Stoppa matchen! – Kritik av polisen

Deta är det första av tre kristiska inlägg som ska behandla dagens demonstration i Malmö och det handlar om polisens agerande. Sedan ska jag också ta upp de autonomas agerande och demonstrationsledningens.

När det gäller polisen är det väldigt enkelt. De använde sig inte av SPT (särskild polistaktik) fullt ut. Visserligen hade man dialogpoliser, men man hade också hästar och hundar vilket inte ingår i den nya polistaktiken. Dessutom fanns ingripandeenheten (Romeo) hela tiden tätt inpå demonstrationen, vid ett tillfälle precis bredvid, och i slutet så sattes tre bussar bredvid det autonoma blocket som alla trodde var ingripandenheten (det var helt vanliga deltagrupper i nya bilar).

Detta agerande är naturligtvis totalt felaktigt och dessa bussar fungerande som klar trigger på de som kastade saker (smällare, knallskott, färgbomber och flaskor). Det hela var helt onödigt agerande från polisens sida. En provokation helt enkelt, kanske inte tänkt så, men det fungerade så. När det väl brakade loss var det dock återhållsamhet från polisens sida (förutom han som drog vapen då), vilket var bra då man gav demonstrationsarrangörerna möjlighet att lugna ner läget och så skedde också efter en halv timmes stökigheter i ena kanten av demonstrationen.

Säckningen som skedde mot en grupp människor på ett annat håll i Malmö efter demonstrationen är heller inget som polisen ska vara stolt över.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, SVD2, DN, SDS1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jag förstår verkligen inte hur du får det till polisens fel att ett gäng AFA-drägg bestämde sig för att börja bråka. Ska man se krasst på det så spelar det INGEN ROLL vad polisen gör, för de har rätten på sin sida – alla våldshandlingar riktade mot dem eller samhället i övrigt är fullständigt oacceptabla och ansvaret ligger 100% på demonstranterna som individer.

 • Wilhelm det låter som USAs och Israels syn på saker och ting. Vad de än gör, så är rätten på deras sida. Alla som motsätter sig är terrorister eller våldsverkare.
  Så om en polisman säger några rasistiska ord mot invandrare och han blir angripen är det offrens fel inte polisens.

 • Pingback: Malmö är Gaza «()

 • TB

  Så oerhört patetiskt att försvara dessa brottsliga bråkstakar som kastar stenar och skylla på polisen. Hur insnöad och naiv i sin röda revolutionsromantik får man bli???

  Polisen har skött sin uppgift med den äran och ett antal av brottslingarna har gripits och kommer förhoppningsvis att lagföras för att få sina rättmätiga straff.

  AFA är att jämföra vilket kriminellt MC-gäng som helst, d.v.s. en kriminell sammanslutning som inte respekterar våra demokratiskt beslutade lagar utan som själva sätter upp spelregler. Spelregler där våld är en naturlig del. Gängkriminalitet, i MC- eller AFA-skepnad spelar inte så stor roll, måste bekämpas.

 • TB jag tror Anders redan klargjorde att han kommer ta upp AFAs dumma beteende också. Kanske borde du vänta tills dess innan du anklagar honom för revolutionsromantik?

 • TB: Innebär kritik av polisen nödvändigtvis ett försvar av AFA? Det här inlägget handlar ju bara om polisen, vilket klargörs tydligt i första stycket.

 • Anders

  Jag brukar läsa den här bloggen med viss behållning, men det här är bara pinsamt Anders! Att förminska det som skedde genom att kalla det för en ”halv timmes stökigheter i kanten av demonstrationen” och säga att det beror på polisprovokationer är inte speciellt ärligt, och drabbar din trovärdighet.

  /*påstående utan bevis*/ #AS

  /*off topic*/ #AS

  ”kraftfullt men fridfullt”, ja tjena… Hade du verkligen väntat dig det?

 • Bahlool: ”Så om en polisman säger några rasistiska ord mot invandrare och han blir angripen är det offrens fel inte polisens.”

