Bara början på krisen

Vi är inne i den allvarligaste kapitalistiska kris som världen skådat i modern tid. Förmodligen är krisen allvarligare än 1930-talets. Konkursen i Plastal är bara början på en utveckling där alltfler konkurser kommer att ske. Det är förstås inom bilindustrin det händer först och det duger knappast att bara prata som Maud Olofsson gör.

Det värsta av allt är nog att det knappast duger att göra något heller. Inte så länge man har för avsikt att försvara kapitalismen. För att lösa problemen på lång sikt behvös helt enkelt ganska omfattande åtgärder och så stora ingrepp i kapitalismens funktionssätt att det då inte längre skulle vara nån kapitalism.

För kapitalismens lösningar innebär att vanligt folk kommer att bli allt fattigare, att vanligt folk får betala för krisen och att storföretagarna, företagsledarna och kapitalisterna slipepr undan. Enda sättet för kapitalismen att komma ur krisen är att låta arbetarna betala kostnaderna. Då kan kapitalismen räddas på den vanliga, fattiga människans bekostnad.

Intressant?
Bloggat: Ekonomikommentarer, Alliansfritt,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Bara början på krisen”

  1. Om man vill ge branschen lån eller lånegarantier så ska man i alla fall inte paketera det som ett smslån.

  2. Det bedrövliga är att de moderna rika EU inte gör något, man beslutade tidigt i vintras om stimulans med ynka 1,5% vilket länderna sen med kreativ bokföring devalverade till 0,5% genom att räkna in olika utgifter skattesänkningar som tidigare beslutats. Detta är så lite att det är försumbart.

    Här görs det affär av statens underskott som till mycket beror på lån till Baltikum och Island. Staten är bara en del i den offentliga delen av ekonomin. Om man tittar i riksgäldens rapport prognostiserar de att den konsoliderade offentliga bruttoskulden kommer fortsätta att sjunka relativt BNP 2009 och då räknar man ändå med minus 2% i BNP 2009. Någon nettoskuld finns som bekant inte. Prognosen i slutet av 2006 för det ackumulerade överskottet 2010 var mellan 900 miljarder och 1000 miljarder.

    Den inhemska konsumtionen föll totalt 2008 och mest sista kvartalet, exporten föll kraftigt sista kvartalet men gick ändå lite upp totalt för 2008. Exportöverskottet var fortsatt abnormt stort.

    Att i detta läge gå inför beggar they neighbour politik och tro man kan med underbud skydda exporten är absurt, den stora handeln är inom EU och en kraftfull stimulans inom hela EU hade naturligtvis hjälpt alla.

    Sverige har med årtionden åtstramning av den inhemska ekonomin försatt sig i den absurda positionen att exporten utgör mer än hälften av BNP och vi har sedan lång tid tillbaks ständig stor obalans i handeln, obalanser som vida överstigit vad USA haft. Våra obalanser har endast varit möjliga pga USA:s stora underskott. Ett modernt välorganiserat industriland har frivilligt satt sig i en u-landsliknande situation.

    Om nu den stora finansiären av världens exporttigrar, varav Sverige varit en av de ‚Äùframgångsrikaste‚Äù fallerar finns där inte en chans att Sverige kan fortsätta med sina abnorma överskott oavsett hur mycket man ‚Äùdevalverar‚Äù eller sänker lönerna. Våra stora exportöverskott är en direkt följd av USA: stora underskott, om någon har ett överskott har någon annan ett underskott, balansräkningar fungerar så.

    Fördelen med att inte ha Euron skulle kunna ha varit att vi skulle kunna ha fört en mer expansiv politik som bättre utnyttjat de mänskliga och materiella resurserna här i landet, en sådan politik i en fri och öppen ekonomi medför ofrånkomligen sk importläckage (vilket borde var tillglädje för våra bröder och systrar i ulandet och inte sällan i utvecklingsländer) som kan om handelsbalansen skulle tendera att råka hamna i olag behöva kompenseras med ökad export då en direkt eller indirekt sänkning av valutan skulle göra nytta.

    Stora exportöverskott har en åtstramande effekt för den inhemska ekonomin den strama finanspolitiken som sätter den inhemska ekonomin på undantag har troligen syftat till att skapa just dessa överskott. Att dra in mer pengar från ekonomin än som går tillbaks, det sk offentliga sparandet, är per definition en åtstramning av ekonomin. Att man i detta läge fortsätter att ‚Äùspara‚Äù kraftfullt när vi befinner oss i den värsta krisen i manna minne är kriminellt. Se länken ovan, om den konsoliderade bruttoskulden sjunker och det samtidigt som BNP faller kan inte detta ske utan att man drar in mer i skatter än som går tillbaks i ekonomin.

    USA verkar var en av de få som aktivt stimulerar sin ekonomi för medborgarnas välstånd och sysselsättning att man också inför vissa protektionistisk åtgärder är fullt förståeligt, man tar krafttag och satsar stort att man vill ha ett visst skydd mot de merkantilistiska hyenorna är trots allt förståeligt. Kommer de merkantilistiska hyenorna att ännu en gång kunna åka snålskjuts på USA?

Kommentarer är stängda.