Huliganlagen fungerar inte

Som förväntat har inte huliganlagen haft någon som helst effekt på huliganproblem. Därför är det självklart att fotbollsklubbar i likhet med Hammarby måste ha sina egna program för att hantera huliganproblem. Dessa program innebär en slags social kontroll och det är oftast mycket effektivare än borgerlig repressiv lagstiftning:

Göran Rickmer säger att han egentligen inte har mycket till övers för huliganlagen, men att den ändå tillkämpats i det här fallet eftersom elitmanualen föreskriver det.
Nu har dock Söderlaget bestämt sig för att i fortsättningen försöka lösa våldsamma situationer mer på egen hand. Särskilt när unga människor finns med i bilden.

– Vi sätter oss ner med personerna och deras föräldrar när de är minderåriga. De får alltid granska de bevis vi har och de får alltid chansen att yttra sig. Sen försöker vi hitta en lösning som passar. Och de får alltid ett val, mellan att antingen göra det vi bestämt eller att bli avstängda från matcherna. Men det är viktigt att de just får göra ett val, då tar man bort martyrskapet, säger Rickmer.

Det är också så att social kontroll med klubbarna som aktiva parter i kontakt med föräldrar till de som stör varit mycket effektivare än lagstiftning. Något som för mig är självklart. Social kontroll är överlägset repressiv lagstiftning.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Det viktiga är att de själva börjar inse att de måste sluta slåss ”för färgerna”. Annars kommer repressiva politiker att införa lagar som förstör hundratals liv som man har gjort i England.

    Har du dömts för huliganism i England kan du aldrig mer få ett arbete. Det bästa du kan hoppas på är om någon kompis med firma förbarmar sig över dig, men det följer med dig livet ut att du dömts för huliganism, och det slutar aldrig att påverka oavsett vad du gör. Din medborgerliga frihet beskärs. Du kan aldrig bestämma en semesterresa till HELT annat land än England ska spela sina landskamper mot eftersom du får nationsarrest då. Du tvingas anmäla dig hos polisen i din hemstad när ditt lag ska spela bortamatch, så att resa till Bradford när ditt lag ska möta Torquay borta är inte att tänka på oavsett om din mamma dör i Torquay just då.

    Detta har min kompis John från Yorkshire berättat för mig.

  • Anders_S

    Min släktingar blir ofta stppade , kontrollerade och utfrågade vid gränserna. Fler av dem är fans till Millwall FC, men ingen är dömd för huliganbrott. Det är helt klart problem med dessa lagar.