annat förslag i deras på fördomar grundade arsenal av förslag är att kriminella utländska medborgare ska utvisas. Dessa metoder har prövats i USA med mycket negativt resultat, man har fått en spridning och en ökning av den grova gängbrottsligheten som ett resulatat av denna politik. Jag tycker inte Sverige ska använda något som visat sig vara kontraproduktivt i de länder där det använts.

Och en det där med språktest. Vad jag förstår bryter kravet mot både EU-regler och FN-konventioner. En medborgare i Sverige behöver idag enligt lag inte kunna prata svenska, vi har ytterligare ett antal officiella språk, nämligen finska, tornedalsfinska, romani och jiddisch. Det torde vara fullt tillräckligt att behärska något av detta enligt EU:s regler.

I slutändan är det naturligtvis så att det inte finns nån som helst anledning till att särbehandla vissa grupper av människor på det sätt som moderaterna vill. Det är att gå tllbaka till det gamla rasistiska Sverige där romer inte hade medborgerliga rättigheter, där judar inte hade medborgerliga rättigheter, där tattare inte hade medborgerliga rättigheter och där människor som inte hade en fast adress inte hade medborgerliga rättigheter. Det är väl kanske det moderaterna vill, de har ju alltid varit ett bakåtsträvande parti.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Esbati,
Borgarmedia: SVD, AB, DN1, 2, 3, SDS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Vad är det som är så upprörande med att utvisa kriminella invandrare??? Jag fattar det inte. Vissa gånger känns det som att invandrare har mer rätt att bo i Sverige än vi själva.

 • goran

  Du skriver:

  ”En människa som flyr från förtryck kan många gånger behöva använda sig av en falsk identitet för att komma undan.”

  Men anser du inte att man behöver uppge rätt identitet när vederbörande kommer till Sverige?

  Varför inte i så fall?

 • Peter

  Trianguleringen av sd kunde inte vara mer uppenbar… Men tänk om Billström & co själva tog på allvar detta med att, som de skriver i debattartikeln, ”individuella rättigheter och skyldigheter som gäller vare sig man gillar dem eller inte, som står över tycke och smak, familj, släkt, grupp eller klan”. Då skulle papperslösa och gömda äntligen få den tillgång till sjuk- och hälsovård som alla mr-kunniga efterlyst så länge.

 • Markus

  Men… Vad tycker du att vi ska göra för att skydda oss då? Tycker du inte att det spelar någon roll att folk blir medborgare på felaktiga grunder? Är det inte viktigare att folk som uppfyller de krav för uppehållstillstånd som vi har får stanna? Och sen hela den där röran med passen. Det är ju helt otroligt att man fotfarande inte har gjort något åt saken! Ett pass är en värdehandling som man får se till att hålla rätt på. Om man tappar bort sitt visakort tillräckligt många gånger så har man förbrukat sitt förtroende och får inget nytt på ett bra tag. Samma borde gälla passen. Jag hör till dem som tycker att ett svenskt medborgarskap med tillhörande pass är något mycket fint och värdefullt att få med allt vad det innebär, inte bara nåt som köps och säljs som en annan SJ-biljett. Jag tycker att det är bättre om de som kan få komma hit på egna ”meriter” får göra det och inte trycks bort av de som på svarta marknaden kunde betala mest. Jag anser att de här frågorna är av stor vikt och kommer allvarligt överväga att gå från rött till blått. Tack för en bra blogg!

 • Mike

  Sveriges problem beror på oansvariga politiker som begår landsförräderi genom att ge bort våra statsfinanser och inte invadnrarna.

  Man gav 2500 i medlemskap till polska missilskölden.
  1500 miljarder till bankirfmailjerna i finanskrisen.
  250 miljarder i bonusar.

  När man tar hand om sitt land och genom innovativt nytänkande skapar en god grund så får man mycket invandring och överskotts Bnp vilket tillåter en bättre välfärd för alla.

  När man inte tar hand om sitt land får man det motsatta.

