TPB-killarna är inga sympatiska typer

Det är uppenbart att de fyra åtalade TPB-snubbarna inte är några sympatiska typer. Alla är högerextremister, en är fascist och de andra tre är skattesmitande typer som inte vill betala för den gemensamma välfärden (är de politiska intresserade överhuvudtaget så är de väl libertarianer). De deklarerar i princip inga inkomster och är skyldiga staten pengar. Men lever gör de, så jag utgår från att de i alla fall tjänar så mycket på The Pirate Bay (TPB) att de kan försörja sig. Dessa inkomster tas uppenbarligen ut svart.

Det känns inte som om dessa personer, dvs Gottfrid Svartholm Warg, Petter Sunde Kolmisoppi och Fredrik Neij, är speciellt trovärdiga försvarare för fildelning och gemensam tillgång till musik, film etc. Inte om man vill det hela som ett politiskt ställningstagande. Utan deras främsta anledning till att driva TPB verkar faktiskt vara att de inte vill vara med och del på nånting (det är inte min åsikt att det betyder starka politiska åsikter), att de inte vill betala till någon annan, varken till en gemensam kassa eller till skapare av musik, film, böcker etc. Parat med tekniskt intresse förstås. Vad gäller fascisten Carl Lundström så har han ju egentligen inte varit inblandad på annat sätt än som nån sorts finansiär om jag förstått saken rätt, så med honom är det annorlunda. Gottfrid Svartholm Warg verkar dessutom också ha en något bisarr och oansvarig inställning till GHB-försäljning och pedofili.

Men ska denna information påverka rättegången. Nej, det ska den inte. Inte i sak i all falla. Blir de dömda som skydliga så ska dock dessa saker bedömas när man avgör straffet. Dvs hur återanpassningsbara är de tilltalade, kommer de att återfalla i brott osv är sådana saker som kan avgöra strafflängd, typ av straff och liknande.

Fakta om de fyra åtalade männens förhållande till staten:

Gottfrid Svartholm Warg (född 1984)
Inkomst av näringsverksamhet 2007: 112.500. 2006: 10.581 kronor. Har ingen folkbokföringsadress. Skuld hos kronofogden: 8.475 kr.

Fredrik Neij (född 1978)
Ingen inkomst 2007. Inkomst av tjänst 2006: 98.874. 74 allmänna mål hos kronofogden. Aktuell skuld: 200.720 kronor.

Peter Sunde Kolmisoppi (född 1978)
Ingen inkomst på flera år. Fem mål hos kronofogden. Aktuell skuld: 98.296 kr.

Carl Lundström (född 1960)
Skattepliktig förmögenhet 2006: 17 miljoner kronor. Fyra betalningsanmärkningar för uteblivna skattebetalningar. Aktuell skuld: 0 kr.

Intressant?
Bloggat: Hartman, Swartz,
Borgarmedia: Ny Teknik, 24_1, 24_2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Nähä

  Du citerade lite fel där ville jag bara säga:

  ”Carl Lundströms politiska sympatier ligger hos främlighetsfientliga grupper på högerkanten medan de andra tre har åsikter som mer kan beskrivas som frihetsliberala.”

  De är inte högerextremister allihopa. Var lite försiktig med det du påstår om du vill bli tagen på allvar.

 • Anders_S

  Nu var ju inte den biten ett citat utan min åsikt. Jag anser att även libertarianer är högerextremister. Inte av samma slag som nazister och fascister, men ändock högerextremister.

 • Vad vet du om Peters politiska inställning? Jag känner honom. Han är klart och tydligt vänster.
  Jag tycker du gör bort dig något otroligt när du påstår att du kallar honom ”högerextremist”.

  För övrigt är det tre The Pirate Bay-killar som står åtalade, plus en fjärde affärsman (med högerextrema sympatier) som aldrig varit involverad i driften av projektet The Pirate Bay.
  Och du bör nog softa med att självsäkert hävda att de tre kan försörja sig på The Pirate Bay. Det vet du nämligen ingenting om. Allting hittills tyder på att överskott på reklam har stannat hos det israeliska annonsbolaget.
  Envar som träffat de tre inblandade i The Pirate Bay vet att de inte badar i pengar, långt ifrån.
  Däremot vet jag också att iaf Peter har fått ganska bra betalt för att föreläsa på internationella konferenser om verkamheten med The Pirate Bay. Fast vad är det för märkvärdigt med den saken?