  Ja, med emfas! Använder man våld för att hämnas en oförrätt, istället för att lösa den på fredligt sätt, ska man naturligtvis straffas för det. Polisen utgör ett undantag eftersom de har s k våldsmonopol i syfte att skydda samhället mot sådana som AFA. Missbrukas denna makt så finns det, i ett demokratiskt samhälle såsom vårat, kontrollsystem som ser till att missbruket beivras. Därför är våld mot poliser aldrig acceptabelt oavsett om man anser sig provocerad.

  Att jag ens behöver förklara detta gör mig en smula uppgiven.

 • Håller med Bahlool.

  ”Ordentliga medborgare” som vän av ordning TB och oklanderlige W Svenselius får mig att må illa. Det är såna som ni som först av alla tittar bort när oänskade element leds in i gaskamrarna.

 • Mikael Wallgren

  TB: Det innebär ju indirekt att man försöker ursäkta anarkisterna. Att agera som deras försvarsadvokater. Att prata om polisnärvaro som ”provokation”, etc.

  Israeliska ambassaden, folkpartiet och andra reaktionära krafter tackar och bockar åt att nyttiga idioter hjälper dem att ta fokuset ifrån det viktiga, idag precis som i Göteborg när det begav sig.

  Den dan AS och andra trotskister tar och skärper till sig och ansluter sig till KP:s raka linje mot anarkisterna så finns det en möjlighet för vänstern att själva agera mot dem. Då behöver dock den demokratiska delen av vänstern enas. Tror inte det finns något annat sätt att hantera RS och de autonoma på som leder till sans och balans. Tyvärr.

  /Inte KP:are.

 • Anders_S

  Anders: Jag har tyldigt deklarerat att jag har kritik av polisen, kritik av demonstrationsledningen och av de autonoma. Du kanske ska vänta med din kritik inanna jag skrivit alla inläggen.

  Jag var dessutom där, stod precis bredvid när det hela hände och det varade ungefär 30 minuter. Det är liksom sanningen.

  Vi var kanske 4000 människor. 100 stökade till det. Ska återkomma till den gruppen.

 • Pingback: SVENSSON OM MALMÖ()

 • Anders_S

  Wallgren: Varför tror du attd et alrdig blir bråk i demonstrationer i Göteborg. Inte på grund av KP i all fall. Utan på grund av mitt arbete och på grund av att polisen i Göteborg agerar på etta nnat sätt än de gör i Malmö och Stockholm. Jag kan det här, du har noll koll. Bråkstatkrna i malmö var cirka 100 och de betsod av två grupper, unga invandrarkillar och autonoma (ibland är det samma sak).

  Men antalet anarkister var kanske 500. Ska vi bråka med dem? Slåss med dem? Hur menar du att vi ska göra? Jag tror tyvärr att din metod skulle förvärra läget. Inte tror förresten, vet.

 • Svensson

  Jag blir rent ut sagt förbannad när jag läser dina inlägg. Ska du alltså ha varit med och utformat SPT, då tappade jag min lilla tilltro till det konceptet helt och hållet nu.

  Detta är kärnan i det som är fel med detta samhälle. Ska vi agera på detta sätt mot alla kriminella? OM vi blundar när vi blir våldtagna, gör det mindre ont då? Vänta tills dom ä färdiga med våldtäkten och titta på det på film sedan.

  Nej dom ska bekämpas, lagföras och ställas inför rätta för varje brott dom utför – och handling ska ge direkt konsekvens. Avsaknandet av denna faktor är anledningen till att dom överhuvudtaget vågar begå övergrepp mot person och egendom på plats.

 • Mikael Wallgren

  Nej, jag är inte så mycket för det där med att slåss. Nyttja polistillståndet för att upprätthålla demonstrationens regler (bra kritik av demonstrationsledningen). Det bästa vore att förklara att de inte är välkomna i demonstrationerna. Det skulle dessutom underlätta för de stackars poliserna om de inte behöver springa in bland vanliga hederliga demonstranter för att nå de autonoma.

