Bandidos MC – utmanarna till Hells Angels

Del 3 av 25 i serien Internationella mc-gäng

Idag är Bandidos MC troligen det snabbast växande internationella MC-gänget med med fullvärdiga organisationer (chapters) i ett 15-tal länder och supportgrupper i ytterligare ett par länder, Turkiet (Harami MC, som har en avdelning i Tyskland också) och Reunion (Parias MC). Tyngdpunkten ligger i södra USA, Tyskland och Australien.

Man har dessutom en större närvaro i Sydostasien än vad Hells Angels har med fullvärdiga medlemsgrupper i Singapore, Malaysia och Thailand. Man finns utöver detta i de flesta västeuropeiska länder inklusive Kanalöarna. I Storbritannien har man dock bara kontakter med andra klubbar som Ghostriders MC.

Totalt beräknas det 1966 i Texas grundade Bandidos MC ha omkring 3 000 fullvärdiga medlemmar i hela världen. I USA har man dock förmodligen fler medlemmar än vad Hells Angels har.

Supportklubbarrna till Bandidos bär oftast spanskklingande namn och samma namn används ofta i flera länder. Sålunda finns Diablos MC i Finland, Belgien och Tyskland, X-team (som inte är mc-klubbar) i Sverige, Tyskland, Finland, Australien, Belgien och Frankrike.

I Tyskland är antalet supportklubbar enormt, exempelvis med namn som Los Malos MC (även i USA), Caballeros MC, Chicanos MC, Hermanos MC (också i USA), Darkrage MC, Lones MC och Zapata MC, i Frankrike återfinns Pistoleros MC (finns även i USA) med flera. I USA finns exempelvis Amigos MC, Alabama Riders MC, Bandoleros MC, Destralos MC, Hombres MC, Campesinos MC, Muchacas MC, Pacoteros MC osv.

Det är betydligt svårare att hitta delvis oberoende 1%-klubbar och andra klubbar som har vänskapsband med Bandidos än med Hells Angels. Något som jag tycker visar att HA är den starkare och större organisationen. Men de finns, Acciriders MC och Deguello MC i USA samt Lucifer’s Messenger MC i Tyskland för att nämna några.

I Sverige är Bandidos och dess supportorganisation X-team betydligt våldsammare än andra enprocentklubbar och dessutom våldsammare än de flesta andra kriminella nätverk också. Många medlemmar är för närvarande dömda till fängelsestraff och organisationen är, inklusive supportorganisationer, klart mer synligt brottsaktiv än Hells Angels. Även i många andra länder har Bandidos och dess stödorganisationer varit inblandade i en lång rad våldsdåd, inklusive nordiska bikerkriget, de senaste årens krig på olika orter i Sverige, i Australien, Canada osv.

Medlemmarna i Bandidos MC och dess supportklubbar är i motsats till Hells Angels vita dominans betydligt mer etniskt blandade och man kan också se den snabba expansionen och den större närvaron i Sydostasien som ett resultat av detta. Trots detta har dock även Bandidos kontakter med högerextrema organisationer, i Sverige och i en del andra länder.

Nu är det dock så att saker och ting i denna värld av mc-gäng förändras väldigt fort och ständigt så en del av informationen ovan är säkerligen gammal redan när jag skriver den då jag utgått från olika hemsidors information inklusive länkningar och det kan ju vara så att uppgifterna inte uppdaterats på länge. Inte heller har jag någon kunskap i hur omfattande kontakterna mellan olika gäng är eller vilken karaktär dessa har förutom i de fall jag angivit att det är supportklubbar.

Läs mer: US dep of Justice, Gangsters Inc, Svensk Maffia, NYT, The Age, Seattle Weekly, DW World, HD,

Andra källor:
Lasse Wierup & Matti Larsson, Svensk Maffia, 2007
William Marsden & Julian Sher, Angels of Death, 2006

Intressant?
Borgarmedia: SDS1, 2, SVD1, 2, DN1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

bnation.gif

Series Navigation<< Hells Angels – största internationella mc-gängetOutlaws MC – äldst av de tre stora >>
Advertisements