 • Johannes

  Spelar väl ingen roll vilka killarna är och vad de gör? Visst, flummare, högerextremister och skummisar. Det har väl ingenting med saken att göra?
  Detta är bara ett försök att smyga förbi med ett justitiemord bara därför att de åtalade är osympatiska.

 • Martin

  Ja, att libertarianer är att betrakta som högerextremister är inte särskilt konstigt. De flesta sådana jag känner/har träffat har hyst närmast socialdarwinistiska åsikter. ”Vanliga” liberaler brukar dessutom inte ha mycket till övers för dessa typer.

  Men jag anser att TPB-gänget är offer för rovgiriga kapitalister och jag har inga problem att ta ställning för deras omedelbara frikännande. Det betyder inte att jag delar offerens åsikter, som jag i de flesta fall anser vara vidriga, men som socialist tycker jag inte att man kan blunda för kapitalisters rättsvidriga övergrepp med hänvisning till att offeren är suspekta figurer. Som socialist kämpar man enligt min åsikt för allas frihet från det kapitalistiska tvångsamhället.

 • Anders_S

  Rasmus: Det är möjligt att Sunde är vänster, men det framgår inte av någonting jag läst. Utan då verkar han snarast vara libertarian. Och varför betalar han ingen skatt på de inkomster du hävdar att han har? En vänstermänniska borde se till att göra rätt för sig i förhållande till andra i samhället. Något som ovkså får mig att se honom som höger. Och dessa saker är ju det enda jag kan kommentera/utgå från, eller hur. I motsats till dig känner jag ju honom inte. Men fel kan jag ju ha i mitt antagande och då får jag ändra uppfattning.

  Nåt lever de ju på? Även om de lever på små inkomster. Jag tjänar lika lite som dom gör, men jag lever delvis på min fru. Mitt antagande är så gott som nån annans när det gäller deras inkomster. Jag har aldrig hävdat att de badar i pengar. Var får du det ifrån?

  Och kom igen, jag tjänar mellan cirka 1000 per månad på min blogg för närvarande. Hur mycket får man då inte in för reklam på TPB? Var pengarna hamnat vet ju inte jag, så det är ju bra att du klargör det.

  Att Carl Lundström aldrig varit involverad i driften skriver jag ju också. Men han hör till de åtalade.

  Johannes: Nej, just det, det spelar ingen roll för den aktuella rättegången.

 • Daniel A

  Många blandar ihop libertarianer och vänstermänniskor. Se bara på patetiska försök att bunta ihop socialister med människor såsom Johan Norberg.

 • Sofie

  Peter Sunde har själv sagt att han är vänster på sin blogg. Det sa han för något år sen när personer frågade om TPB-killarnas åsikter.
  Har för mig att han svarade något i stil med ”En är höger, jag vänster och en bryr sig inte om sånt”

  Fattar inte hur de kunde vara vänner med CL dock, han har tom gett bidrag till nationaldemokraterna.

 • Pingback: Tänk analogt « Nemokrati()

 • Från http://blog.brokep.com/2008/09/12/sverige-vax-upp/ :
  ”Jag röstar långt vänster (första gången nån i TPB nämner sin politiska läggning tror jag).”

 • Gustav H

  Att göra affärer med folk är ju inte samma sak som att vara vänner med dem.

  Sedan finns det faktiskt en hel massa beröringspunkter mellan libertarianism (brett betraktad) och frihetlig vänster (dito) – synen på auktoriteter, tankar om anarkism och möjlig spontan ordning som man hoppas skall uppstå, med mera. Visst spårar ju socialister det hela tillbaka till sin materialistiska världsbild och libertarianer pekar istället på motsättningarna individ – kollektiv, men kom inte och säg att det är helt väsensskilt i praktiken.

 • FAIL! Så här kan man ju inte skriva! För det första begås ju ett bedrägligt felslut när du försöker politisera TPB-personerna ur rättrogenhetsperspektiv.

  Om de hade varit troende vänster, med hjärtat rött och solidariteten pulserande ut i varenda nerv, hade det gjort skillnad?

  Denna typ av gammal 68ig ”ideologipolitik” är fucking kontrarevolutionär eftersom det leder till att det tjafsas mer än att saker faktiskt förändras!

 • Fredrik

  Svartholm Warg står som registrant på de domännamnen då alla domäner som registrerades via PRQ [http://www.prq.se/] (det webbhotell de drev tillsammans) för att dölja kundernas identiteter, inte för att han har sympatier för vare sig pedofili eller GBL.