  Jag har varit ganska passiv när det gäller demonstrationer de senaste åren, mest för att det antingen blir patetiskt få eller strul. Sällan mycket folk OCH ordning och reda. Bott i Umeå och därigenom haft en hel del med RS att göra- menar du på fullt allvar att det går att prata med RS och få dem att hålla vad de lovar? I så fall har något drastiskt hänt!

  /*off topic*/ #AS Två frågor:

  1) Vad är det provokativa med att polisen håller sig nära dem som troligen är de som kommer ställa till det?
  2) Var RS nere i Malmö? Skötte de sig?

 • Kristina

  Ni som inte tror att polisen provocerar vet inte vad ni snackar om. Från en som var där med egna ögon:

  När jag och många med mig gick inåt stan hem från demonstrationen efter att den upplösts, så följdes vi av polisbussar på rad och en poliskedja som hela tiden stötte oss framför sig. Detta trots att vi gick BORT från stadion, inte var våldsamma och gick lugnt och snällt. Plötsligt, en bra bit bort från stadion, så kommer polisbussar framifrån, och från sidorna. Bakifrån fanns det redan. Ca 100 pers. säckas in av snuten. UTAN ATT VI GJORT NÅGOT!!!!

  Vissa släpptes efter hand, bl.a. jag själv och en del av mina vänner. Däremot höll snuten kvar unga invandrarkids. Rena trakasserierna, guilt by association.
  Folk som var lite äldre blev släppta, och folk som såg ”svenska” ut blev släppta, men dom med fel utseende hölls kvar. Detta enligt mina förstahandkällor inifrån insäckningen. Många som blev omhändertagna var mycket unga, tidiga tonåren.

  Fy fan säger jag! När snuten beter sig såhär rasistiskt och klumpar ihop folk med ett visst utseende är det inte konstigt att det händer grejer i ex. Rosengård.

 • Kristina

  Till Mikael Wallgren:

  RS skötte sig fint idag vad jag vet och har sett. Inte hört om några skandaler där.

 • Strunta i att förlåta mig då. Jag kom tydligen åt en RIKTIGT öm tå där.

  Men faktum är att det ÄR ni vänner av ordning som är världens farligaste kompisar. Det är ni som genom ert tittande åt annat håll och er tystnad legitimerar Israels besinningslösa mord i Gaza. Det är ni som tittar bort när nazister försöker bränna ett ungt par och deras barn inne för att de kämpat för sina fackliga rättigheter. Det är ni som kommer på patetiska minnesstunder för det och det och det och sedan låser in er framför TV:n på kvällarna, livrädda för det samhälle ni själva skapar. Det är ni som inte reagerar på hur polisen skiljer ut unga med invandrarbakgrund och diskriminerar dem för deras ursprung utan att kunna påvisa brott eller ens uppsåt.

  Det finns ett ord för det ni är: kälkborgare.

  Svensson: jag begriper om du tar bort det här, det är inte on-topic för fem öre, men det är sant.

 • Erik

  Kristina,
  Om du ser på de personer som stod för bråket idag så var 100% killar mellan 14 och 30 (jag såg en del kvinnor bland AFAiterna, men såg aldrig att någon av dem ställde till med några problem). Polisen har därmed inga som helst skäl att hålla kvar vare sig äldre personer eller kvinnor, endast unga män är intressanta eftersom det endast var de som bråkade. Att kräva att polisen skulle hålla kvar personer som de vet är oskyldiga bara för att undvika att bli anklagade för att särskilja människor baserat på deras utseende är enbart löjligt.
  Den dag även äldre damer börjar kasta gatsten på polisen ska du se att även de omhändertas i väntan på identifiering.

  Att polisen gjorde som de gjorde är fullt förståeligt, de hade ingen möjlighet att omhänderta AFAiterna medan de var beblandade med demonstrationsfolket eftersom detta hade provocerat alla andra AFAiter där vilket hade lett till mer bråk, så de tvingades vänta till grupper av dem begav sig därifrån innan de kunde slå till. Oturligt för dig och dina vänner att ni råkade gå precis samtidigt som potentiella AFAiter gjorde.