  Det är väl uppenbart vilka som blir lidande när ekonomin finns för den inhemska befolkningen och kunna kliva på karriärstegen på fabriksarbetarens bekostnad ( Vilket nästan uteslutande en garanterad majoritet var invandrare på 70 – 80 talet. Och nu när ekonomin krisar så ska man belasta dem igen.

  missämjan och lögnerna utnyttjas flitigt av Horungarna till politiker och en ond cirkel är skapad av en politiskt omedveten befolkning utan självinsikt.

  Vad ska man säga ,,Mina landsmän är grundlurade och generellt sett relativt Naiva,ytliga,opersonliga,Indoktrinerade , trångsynta och politiskt totalt omedvetna.

  Så ska jag framföra mitt land i framtiden Hurra vad fint.

  Men Hallo SLAV BEFOLKNINGEN.

  Lite Civilkurage tack,, bränn riksdagen till en början.

  Nja Nej föressten ni kanske gillar och ha en hitler riksdag som demonterar vad våra förfäder stred för och byggt upp under århundraden , därtill infört samma typer av kontrolmekansimer som var hitlers mål.

  En sak håller jag med om,,När man ta in folk,, Se Till Att Dom iallfafall Kan BASICS om det inte är i humanitärt syfte.

  Men varför skulle man ,, Det ligger ju inte i intresset hos en statsmakt som är ute efter kontrol genom att söndra och härska.

  Devide and conquer.

  Jag kom till sverige på 70 talet som 3 åring och är 33 idag.
  Min far var en ingengör som jobbade med statliga stora project utomlands.
  När vi kom till landet fick min far jobb på Beckersförgtillverkning av arbetsförmedlingen med löfte om att om han jobbade där i 6 månade skulle han få ett jobb som passade hans kompetens.

  På arbetet föll han ner i en cistern med lösningsmedel och blev sjuk , inte ett enda hårstrå växte på hans kropp sen den dagen.
  När han kom tillbaks till arbetsförmedlingen för sitt lovade ingenjörsjobb fick han höra ,, slutar du på beckers blir du arbetslös resten av ditt liv.
  Sen fick han packa kartonger på 3M.
  Kom hem varje dag sent med sår i händerna efter ha skurigt sig pga stressen vid bandet då han jobbade akord.
  1 arbetande och 5 pers i hushållet.
  Jag ville ha en cyckel så vi gick till sociala där sa assistenten att dom skulle dra av summan 300 kr från min fars lön.
  Sedan blev jag och mina bröder skuldsatta genom att få en massa amalgam inborrade i käften.Morsan fick en bihålleinflammation,, läkaren klassade hennes värk som en orsak på shitzofreni och medecinförgiftade henne med en medicinering som krävde ett piller varje 24 timmar.Läkaren hade skrivigt ut 1 piller varje timme.Tokförklara morsan gör farsan sjuk omhänderta barnen och gör dom till goda slavar.Farsan tog med morsan utomlands där hon fick en antibiotika kur och blev frisk.

  Att vara uppväxt med flera kulturella bakgrunder har gett mig den fördelen att inse att.

  Regereingen är kriminell och folket är lurade och självhatande naiva passiva människor som lever i sin bubbla och inte bryr sig så länge dom har det gott ställt själva.

  Jag skulle klassa mitt land som ett bortskämt land och mer därtill om jag ska jämföra vissa segment inom den kulturella ramen.Men såsom så mycket annat så hittas fördelar och nackdelar överallt.
  Om jag kunde skulle jag helst bo på en egen l med mina polare som insett att jorden är rund,

 • Mike

  Får be om ursökt för stavningen min keybord suger och mitt humör suuger idag,, Reinfeldt kan vara nära och förtjäna en käftsmäll, hoppas han håller sig i sin hitlerbunker

 • Anders_S

  goran: Det kan ju blir problem med att bevisa vem han verkligen är om han bara har falska papper.

  agilitydream: det är inte upprörande att utvisa kriminella invandrare. Problemet är ju att det motverkar sitt syfte. Erfarenheter visar att det ökar kriminaliteten i såväl det land som utvisar som det land personen utvisas till (Läs inlägget om USA som jag länkar till).

 • Anders: Att resonera med Agilitydream-snubben är som att prata med en vägg. Han är en småländsk rättshaverist och hundmänniska som kategoriskt fördömer andra hundraser än sin egen, men blir tvärrädd när han konfronteras med sitt skitsnack, inte anser sig ”behöva förklara sig” med mera.

