Tennistradition – matcher mot förtryckarstater

I helgen ska det spelas tennis mellan Sverige och förtryckarlandet Israel. Det är inte första gången som Tennisförbundet anordnar matcher mot förtryckarstater. Det händer regelbundet kan man snarare säga.

1968 så spelade Sverige mot den rasistiska apartheidstaten Rhodesia (idag Mugabes partidiktatur Zimbabwe). Det orsakade förstås protester och demonstranter tog sin in på spelplanerna och matchen stoppades och flyttades till Frankrike. I demonstrationståget den gången deltog omkring 600 personer, men det var några som köpt biljett som tog sig in på planen och stoppade matchen. Det är kanske detta som medfört att matchen i Malmö ska spelas inför tomma läktare. Men den gången kom man fram till stadion där polisen sedan angrep demonstranterna på ett brutalt sätt. Dessa händelser går under namnet Båstadskravallerna.
bastad68.jpg

1975 var det så dags igen, då skulle Sverige spela mot Pinochets militärdiktatur Chile .Denna gång mobiliserades det från hela Sverige och totalt 6 000 demonstranter samades på ett fält utanför Båstad. Jag själv åkte med i en buss från Göteborg. Förvånad såg jag hur trotskisterna (som jag själv är med i idag) (eller var det FK) hade hjälmar och korta knubbiga flaggpinnar. Det var uppenbart beredda på bråk. Nu blev det inget bråk och vi kom överhuvudtaget aldrig i närheten av tennisstadion i Båstad. Polispådraget i Båstad den gången var i stort sett lika stort som det är i Malmö nu i helgen.Till denna demonstration skrev Mikael Wiehe låten Stoppa Matchen.

bastad75.jpg

Nu är det alltså dags igen. Nu ska Sverige spela mot apartheidstaten och ockupationsmakten Israel. Detta precis efter att Israel terrorbombat sönder den palestinska Gaza-remsan. Naturligtvis ordnas det demonstrationer även denna gång och nu beräknas det bli närmare 10 000 demonstranter. Även denna gång är huvudparollen för demonstrationen Stoppa Matchen!

Och Mikael Wiehe har uppdaterat texten i sin gamla låt från 1975:

”Israel ockuperar med terror och tortyr
Sen snackar de om fredsprocess
Ja, det är nästan så man spyr
Medan Västbanken och Gaza
hålls i schack med militär
kan israeler spela tennis
Men dom ska jävlar inte spela här”

Intressant?
Bloggat: Röda Berget, Röda Malmö, Jinge, Radar,
Borgarmedia: SVD, DN1, 2, SDS, Fokus, SR,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Tennistradition – matcher mot förtryckarstater”

Kommentarer inaktiverade.