  Själv blev jag förvånad över hur avslappnade poliserna var vid kommenderingen. Trots att jag är en ung man och var svartklädd (dock utan maskering) samt rörde mig mycket bland AFAiterna så kunde jag röra mig fritt såväl mellan som bakom polisleden utan att någon reagerade. För att göra det hela ännu mer suspekt hade jag ryggsäck med där jag hade kunnat förvara alla möjliga typer av vapen och maskeringar, men ingen polis reagerade alls. Lugnt och avslappnat skulle jag vilja beskriva det hela trots AFAiternas vansinnesattacker på polisbussarna.
  Även de attackerna kändes dock lite fåniga, det var ju fler fotografer där än aktiva AFAiter. Frågan är om AFAiterna alls hade gjort något om där inte fanns några fotografer att visa upp sig för?

 • Jag vet inte om det är jag som lever i en konstig värld eller om det är anhängare av Israel. Här har du i alla fall folk som varit med och sett hur polisen och högern beter sig. Ändå tror man inte på det. Jag kan inte för ett öre förstå hur man kan försvara Israel och dess massmord. Offret blir till brottslingen.
  Att tro att samma poliser, som uttalat rasistiska och kvinnofientliga uttalanden skulle skydda och vara bra för ordningen. Vi talar om poliser som själva bryter mot lagen och sedan provocerar fram konflikter.
  De flesta demonstranterna verkar ha varit ordentliga..men det är samma logik som med palestinierna..alla palestinier ska lida för att några Hamasmän vill få bort ockupationen..dumma dumma ockuperade att de inte vet bättre.
  Dumma dumma demonstranter, att de inte vet bättre…

 • kan ju tilläggas att demonstrationen tom visats på irakisk tv…

 • Kristina

  Du har så fruktansvärt rätt Nicklas!
  Och folk sitter hemma och är mediekåta och FÖRFASAS av dessa autonoma GALNINGAR. Sen är det ingen som kopplar förtryck, rasism, mjäkeri, medielögner etc etc och hur allting hänger ihop och hur det kan användas för att förstå lika gruppers beteende. Framförallt verkar ingen kunna gå utanför ramarna polis=lag, ordning och demokrati. Det är så korrupt. Varför kan ingen förstå hur allting hänger ihop och hur olika gruppers intressen står i motsättningen till varandra? Och se hur allting hänger ihop med samhället i stort?
  Varför kan inte folk bara iaf börja tänka att allt som står i media inte är sant. Såg inte en enda jävla nazist idag, det där var årets mediablåsning.

 • Mikael Wallgren

  1) Klart att mediabubblan kring nazister var ett effektivt sätt att hålla ”vanliga” malmöbor borta idag. Verkar som det lyckades tyvärr. Håller helt med dig Kristina.

  2) Är så gärna lagfundamentalist i Sverige. Det finns ingen anledning att kravalla i Sverige idag. Det är bara kontraproduktivt, man blir reaktionens nyttiga idioter. Se på efterspelet till Rosengårdsincidenterna. Det finns problem i Sverige, en himla massa rasism till exempel, men att tro att man gör någon nytta som helst med att bete sig som drägg, DET är naivt. Att vara sååå förstående och smeka dessa människor medhårs är också ett problem för vänstern i vid mening. Framförallt så är det ett hån mot de 100 000 tals människor runt om i Sverige som har det i princip lika illa och som inte kravallar. Att dessutom göra det mot polisen när det rimligen är politiker som ligger bakom en usel bostadspolitik, snacka om att skjuta pianisten.

  3) I mer auktoritära länder är det acceptabelt, rent av nödvändigt och i många fall extremt respektingivande. Det som är fel i Sverige är rätt i Colombia. Allt beror på kontexten.