  Egentligen är han för ung för att vara så bitter som han är, men livet verkar inte ha varit milt med honom.

 • Anders_S

  Följer ni inte kommentarsreglerna så får ni inte med era kommentarer. Finns det ett persongarepp i inlägget stryks hela inlägget. Hävdar ni att jag skrivit något jag inte skrivit och argumenterar mot detta så stryks inlägget.

  Inlägg som hävdar att jag bara gnäller och inte har några lösningar stryks då de inte är relevanta, inte tillför diskussionen nåt och är att se som provokationer. Jag uppmanar människor som funderar på att skriva så att läsa andra inlägg jag skrivit som har förslag på åtgärder och lösningar eller läsa på Socialistiska Partiets hemsida där det finns många förslag på lösningar.

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • Teitur

  Ok, jag gör ett sista försök att kommentera stycket som börjar med meningen ”Och en det där med språket.” Förstår jag dig rätt att du hade varit nöjd om Billström krävt att man behärskar något av de officiella språken i Sverige? Jag tror nämligen att Billström i första hand är ute efter att integrera t.ex. 5300 irakier i Södertälje, och dessa talar garanterat inget av de officiella språken.

 • Teitur

  Rackarns, nu kom inte länken med som jag tänkte ha som referens
  http://www.metro.se/se/article/2007/03/13/22/1850-45/index.xml

 • Hanna

  Men vänta nu.. Du skriver att det är rasistiskt? Vart kommer rasism in egentligen? Är det rasism att om man bor i Sverige så måste man lära sig Svenska? Och vad är det för fel att man inte vill ta in kriminella utlänningar till ett land som vill minska alla brott osv? Det är ju självklart att vi måste börja skaffa hårdare regler innan Sverige inte ens finns kvar!

 • Anders_S

  Teitur: Jag har inte påstått nåt annat heller. Vi är överens på den punkten.

 • PAX

  Vad jag inte fattar är att du och andra tycker förslagen är kontroversiella.
  Att man lär sig svenska är ju tex en förutsättning för att man skall komma in i samhället.
  för några år sedan var det ett gäng grovt kriminella som fått medborgarskap genom att muta/hota två tjänstemän på dåvarande invandrarverket. När det uppdagades visade det sig att det inte gick att ta tillbaka medborgarskapen.
  Det VAR en skandal.
  De som kommer att tjäna mest på föreslagna ändringar är majoriteten av invandrare/ flyktingar. De övriga låt säga 5% rötäggen får rött kort efter att ha försuttit sina chanser och blir någon annans problem. Vi får koncentrera oss på våra egna inhemska problem.

 • Anders_S

  PAX: Jag har inte hävdat att det är dåligt att lära sig svenska. Jag har bara hävdat att det inte ska var ett krav för att bli svenska medborgare.

  Nej, vi kan inte bara syssla med Sveriges problem. Världen hänger ihop och vi måste byr oss om hela världen. Det gäller brottslighet såväl som klimatproblem. Det gäller krig såväl som flyktingfrågor.

 • PAX

  Dumheter och RASISM?
  De som befinner sig ute i verkligheten och inte bara sitter på redaktioner eller hemma och skriver vet att integreringen är ett växande problem. Om någon vågar sig på att ta i denna heta potatis kommer direkt anklagelser om rasism. Det håller inte. Den riktiga rasismen kommer i så fall bara att jäsa under ytan för att så småningom koka över. Så bussiga, var inte så snabb med att kasta ut det ordet i ett försök att strypa debatten. Var lite varsam med det ordet också så att det inte blir helt urvattnat och uttjatat genom att det används på alla som försöker diskutera invandring och råkar ha en annan uppfattnig än Svensson

 • PAX

  Anders, frågan är vilka skälen är för varför det INTE skall vara ett krav att kunna svenska som svensk medboragare.

  Jag tror jag fattar att saker hänger ihop här i världen. Jag ser däremot inte varför vi får svårare att delta i det globala samhällsbygget genom att vi får lättare att utvisa kriminella.

