Sent omsider…

…verkar åklagaren i målet mot The Pirate Bay (TPB) ha insett att sajten faktiskt inte tillhandahåller filer. Han drog därför tillbaks en del av åtalet, som genom detta framstår som klart svagare:

Den del i åtalet som handlar om att exemplarframställning har strukits ur åtalet. Det faktum att fildelare via Pirate Bay kunnat göra egna kopior betyder inte att Pirate Bay hjälpt till att ta fram exemplar av upphovsskyddat material.

Kvar i åtalet är fildelare kunnat utbyta film och musik med varandra, och därför har Pirate Bay begått brott mot upphovsrättslagen, enligt åklagaresidan. Medhjälp till tillgängliggörande är den nya brottsrubriceringen.

En hel del tyder på att det hela kan bli ett kostsamt och onödigt rättegångsfiasko för det svenska samhället, vilket kanske innebär att Jinge ha rätt när han vill att åtalet ska ogillas och rättegången i princip avbrytas omedelbart:

Man hävdar att åtalet nu ska gälla bara framställningen av torrentfilen, något som kan göras helt oberoende av The Pirate Bay. Jag antar dessutom att vem som helst kan göra det med lite handledning.

Och, om jag har rätt i detta antagande, så faller resten av åtalet ihop som ett korthus. För svaranden har gjort en rad jämförelser med Google, ett annat ställe som tillhandahåller torrentfiler. Att då ge sig på The Pirate Bay ter sig obilligt, som det heter på juristspråk. Google är världens största distributör av piratkopierat material, och då talar jag inte bara om Googleägda Youtube.

Själv har jag tidigare ansett att det varit ett dåligt argument, men nu i och med att åklagarsidan backat så ter det sig betydligt starkare. Ska samhället verkligen betala för en enormt kostsam juridisk process som aldrig kan komma längre än till Hovrätten och en friande dom? Jag tycker inte det, därför hoppas jag att Stockholms Tingsrätt avslutar detta spektakel så fort som möjligt.

Samtidigt som rättegången mot TPB har en enorm bevakning, som sällan ses vid rättegångar, så är en del saker sig lika, nämndemännen sitter och halvsover.

Intressant?
Bloggat: Falkvinge1, 2, Kulturbloggen, Stenudd, Annarkia, Mymlan,
Borgarmedia: DN, SDS, AB1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • lasse

  Ulvaeus har gjort ett inlägg i frågan på Newsmill:
  ‚ÄùÄr det så jävla svårt att förstå? Låt oss stanna upp och glömma problematiken om den föreslagna lagstiftningen är lämplig eller inte för ett tag och ställa en enkel fråga: Är det så förbannat besvärligt att betala för sig?‚Äù

  Hur förbannat besvärligt skall det vara att betala för sig, typ att man betalar skatt i det samhälle som man förväntar sig skall till stora samhällskostnader skall bevaka ens upphovsrätt.

  Förvisso fick inte skatteverket igenom sin sak mot Ulvaeus i länsrätten men nog kan man ställa sig frågande till de moraliska brösttonerna från Ulvaeus:

  ‚ÄùRättigheterna har han samlat i ett holländskt bolag. Därifrån går intäkterna till ett bolag i skatteparadiset Antillerna, vidare till ytterligare ett skatteparadisbolag innan de till slut hamnar i en kapitalförsäkring på Isle of Man.‚Äù

 • lasse

  Man skulle även kunna göra parallell till verklig piratverksamhet. USA, Frankrike m.fl. är och bekämpar pirater utanför Somalia, varför är inte flottenheter från Panama, Bahamas, Mongoliet etc där och skyddar sin omfattande handelsflotta. Stora delar av världens handelsflotta är registrerade i skatteparadis för att de inte anser sig ha råd med skatterna i moderna industriländer som taxerar skatter och har tex militär kapacitet att skydda sådana här intressen.

 • Lasse, ett intressant inlägg. Om du kommer till en tunnelbana med öppen spärr därför att vakten är borta, går du då till en annan tunnelbanestation? Det är visserligen mer komplicerat, tar mer tid och är jobbigare, men du får ju betala.

  De flesta gör inte det. Samma med fildelning.

 • Dagge

  De kommer att åka dit så det sjunger om det och bli skuldsatta livet ut. Nämndemännen är 50+ och förstår inte TPB. De kommer att gå på åklagarens linje.

  Ja man ska ju betala för sig, det är tufft att betala skatt eller vad det nu var Mona sade (som hade svart barnflicka på 90-talet). Konstigt att det inte gäller samma sak för musik, film och spel.

 • Pingback: Fildelning SKA vara lagligt!! | Jomari.se()

 • Pingback: Spies & Co ¬ª Inte beredd?()