Stor och lugn protest

Med största sannolikhet blir demonstrationen mot Davis-Cup-matchen och mot Israel i Malmö en lugn demonstration och helt säkert blir det en stor demonstration. Större än vid tidigare liknande demonstrationer. Det är vad både polisen och demonstrationsarrangörer förväntar sig.

Man förbereder förstås för alla evantualiteter. Tyvärr har dock sådant en negativ förväntningspiral som konsekvens, så bara det faktum att polisen ”rustar” till tänderna ökar riskerna för problem. Både att polisen tappar koncepterna och gör fel som att mer hetlevrade deltagare i demonstrationen blir provocerade. Tidningarnas sökande efter motsättnngar och konflikter gör inte saken bättre. Men inget tyder på att det kommer att gå illa.

Så förvänta det bästa trots att det förbereds för det värsta.

Slut upp i demonstrationen på lördag, Stortorget i Malmö klockan 11.00. Gör det till en stor och lugn protest.

Stoppa Matchen!

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Roya, GPF,
Borgarmedia: SDS, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Danne

  ”det faktum att polisen ‚Äúrustar‚Äù till tänderna ökar riskerna för problem”

  Så hur bör polisen göra om den stora mobben blir instabil tycker du? Säga ”snälla sluta”?

  Om nu vänstern verkligen har vänliga avsikter kan dom väl demonstrera på en annan plats i närheten. Väljer dom arenan så finns enorm risk. Det vet vi båda och det vet demonstranterna. Polisens jobb är att skydda.

 • Kobolt

  Men herregud Svensson. När ska du öppna jacken och ta dig en titt på verkligheten. /*Påstående om vad jag tycker som är felaktigt, borttaget*/ #AS Det finns något som heter personligt ansvar även hos förvirrade vänsterungdomar. /*påstående utan något som helst bevis, borttaget*/ #AS Tycker du då att det är fel på polisen som mobiliserar för att skydda folk och egendom? Det är väl för fan inte polisen som är en provokation här utan vänstergrupperna!

 • Anders_S

  Danne och Kobolt: jag tror jag vet lite mer än er om hur sånt här fungerar. Jag har tots allt ägnat en stor dle ac mitt liv åt att förebygga våld i samband med demonstrationer och att ordna demonstrationer.

  Den uppfattning jag för fram är en uppfattning som delas av polisen. De är medvetna om att deras ”upprustning” kan provocera fram bråk och att den ökar risken. Samtidigt kan de inte låta bli att förbereda för det värsta (och de måste förstås göra det, jag har aldrig hävdat nåt annat). Det finns en dubbelhet i situationen som vi som ysslar med sånt här vet, men som kanske kan vara svår att begripa för andra. Det handlar om en känslig balansgång. Ett enda litet flesteg och situatione kan hmna helt utanför allas kontroll.

 • Pingback: Om ni glömt varför «()

 • Hoppas att det blir en lugn demonstration. Personligen tycker jag att det är fullständigt idiotiskt att göra utrikespolitik av tennis. Jag ser ingen som helst anledning till varför Israeliska tennisspelare ska behöva få skit för vad Israels regering har för sig i Gaza.

 • Pingback: Warszawa 1938 - Malmö 2009 « Arga Gubben Protesterar()

 • Johan

  Jag hoppas bara att Stoppa matchen! verkligen vill samarbeta med polisen och verka för fredliga demonstrationer. Därför borde de,visa av erfarenheten från tidigare demonstrationer som urartat pga ”autonoma” grupper, ha en plan för att hantera eventuellt våld.

  Att kasta ut våldsverkare eller underlätta för polisen att gripa våldsverkarna borde vara självklart, men snarare tror jag att det kommer att bli ”proffessionella” provokatörer som tvingar fram en aktion hos polisen och sedan kommer denna att användas för att starta en hets mot polisen.

  Hoppas att den vänsterrörelse som Stoppa matchen! är blir den första att faktiskt ta fram en fungerande metod för att ta bort våldsverkarna. Jag har själv flera gånger föreslagit att de som vill vara fredliga på kommando skall sätta sig ner för att underlätta identifiering och försvåra för våldsverkarna. Gamla tiders demonstrationsvakter skulle också vara ett sätt, men i bakhuvudet finns nog ändå tanken att ”alla sätt är bra” för att nå målet.

 • John Apse

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/trettiotal-demonstranter-pa-plats-1.814657

  30-tal demonstranter på plats nu fredag f.m.
  Man blir imponerad.
  Och sen skiter dom i demonstrationstillstånd.
  Det är inte så imponerande alls.

 • Pingback: | Jinges web och fotoblogg()

 • Z

  Man behöver inte ha demonstrationstillstånd för att samlas på allmän plats. Det kallas demonstrationsfrihet och är grundlagsskyddat. Sen att demonstrationstillstånd är någonting som uppskattas från polisen och demonstrationsledning just eftersom det gör att kommunen får reda på att man kommer demonstrera, etc, det är en helt annan fråga.

  Demonstrationstillstånd gör också att polisen vet om vilka det är som håller i det, vad det är för riskbedömning och liknande. Om man är en liten, lugn grupp med folk som håller en banderoll så är man knappast ivägen för allmänheten och därmed så är det inte nödvändigt att söka tillstånd.

 • Per

  ”Jag ser ingen som helst anledning till varför Israeliska tennisspelare ska behöva få skit för vad Israels regering har för sig i Gaza.”

  De får inte skit. Det är ingen som har sagt att man ska gå fram och spotta på dem eller skrika ”sionistsvin!”

  Men de representerar faktiskt Israel som stat. Israel själva anser det och de själva anser det. Och matchen innebär faktiskt ett utbyte med den israeliska idrottsrörelsen, särskilt tennisförbundet. Dessa får ju stöd av den israeliska staten och är öppet delaktiga i den israeliska ockupationspolitiken. Bl.a. på sätt som beskrivs här.