 • Anders_S

  Enligt alla vedertagna begrepp så är det rasism om viss grupper av människor underställs andra villkor än alla andra medborgare. Det är vad moderaterna faktiskt föreslår. Det som de föreslår liknar den lagstiftning som fanns gentemot romer och resande förr i tiden, eller den som fanns mot judar vid mitten av 1800-talet i Sverige. Eller Sveriges krav på ett J i judars pass under en period av Tysklands nazitid.

  Jag vill inte ha det så. Och det är rasism.

  Förslaget om kriminella är dumheter då det enligt all erfarenhet är kontraproduktivt.

 • Anders_S

  PAX: Det har jag ju svarat på i det ursprungliga inlägget. Ren formellt räcker det med romani, finska, meänkieli och jiddisch istället för svenska. I praktiken kan man även på engelska, tyska, spanska och franska göra sig förstådd i Sverige så det räcker med nåt av dessa språk också.

  Dessutom är det rasistikst att ställa den här typen av krav på bara en grupp i smahället. Om det skulle råda icke-rasism på detta område måste alla genomgå språktest för medborgarskap. Även sådana om är födda här.

  Återigen om kriminella: Därför att utvisning leder till ökad kriminalitet både här och där. Hur många gånger ska jag behöva skriva detta? Det finns bevis för detta och jag hänvisar till dem i det inlägg jag länkar till. Läs!

  I slutändan är jag mot allting som begränsar människans möjligheter att flytta och bosätta sig var man vill i världen.

 • Bara som en kuriositet: Om det skulle ställas språktest på alla för att bli medborgare skulle man inte kunna bli medborgare genom födsel, som jag blev liksom de allra flesta. Så den metoden är är nog omöjlig…

 • Men stopp nu. Redan idag utvisar vi kriminella invandrare och har gjort det under lång tid. Det här förslaget handlar om att tvinga svenska medborgare att flytta till andra länder. Det är något annat.

  Om vi nu ska förändra lagen så måste vi ha bra statistik för stöd. Hur många svenska medborgare som lurat sig till sin identitet utan skäl är det vi har som är grova brottslingar? Vi ska nog räkna i hundratals för att en lagstiftning ska ha täckning.

 • Anders_S

  Hampus. Men inte om de har asyl, inte om de har skäl att frukta för sitt liv i hemlandet (inklusive om de är dödsdömda för brott där) osv. I praktiken utvisas därmed ganska få. Detta vill moderaterna förändra.

  Sen är just det där med lurendrejeriet naturligtvis inget reellt problem.

 • Daniel A

  Jag tycker att man ska utvisa alla kriminella, även om dom bara har kört rattfulla då dom är en fara för samhället.
  Skicka ut hela deras familj också… fast fan, då kanske statsministern blir utvisad också 🙂
  Nä skämt åsido. Det är faktiskt rasistiskt att tvinga vissa människor att bo på vissa ställen pga deras etniska tillhörighet. Det luktar verkligen om det här förslaget där man ser svenskarna som mer goda och absolut inte kapabla till kriminella handlingar, medan utlänningar därimot är dom som bildar kriminella gäng. Och ingenting om sociala strukturer.

 • Lars, Amnestys källa för att 1500 krigsförbrytare skulle kunna finnas i Sverige finns här. I källan står det ordagrant:

  ”Hur många förövare av internationella brott uppehåller sig i dag i Sverige?
  Detta är en fråga om mörkertal som är omöjlig att besvara. Mörkertal är ju mörkertal i ordets egentliga bemärkelse. I debatten har det förekommit siffror mellan 50 och 1500.”

  Amnesty har alltså tagit siffrorna ur luften. Pinsamt.

  /*jag raderade inlägget som Hampus svarar på då det inte var relevant och kom med faktauppgifter utan belägg eller källa, (Gäller ju faktiskt Amnesty i detta fall också). Dessutom var det förolämpande mot mig*/ #AS

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Korkat förslag från Billström()

 • A.Jonsson

  /*inte relevant dvs off-topic, borttaget*/ #AS

  Att få bli medborgare i ett land är en ynnest och inte en rättighet. Ett absolut grundkrav måste vara att medborgarskapet givits på korrekta grunder, annars ska det återkallas.