 • Anders_S

  Christopher: Så kan man visst skriva. Har det då betydelse för fildeningen som sådan och målet mot TPB? Som jag skriver tycker jag inte det.

  Det här precis samma sak som när jag kritiserar Hamas men, smtidigt stöder deras rätt att regera och försvara Palestina.

  Men personers politiska ställningstaganden har betydelse rent allmänt. I det här fallet innebär det minskad trovärdighet för dem. Vilket ju är problematiskt om vi är för en förändrad syn på fildelning och upphovsrätt och ser åtalet mot TPB som en del i en offensiv mot detta.

  Fredrik: Ja precis, det är en bisarr och ansvarslös inställning. Man ska naturligtvis inte ställa upp för att skydda pedofiler och GHB-langare.

  Gustav H: självklart finns det likheter mellan libertarianer och anarkister. Därom är vi överens.

 • Sällan jag håller med en vänsterman men här kan jag skriva under på allt! Skriver om Gottfrid ”Pedofil.se” Svartholm Warg på min blogg idag.

 • Pingback: Spelar TPB-killarnas skötsamhet någon roll? | Svensson()

 • Fredrik

  Anders_S: vore det å andra sidan inte väldigt skenheligt att slåss för yttrandefrihet i alla dess former, men sedan neka vissa till sitt företags tjänster?

  Detta är precis samma problematik som med förundersökningen i arbogafallet som blev så uppmärksammat av svensk skvallermedia. Om de hade tagit bort det hade de brutit mot sin ideologi att all information ska delas, och vips så hade skivbolag mm haft ett mycket starkare fall mot dem eftersom det då skulle vara selektivt vad som får och inte får finnas på TPB. I dagsläget får det finnas så länge det inte är barnporr (vilket talar för Svarthol Warg ang. pedofil.se) eller inte motsvarar torrentfilens beskrivning.

  Jag stöder varken pedofili eller GBL/GHB, men om man står för fri yttrandefrihet så kan man själv inte censurera.

 • Gustav H

  Har ni tittat på den där pedofil.se-sajten alls? Det är ju inte direkt något som ser ut att vara en sajt som uppviglar till brott eller något slags forum där det skall planeras övergrepp på minderåriga. Det ser ju mer ut som någon slags sexualpolitisk plattform, vilket definitivt varken är ”omoraliskt” eller oansvarigt, eller något som man kan klandra ett webbhotell för att hosta. GHB-biten däremot kan man ju vara mer kritisk till.

  Man måste skilja på personer och handlingar. Även om jag inte riktigt begriper mig på hur någon kan känna sexuell attraktion till barn – själv har jag till och med lite av en aversion mot barn i allmänhet – så inser ju jag med lätthet att det inte kan vara ett brott att bara ha sådana känslor. Det är ju när man agerar på dem och begår ett övergrepp mot någon annan person som det kan bli ett brott. Innan dess är det ”hands off” för moralpanikernas sida som gäller.

 • Anders_S

  Gustav H: Jag har kollat på den, för länge sen. Det var det innehåll du säger. Men jag skulle inte ställa upp på det som Svartholm Warg gjort ändå.

 • Petter

  De är fattiga jävlar och Gottfrid var ju under flera år ”hemlös”. Men vill någon gå efter TPB så fattar jag inte varför de inte helt enkelt sätter dit de för bokföringsbrott från deras icke registrerade och icke skattade verksamhet. Anakata drev för övrigt drogsidor, alltså sidor med information om olika droger förut, men de servrarna blev också tagna i raiden. Se http://web.archive.org/web/20060524184852/http://www.anakata.hack.se/index/ Och är en gammal flashbackare, men det är väl inte konstigare än halva Sverige. Iaf inte när det gäller subkulturer.

 • Petter

  Saken är ju dock den att Sverige inte är något paradis för Warezsiter, Nederländerna är hundra gånger värre och där annonserar dom öppet om att de tillåter warez. Är ju inte direkt några andra warezsiter än TPB som PRQ (fortfarande) / DCS (som äger dom nu) hostar.

  Sen får man inte glömma att spelare som Google / Youtube som väljer att inte blockera siter/material arkiverar torrent-filer, tjänar miljarder på att hosta upphovsrättsskyddat material och har total ansvarsfrihet. För att de gäller under amerikanska lagar.

