Vad har Metall nu accepterat för jävelskap?

IF Metall har tydligen slutit nån slags krisuppgörelse med arbetsgivarna. Det rör sig om ett undantagstillstånd säger IF Metalls representant. Frågan är vad Metallfacket gjort upp? Att det är nån skit som är negativt för den svenska arbetarklassen är i alla fall min misstanke.

Sänkta löner? Skulle inte förvåna mig ett dugg.

Avsteg från LAS? Så att arbetsgivarna kan gör sig av med all arbetare som kan tänkas ta kamp för jobben och som arbetsgivaren betraktar som jobbiga. Då blir det precis som när kommunister på 1930-talet inte kunde få jobb till sjöss . Fackföreningen tillät bara medlemmar i facket att få jobb i rederier som hade avtal. Kommunister kunde därför inte få jobb då de uteslutits ur Sjöfolksförbundet.

Det enda som hjälper mot bilkrisen och mot arbetslösheten och dess konsekvenser är ett radikalt fackligt och politiskt program:

  • Förstatliga bilindustrin utan kompensation – Ingen miljardrullning till storbolagen.
  • Inga uppsägningar – Arbetstidsförkortning utan lönesänkning. Det är bättre att behålla människor med deras kunskap i företagen än att kasta ut dem i arbetslöshet.
  • Ställ om bilindustrin till samhällsnyttig och klimatanpassad produktion.

En lösning i arbetarklassens intressen alltså. Jag tvivlar på att det är vad IF Metall gått med på.

Intressant?
Borgarmedia: DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

5 svar på “Vad har Metall nu accepterat för jävelskap?”

  1. Det är så mycket mer vansinnigt som krisen ju ytterst beror på att folk i gemen är för fattiga för att köpa allt som produceras. Och detta behöver man inte vara marxist för att begripa, se t.ex. http://www.okonominettverket.no/Artikkel/730.html: de s.k. subprime-lånen var något bankerna hittade på för att vrida ur pengar ur dom som inte hade några pengar, säger Erik Reinert och citerar en amerikansk ekonom.

    Här en lite mer ortodox syn, formulerad av Walden Bello: http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/7874667.stm

Kommentarer är stängda.