  Dessa asylsurfare som begår grova brott i det land som har erbjudit dem skydd ger jag inte mycket för. Är man dömd till döden i sitt forna hemland har man inte då så mycket större anledning att sköta sig i det nya? Nej, det handlar om ett litet antal grovt kriminella som Sverige gott klarar sig utan.

  Tydligare regler för att minska ”snedrekryteringarna” är viktigt inte minst för den stora majoritet av invandrare och flyktingar som faktiskt sköter sig, lyder svensk lag, lär sig svenska och på olika sätt försöker skapa sig ett fungerande liv.

 • Kristina

  Om en blond svensk tjej flyttar till USA och söker jobb på ett cafe skulle det inte göra så mycket om hon bröt på svenka och ibland talade icke-grammatisk engelska.

  Om en slöjbeklädd irakisk kvinna flyttar till Sverige och söker jobb på ett cafe så skulle det göra väldigt mycket om hon bröt på arabiska och talade icke-grammatisk svenska.

  Eller?

 • Anders_S

  I vissa delar av New York kan man inte klara sig på engelska. Exempelvis Chinatown. Många där kan inte engelska och om de kan så kan de mycket sämre än en genomsnittlig svensk. I andra delar av staden måste man kunna spanska. För stora delar av folket där kan bara spanska. På restauranger är det vanligt att en del av personlagen inte kan tala ordentlig engelska, utan föredrar spanska.

  På biluthyrningsfirmor på turistorter i Grekland kan man ofta inte prata grekiska. Personalen är däremot bra på engelska, polska, bulgariska eller nåt sånt.

 • Jonas

  Självklart finns det extrema fall där personer inte behöver kunna modersmålet för att kunna klara sig i samhället.
  Det är lite av det vi har börjat bygga i Sverige!
  Vi har förorter där folk som flyttar till Sverige aldrig behöver lära sig svenska för att kunna överleva de kan klara sig utmärkt på t.ex. persiska, men är det den situationen vi vill ha i Sverige? Vill vi inte att invandrarna ska integreras i det svenska samhället istället för att bygga ett eget samhälle i Sverige?
  Jag tycker att invandring på många sett är en tillgång för Sverige men den måste kontrolleras för att vi inte ska skapa ett rasistiskt samhälle!
  Om vi låter alla som flyttar hit välja själva vart de vill bo utan krav på så basala saker som språk så kommer vi fortsätta att skapa mer och mer segregation och det om något är rasism!

  Jonas

 • Anders_S

  Jonas: Du måste skilja på skilja på sak och sak. Jag har alltså skrivit att det är fel att kräva språkkunskap för att bli medborgare. Däremot är det min åsikt att det är viktigt att lära sig svenska för att komma in i samhället.

  Ditt exempel med persiaks är dessutom lite misslyckat. Det är en av de invandrargrupper som integrerats relativt väl i Sverige. Det är värre med turkar (även om det förändrars snabbt nu, med den tredje generationen), somalier, sent inkomna kurder. De enda språk som det finns miljöer där man kanske kan klara sig på dem i våra förorter är finska (fast de flesta som har finska som modersmål pratar också svenska) och arabiska skulle jag tro. Finnar är ungefär en tredjedel av alla invandrare i Sverige (oavsett hur man räknar invandrare).

  Sista stycket vill jag kommentera med följande inlägg:
  http://www.zaramis.nu/blog/2009/02/17/moderaternas-rasistforslag/

 • Jonas

  Jag är medveten om att mitt exempel på språk (persiska) inte va det bästa men om vi nu skall vara sakliga som du skriver så krävs det att man har bott i Sverige i 4-5 år oavbrutet för att ens få söka medborgarskap (enligt migrationsverket).
  Om man nu har bott här i 4-5 år och anser att man ska få en chans att fortsätta med det så är det väl ganska självklart att ett visst krav på svenska måste finnas. Det visar ganska tydligt vilket intresse som finns för att integrera sig med samhället.

 • Anders_S

  Jonas: Jag känner finnar som bott i Sverige i 50 år och inte kunnat lära sig svenska ordentligt. De skulle aldrig klara ett språktest, men min uppfattning är att de självklart ska kunna vara medborgare ändå.