  Tjänster som går under lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor har inte ansvarsfrihet och har inte grundlagsskydd.

 • Nisse

  Man kan inte vara för yttrandefrihet samtidigt som man tycker att en del åsikter inte får framföras (så länge det inte är direkt olagliga saker).
  Gottfrid tillåter obekväma åsikter. I mina ögon är det rakryggat och konsekvent, inte tvärtom.

 • ”Vad vet du om Peters politiska inställning? Jag känner honom. Han är klart och tydligt vänster.”

  Är han ”vänster” är han i alla fall en jävel på att dölja det. Eller också är det du som inte vet vad det innebär.

 • Mikael

  Vänsterextremister brukar ju tycka att allt till höger om VPK är högerextremister. Trovärdighet = 0

 • Din bloggpost var oerhört upplysande. Likaså de länkar som du hänvisar till – till SVD:s artikelserie om de inblandade i målet. Det är nog många som inte vet att de driver sidor som pedofil.se och sidor till hur man kan köpa körkort och om GHB. Eller att de stöttas av en snedseglad kapitalist som nu stöder högerextremism. Dessa människor verkar ju helt samvetslösa – så det är nog många ungdomar som blir lurade av den smarta marknadsföringen som piratrörelsen ägnar sig åt.

  Inte desto mindre är frågorna oerhört viktiga för samhället digitaliseras och lagarna som kritiseras IPRED, FRA, datalagring osv är solklart antidemokratiska, men det allra mest odemokratiska är ju Lissabonfördraget som är själva ramlagen och det är ju den som överlämnar riksdagens makt till regeringen eller bara några av dess representanter som beslutar åt oss i EU – där det i sin tur innebär 2 % röststyrka för våra fåtalet regeringsrepresentanter.

  Och det betyder i praktiken att den folkvalda demokratin upphävts – dessutom i tysthet då de flesta knappt vet vad Lissabonfördraget innebär.

  Vi har heller inte fått rösta om det i en folkomröstning.

  Så det är verkligen allvarligt, särskilt som det sammanfaller med ekonomisk kollaps.

 • Jag tror sammanblandningen kan bero på att det finns ideologiska beröringspunkter mellan den sociala anarkismen och individualanarkismen och anarkokapitalismen där de två senare saknar den sociala dimensionen – således också idén om socialt eller samhälleligt ansvar.

 • Till ”Nisse”:

  Vad är det för ‘rakryggat’ med att driva en särskild sajt där det förmedlas info om hur man kan få tag i en drog som man kan dö av.

  Eller att ha en ultraliberal inställning till pedofili.

  Det är väl inget som helst rakryggat med det.

  Det är väl helt hänsynslöst mot de ungdomar och barn som kan bli offer för detta.

 • Till: Nemokrati

  Jag tror att de flesta vet att Gottfrid inte drivit men hostat sidor som pedofil.se, wikileaks.com och den där GBL-sajten. Jag har iaf vetat det länge och har inget att anmärka på det.

 • Anders S:
  Lägger man ihop dina olika blogginlägg så får man en ganska lustig bild av svensk politik. Tidigare har du exempelvis beskrivit både socialdemokraterna och miljöpartiet som nyliberaler. Nu skriver du att libertarianer är högerextremister.

  Mitten i svensk politik ligger någonstans mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet? Drygt nio av tio svenskar sympatiserar med högerextrema partier?

  /*detta stycke hade som enda syfte att provocera, raderat*/ #AS

 • Anders_S

  Christopher: Nej, jag har hävdat att socialdemokraterna för en nyliberal poitik, men inte att alla socialdemokrater är nyliberaler. Vänsterpartiet är ett refomsitiskt socialistiskt parti som kommer att ge stöd till en nyliberal politik i regringsställning. Något om på sikt kommer att förändra partiet. De som röstar på vänsterpartiet är dock i väldigt många fall ärliga socialister och det är också en del socialdemokrater.

  Och för mig är libertarianer högerextremister. Det är inget konstigt. Min upfattning är också att den svenska befolkningen i snitt står långt till vänster om de partier man röstar på. I ekonomiska frågor främst, men också i många sociala.

  Partierna är en sak, de aktiva partimedlemmarna nåt annat och de som röstar nåt tredje.

 • Till Mathias W:

  Att du inte har något att anmärka på det gör ju inte saken bättre. Offren mår inte heller bättre, om de är i livet. Om det är sånt här de vill stödja saknas ju rättsmedvetande.

