I Frankrike vet man vad vi i Sverige glömt

Att det inte är någon idé att lita till politiker. I Frankrike vet man att man inte kan lita på borgerliga politiker i regeringsställning, man vet att man inte kan lita på socialdemokrater i oppositionsställning eller ens på dessas stödpartier, kommunisterna och de gröna. I Frankrike vet arbetarklassen och även andra människor att man måste kämpa själv om man vill ha något.

Två tredjedelar av Frankrikes befolkning underkänner Sarkozy-regeringens hantering av den ekonomiska och social politiken. Endast 25 % litar på socialistpartiet och oppositionen. Men hela 66 % anser att strejk är ett användbart och fungerande vapen. Allt enligt opinionsundersökningar som publicerats i ledande fransk press. Därför har det också uppstått ett nytt revolutionärt antikapitalistiskt parti i Frankrike, Nya Antikapitalistiska Partiet (NPA) med stort stöd. Deras kändaste talesman, Olivier Besancenot, är enligt undersökningar Frankrikes näst populäraste politiker.

Vilken kontrast Frankrike utgör om man jämför med Sverige. Med undantag av sopåkarna, hamnarbetarna i Göteborg, Volvoarbetarna i Umeå och en del andra mindre grupper är de svenska arbetarna helt passiva när de drabbas av katastrofer, nedskärningar och försämringar. Man, inklusive en del sossar, hoppas, man litar på företagen, man litar på politiker, man hoppas på nästa regering och annat som inte kommer att fungera. Jobben i Trollhättan kommer att försvinna oavsett regering. Vill man ha nåt, vill man ha jobben i Trollhättan kvar, måste man kämpa, det har de franska arbetarna insett, när ska de svenska arbetarna i Göteborg, Trollhättan och på andra platser inse denna fundamentala sanning?

Man kan dessutom ta strid för jobben och för ett miljövänligt framtidssamhälle på samma gång.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman, Jinge, Röda Malmö, Ett hjärta rött,
Borgarmedia: DN, VG, DB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Mats

  Ähh, inget nytt eller konstigt. I Frankrike underkänner man alltid regeringen höger som vänster och strejkar lika mycket vilka det än är som bestämmer. Frankrike har dock strukturella problem som de måste ta hand om och det innebär alltid obekväma beslut. Dessutom är det lite av ett skämt här nere eftersom man alltid börjar med strejk och sedan förhandlar. I de flesta länder gör man omvänt.

 • Anders_S

  Läs kommentarsreglerna innan ni skriver.

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • Anders Nilsson

  Ok jag ber om ursäkt. Vilken punkt bröt jag mot?

  /*Du påstår att jag tycker saker som jag inte tycker. Som att jag är för fortsatt produktion av bensinbilar eller subventioner till GM och Saab. jag har inte skrivit något sådant utan i flera inlägg klargjort att jag inte tycker så. Inte heller i detta inlägg står något sådant. Om du tolkar det jag skrivit på annat sätt får du skaffa dig en egen blogg och skriva det där.*/ #AS

 • Anders Nilsson

  Ok ber om ursäkt och drar mig tillbaka 🙂

 • Anders_S

  Anders Nilsson: Jag orkar helt enkelt inte diskutera samma sak om och om igen. Saker som jag inte tycker. Det är jobbigt. Alla måste lära sig att läsa vad det står. Inte vad de tror att det står.

  Tack.