  Min farmor bodde i stort sett hela livet i Sverige, Hon skulle aldrig ha klarat ett språktest (jag misstänker att hon faktiskt var analfabet) med självklart ska en människa som bor så länge i Sverige ha möjlighet att påverka politiken i landet där man bor. Oavsett om man klarar språket helt eller bara till en del.

 • Jonas

  Kraven på svenska som regeringen föreslår tror jag inte rör sig på en nivå som krävs för att ge ut en skönlitterär bok utan det kommer givetvis handla enklare saker som visar att du till viss del på 4 års tid har integrerats i det svenska samhället. Vad gäller analfabeter eller dylika komplikationer så är det väl självklart att de får andra förutsättningar för att bevisa sina språkkunskaper.
  Det regeringen gör nu är det som skulle ha gjorts för länge sen.
  Vi har idag en stor segregation i samhället pga av just alla fria val som har fått göras med bostadsort och att vi inte ens har gett invandrarna en chans att bevisa vad de går för (genom att ställa krav).

 • Anders_S

  Kommenterar ni inte det mitt inlägg handlar om kommer kommentaren inte med. Läs gärna kommentarsreglerna innan ni kommenterar:

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

  Allmänt hållna inlägg på en eller två meningar som säger att förslaget inte alls är rasistiskt kommer exempelvis inte med. Argumenterar ni om varför det inte kan vara rasistiskt och undviker personangrepp så ökar chansen för att er kommentar ska komma med.

 • Anders_S

  Jonas: Vi delar inte uppfattning om det med boendet. Dessutom anser jag inte att ”krav” är det bästa pedagogisk hjälpmedlet.

  Atts särbehandla vissa grupper av människor är dessutom rasism (det gäller boendet och medborgarförslaget) i och med att det handlar om alla som inte är ”etniska svenskar”, svennar. Det framgår kanske lite tydligare om vi ersätter invandrare med jude och förflyttar oss till en annan tid:

  http://www.zaramis.nu/blog/2009/02/17/moderaternas-rasistforslag/

 • Kristina

  Problemet med hela förslaget är att det underförstått säger att invandrare inte vill lära sig svenska.
  Om man däremot som jag tror att invandrare vill lära sig svenska så ser man andra anledningar till att människor inte är bra på svenska;
  – har precis flyttat till Sverige.
  – är dyslektiker eller har allmänt inte så lätt för sig med språk, ex. pga hög ålder
  – mår dåligt och har svårt att koncentrera sig i skolan pga ex. traumatiska krigsupplevelser.
  – får inget jobb pga rasism och tvingas bo hos släktingar i en invandrartät förort där man sällan får möjlighet att träna svenska.
  Med flera anledningar.

  Om man tror att invandrare vill lära sig svenska så bör man ju rimligen åtgärda vissa problem istället (med anledning av ovan nämnda orsaker):
  – bättre svenskundervisning för nyanlända, bättre överföring av utländska meriter till svenska.
  – förbättrad vård för människor med traumatiska krigsupplevelser.
  – bygga fler hyresrätter.
  – verka mot rasismen på arbetsmarknaden.
  Med mera.

  Och frågan blir då;
  På vilket sätt blir invandrare bättre på svenska med ett språktest?

 • Jonas

  Kristina.
  Jag vet att alla de åtgärder du beskriver skulle vara jättebra och de skulle faktiskt fungera också, men tyvärr bara i fantasin.
  Pengar.
  Det tragiska i det hela är ju de invandrare som inte har intresset för att komma in i samhället eller följa de regler vi har, för de omöjliggör de åtgärder du nämner för de andra.
  Vi har ingen ekonomisk möjlighet att ta emot alla människor som vill till Sverige och samtidigt kunna integrera dem i samhället på det sett som du föreslår.
  Så de förändringar som sker nu kommer för många att verka hårda men eftersom det har gått så här pass lång tid innan vi har gjort nånting så blir ju självklart förändringen större.
  Det här är inte på något sätt rasistisk, det här är ett måste för att kunna ha en vettig chans att inte fortsätta den segregation som sker i väldigt stor utsträckning idag.
  Men jag tycker att du har en väldigt god syn på mänskligheten! Om alla skulle resonera som dig skulle världen vara mycket enklare och bättre men nu är tyvärr inte så fallet och vi kan inte hjälpa alla utan att det blir på vår egen bekostnad.