 • Pingback: Närkontakt med den så kallade piratpolitiken : Intensifier()

 • Varför tror du att man måste betala skatt för att vara vänster? Varför tror du att man måste tycka att det skall finnas en stor skattefinansierad välfärd om man är vänster? Du får inte göra felslutet att bara för att du kallar dig vänster och dessutom är för allt detta, så betyder det att alla som är vänster är för detta. Kommer du ihåg vilka som uteslöts ur första internationalen 1872 efter Haagkongressen? ”Vänstern” är ännu mindre än ”socialisterna” en monolitisk rörelse som kan defineras hur som helst. Det känns felaktigt och historielöst att resonera på det här sättet helt enkelt.

 • C-J

  Jag tog en liten översiktlig koll på Anakatas drogsida, men jag hittade inget som speciellt anmärkningsvärt. Kemiska formler för olika substanser, toxicitet mm, länkar till pubmed mm.
  Jämför http://web.archive.org/web/20060128140644/www.anakata.hack.se/index/substances/Metamfetamin med http://en.wikipedia.org/wiki/Methamphetamine.

 • Anders Troberg

  Visst, de kanske inte är så trevliga. Anser du att de bör ha inverkan på rättegången? Är det olagligt att vara otrevligt, eller ska man döma folk det? Personligen anser jag att det är fakta i målet som ska avgöra målet, inget annat.

  ”Men lever gör de, så jag utgår från att de i alla fall tjänar så mycket på The Pirate Bay (TPB) att de kan försörja sig. Dessa inkomster tas uppenbarligen ut svart.”

  Har du några bevis, eller är det bara tomma spekulationer? Kom ihåg, de har ett webhostingföretag också (PRQ) som faktist drar in pengar, pengar som antagligen till viss del flyter TILL The Pirate Bay.

  ”Fattar inte hur de kunde vara vänner med CL dock”

  Man kan ha professionella kontakter eller projekt tillsammans med folk med andra politiska åsikter. Jag har tex arbetskamrater som står lika långt åt höger som jag står åt vänster, men det hindrar inte att vi kan samarbeta kring projekt. Man kan, inom vissa gränser, respektera en person utan att respektera hans politiska åsikter, man behöver bara respektera hans rätt att ha fel.

  ”Det är möjligt att Sunde är vänster, men det framgår inte av någonting jag läst. Utan då verkar han snarast vara libertarian.”

  Många vänsterrörelser ligger ganska nära till vissa liberala rörelser, tex anarkister och autarkister, åtminstone i vissa avseenden. Det gör att de kan samarbeta kring vissa frågor utan att behöva ”sälja ut sig”.

  ”Jag tror att de flesta vet att Gottfrid inte drivit men hostat sidor som pedofil.se, wikileaks.com och den där GBL-sajten. Jag har iaf vetat det länge och har inget att anmärka på det.”

  Det är inte en webhosts sak att ha åsikter om vad hans kunder sysslar med på sina privata siter. Är det olagligt så är det polisens sak. Vi vill inte hamna i ett samhälle där det inte går att få serverutrymme för känsliga ämnen för att hostingföretagen är rädda för att ta i det, då kommer snart sådant som politiska siter, sexrådgivningssiter, statligt missbeteende och så vidare att försvinna.

  Jag ser inte heller varför en del anser att wikileaks är moraliskt tveksam, jag tycker den är ett lysande exempel på hur folklig insyn i statens verksamhet gynnas av modern teknik.

  Om jag minns rätt så var det inte heller GHB det handlade om på ”drogsiten”, utan ett annat, helt lagligt medel som såldes på en site som bland annat sålde medel för att rengöra fälgar, ett medel som någon kommit på att det gick att droga sig med. Inte så otäckt som media målade ut det som? Wow, någon som är förvånad?

 • Anders_S

  Bara en kommentar om GHB. Det ämne som såldes var GBL. Det kan användas till andra saker men används nästan uteslutande till att tillverka GHB och i Sverige ännu mer så än i andra länder.

 • Till Anders Troberg:

  Jag kan hålla med dig att det kan bli problematiskt och nymoralistiskt ur den aspekten att om alla hostar drar sig för känsliga ämnen osv.

  Men jag tycker att exemplena ifråga är så pass extrema att man måste med bestämdhet ställa sig på offrens sida och därför ta kraftfullt avstånd.

  Jag instämmer därför i Svenssons senaste förtydligande om att GBL nästan uteslutande används olagligt till att tillverka en dödlig drog.

