Fel att bojkotta all israelisk idrott

Det är fel att bojkotta all israelisk idrott. De enda idrottsevenemang som ska bojkottas är stora evenemang som kan användas som propaganda för den sionistiska staten. Därför ska bl.a. utbyte på nationell nivå mellan landslag inte äga rum med Israel. Davis-Cup-matchen i Malmö borde därför ställas in.

Det är dock en helt annan sak med deltagande i exempelvis en ungdomsturnering som Gothia Cup. Ett utbyte mellan barn från olika delar av världen har i stort sett bara positiva effekter. Därför ska naturligtvis inte israeliska lag som vill komma till Gothia Cup förbjudas. En del av dem är ju till och med arabiska och delvis arabiska. Det vore vansinne att bojkotta den typen av idrottsligt utbyte. Att däremot bojkotta allt utbyte på elitnivå är självklart.

Intressant?
Bloggat: Röda Berget, Röda Malmö,
Borgarmedia: SDS, Dagen,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Stoppa matchen! - Urban; kom med i Matchen « Röda Berget()

 • Jerka

  Men snälla. På vilket sätt skulle en Davis Cup-match i tennis – som spelas i Malmö – kunna utnyttjas för israelisk propaganda?

  Som idrottsman blir jag beklämd över den hänsynslöshet som visas gentemot utländska idrottsmän. Jag har själv varit och tävlat i utlandet och vet hur viktigt det är med ett vänligt mottagande. Skulle jag på något sätt bli särbehandlad för att jag var svensk skulle jag ta mycket illa vid mig.

  Idrotten är en arena där folk från olika länder och kulturer kan mötas i fredlig tävlan, oavsett vilken politik deras respektive regeringar för. Det finns få saker som är så fredsfrämjande som internationellt utbyte; att få träffa och umgås med människor från andra länder som förenas av sitt intresse och engagemang. Att stänga ute tävlande för att de är från fel land är ett hån mot allt vad idrotten står för.

  Nej, låt politiken skötas på diplomatisk nivå och låt idrotten sköta sig själv. Det som hände i Gaza är inte tennisspelarnas fel.

 • Jerka, om Sverige var en förtryckande apartheidstat och ockupationsmakt skulle jag också ta illa vid mig. Oavsett om någon idrottare fick spela eller ej.

 • Jerka, på vilket sätt skulle den INTE kunna göra det? Bara att den spelas, låt vara utan publik, är en seger för apartheidregimen. Idrotten får ALDRIG ”sköta sig själv”.

  ”Titta här, vi är inte så farliga! Skulle världen låta oss vara med i så fall? Va? Va?”.

  Det är vad de säger varje gång de släpps in i finrummet, sionisterna.

 • Jerka

  Jag får utveckla mitt resonemang.

  Det finns forum där det lämpar sig att utöva påtryckningar, att sätta hårt mot hårt. Inom diplomatin kan det fungera. Att stoppa vapenleveranser är ett självklart steg, eller att utöva ekonomiska påtryckningar genom embargon eller bojkotter.

  Andra områden lämpar sig sämre för den här typen av påtryckningar – idrotten är ett av dem. Hela tanken med idrott är ju som sagt att alla ska få vara med, även om man kommer från Palestina och ska spela mot israeler. Idrotten förbrödrar, och den vänskap och respekt som uppstår mellan idrottsmän och -kvinnor är en stor möjlighet för att främja fred mellan länderna.

  Man kan kritisera en regering utan att demonisera landets medborgare. Genom att utesluta idrottare från ett visst land från tävlingar skapar man motsättningar och främjar fördomar. Om man istället låter dem vara med kommer man oftast till insikten att de faktiskt inte ÄR så farliga. Istället är de antagligen som folk är mest.

  Att man skulle skänka legitimitet till Israels regering genom att låta dem delta i idrottssammanhang är helt fel. För att ta ett motexempel så är idrottare från både Nordkorea och Kuba välkomna till USA för att tävla, utan att det för den skull uppfattas som att USA uppskattar dessa länders politik.

  Vad jag däremot kan köpa är att man bör undvika att låta land som inte respekterar de mänskliga rättighetera anordna stora idrottsevenemang, just eftersom sådana kan användas till propaganda. OS i Berlin avskräcker, och Peking 2008 var väl inte heller någon höjdare för demokratin. Detta är saker som IOK borde ha beaktat när de tog beslutet. Men det är skillnad på att stoppa arrangemang och att stänga ute eller särbehandla idrottare. Minns OS i Moskva och Los Angeles där amerikanerna respektive ryssarna bojkottade varandras OS och det enda som hände var att några hoppfulla idrottsmän blev blåsta på sina livs upplevelser. Ingen vettig människa kan inbilla sig att bojkotterna – som beordrades över idrottarnas huvuden – gjorde någon skillnad i världspolitiken, förutom möjligtvis att kalla kriget blev ännu lite kyligare.

  Jag ska tillägga att jag absolut inte är någon anhängare av Israel och deras hänsynslösa dödande av civila palestinier. Jag tycker bara att idrotten är fel ställe att protestera på.

 • Anders

  Eckerman och Eriksson:
  Ni är enbart patetiska.
  Israel är ingen apartheidstat även om ni avskyr den.

  Dessutom ska inte idrottsrörelsen syssla med utrikespolitik.

  /*personangrepp, borttaget*/ #AS

 • Pingback: Stoppa - inte flytta - matchen | Svensson()

 • Pingback: Stoppa inte matchen « Kvalitetsbloggen()