  Det här med att inte ha några problem med att samarbeta med högerextremister det tycker jag definitivt inte är ok.

  Vi lever i ett samhällsklimat där hatbrott, politiska mord, mordbränder, syndabockstänkande mot invandrare och klappjakt på svaga, utsatta grupper, som att cancersjuka som har palliativ vård (vård i livets slutskede) hetsas att jobba heltid pga detta tänkande.

  Det är helt avgörande att en majoritet av befolkningen reser sig som en man mot detta tänkande.

  Annars börjar snart folkmordet i stor skala – precis som under 30-talet.

 • Dessa synpunkter har ju dock inget att göra med rättegången som pågår.

  Domstolen har att döma efter lagen.

  Och det är inte skivbolag som stiftar den.

  Däremot anser jag att det påverkar Piratpartiets trovärdighet. Som politiskt parti måste det tåla granskning.

 • Erik

  Hur kom du in på Piratpartiet, och på vilket sätt skulle dom inte tåla granskning? Jag tror dom rent allmänt välkomnar all uppmärksamhet dom kan få.

 • Pingback: Rättegången mot TPB - några aspekter | Svensson()

 • Erik:

  Jo, att de välkomnar uppmärksamhet det har man förstått.

  Men de målar ut de här människorna som frihetshjältar, när det i själva verket är frågan om att de är kriminella och har oerhört tveksam affärsmoral, dessutom uttalar sig på ett sätt så att man förstår att de tycker att det är helt ok med så fantasifull skatteplanering som möjligt.

  Att inte bry sig om vad man hostar – i något kommentarsfält såg jag något om annonsintäkter från porrannonser, vet ej om det stämmer; att de stöttas finansiellt av en högerextremist.

  Jag menar, det är inga hjältar för ungdomen att ha.

  Att piratpartiet stöder dessa helhjärtat säger också någonting om dem.

  Jag har också sett på flera bloggar med anknytning till piratrörelsen att de förlöjligar sexköpslagen och åldersgränsen för sex t ex, och i det sammanhanget också kritiserar domar för sexuella övergrepp och våldtäkter.

  Det kan man förvisso göra i gränsfallen, men jag menar hela agendan är ultraliberal och har rötter i individualanarkism som jag ser det – och den ideologin saknar dimensionen socialt ansvar.

  Det kan man i så fall vara tydlig med och gå ut och säga, att det är den ultraliberala individualanrkismen som man företräder och har sina ideologiska rötter inom, för så verkar det vara, när man tittar efter lite extra, och även kanske då dragning till anarkokapitalism.

  Ungefär som socialdemokraterna företräder revisionism och folkpartiet liberalism och moderaterna konservatism.

 • Jag vill då tillägga när det gäller ideologierna – att samma slags otydlighet etableras ju också när man ser dragningen hos de etablerade partierna att på något sätt vilja föra folk bakom ljuset. Folkpartiet driver frågor som människor uppfattar som invandrarfientliga, med språkkrav osv, de överger därmed en socialliberal dimension som varit ett av det partiets mer framträdande drag genom historien – allt ifrån rösträttsrörelsens tid till Bengt Westerberg. På det sättet alienerar de stora delar av sin väljarkår. Moderaterna kallar sig det Nya Arbetarpartiet – det förefaller då vara en slags högersocialt mischmasch av obehagligt slag.

  Socialdemokraterna har också vridits åt höger, vilket alienerat det partiet från stora delar av sin väljarkår också.

  På detta sättet lämnar partierna efter sig en massa människor som känner sig politiskt hemlösa.
  Toppstyrning och att man inte lyssnar på gräsrötterna har lett fram till den situationen anser jag.

  Så när Anders Björck avgår pga FRA – så kanske det visar att han är en mer hederlig sort, vissa saker kan han tydligen inte tubba på. Det länder honom till heder, tycker jag.

 • Sammanfattningsvis – från resonemanget om piratpartiet och deras glorifierande av de här personerna – till det jag framförde om tendenserna i de etablerade partierna – är att kameleontismen hos dem alla kan sammanfattas med ett ord: populism.

  Sådan brukar föregå högerextremt maktövertagande – om man tittar på historien.

 • Ja, det kanske var för mycket sagt att de är kriminella – men deklarerar man noll – ja, något måste man ju ändå leva på.

 • Pingback: Creosote & Kreosote « Jeppelin()