  4) Nicklas. Det är sådana som du som är vänsterns motsvarighet till högerns bortskämda överklassyngel. Att hävda att man måste ta till odemokratiska metoder för att kämpa mot fascism och kapitalism- annars stöder man den, det är den typ av vänster som gör att Björklund faktiskt kan bli tagen på allvar av någon utanför Per Ahlmarks trogna vänner. Opinionsarbeta handlar om att vinna förtroende och stöd från så många som möjligt. Inte att bete sig på ett sätt som gör att folk inte lyssnar. Avdelning nyttiga idioter igen.

 • Nicklas: Du klev inte på någon särskilt öm tå i mitt fall, jag tycker snarare att dina egna ord är de bästa argument jag kan få. Därför lät jag inledningsvis bli att svara, enligt den hedervärda gamla principen att man inte ska mata troll.

  De otroliga fantasifoster till argument som du och Kristina bygger på vårt enkla avståndstagande från våld som metod, oavsett om det är israeliskt, palestinskt, ”antifascistiskt”, fackligt, rasistiskt eller nazistiskt, är inget annat än just fantasier.

  Att inte stödja våld som politiskt verktyg är inte samma sak som att legitimera krigsbrott, gaskammare, diskriminering, rasism, polisbrutalitet, osv. Det måste ni väl ändå förstå? Så varifrån kommer dessa idiotiska påståenden om att vi skulle vara likgiltiga? Som om det hjälper så mycket att stå utanför en tennisarena och vråla? Tror ni allvarligt att Israels regering bryr sig för fem jävla öre?

 • Pingback: Vänsterns bokstavskombinationer visade gemenskap emot demokratin « 100% Antiism()

 • Olleman

  Ingen besökare av blogg eller vän av internetdebatt, men att grina över några smällare och vad det nu var som hände är så patetiskt och typiskt för folk som inte har någon insikt i vad det är för värld vi lever i. I regle närvara de ALDRIG vid liknande arrangemang, utan sväljer allt som media lyckas leverera på 33 sekunder.

  Vill ni klaga på våld, så ge er på polisen, det är ju deras redskap med som utförs med vetenskaplig precision och systematik. De kan bara säga ”vi gör vårt jobb” när de misshandlar folk. Oavsett vad som står i paragraferna som finns till för att reglerar – och legitimera polisernas handlande. Men att en polis fälls för något är väl en naiv förhoppning. Om man bortser från att de agerar som vilka huliganer som helst.

  Så nyansera huliganjargongen. Fö är jag inte på någon sida i själva konflikten, är inte insatt. Blir bara så trött på en massa nissar som själva aldrig lyfter ett finger, bara står och slösar energi på att spela bror duktig.

  Hej

 • Fadde

  Ja, utifrån händelserna är jag tyvärr inte förvånad över att de samlade massa folk, varav många invandrare. Man både hör och ser det som händer väldigt tydligt. Tyvärr är de dessa ligister som förstör för ALLA oss invandrare och även för oss Palestinavänner.

  Anders, det är ALLTID personen som kastar sten som bär ansvar för det han gör. Det är ungefär som att skylla på att man var full när man har våldtagit någon.Det är skillnad på att förklara och försvara, och i detta fallet kan man absolut inte försvara våld.

  Appropå din egna roll i Göteborg så ska du nog inte ta åt dig för mycket av den äran. Det fanns väl även polis från Göteborg idag?

 • Anders

  Kristina: Javisst är det konstigt att man FÖRFASAS av autonoma galningar som tar med sig brandbomber, raketer och dyl till en fredlig demonstration.
  Det är ju det mest naturliga beteendet.

  De autunoma står får sansat och rationellt beteende, det vet ju alla…ELLER HUR Kristina?
  Kan inte var lätt för dig Kristina som sitter på alla fakta och inte får berätta den för alla.

 • Lars

  Anders (inte Anders_S):
  Du blir forst mot vaggen nar revolutionen kommer!

  Om nu revolutionen kommer – de revolutionara verkar ju vara sa besatta av Israel att de inte har tid att gora nat annat.

  Sen ar de ju svart tanka att sig att vanstern kan astadkomma nagon revolution om de inte ens forsoker att fa lite mer ”vanliga” manniskor med sig. Har svart att se hur detta kan astadskommas med kravaller.

 • ”Därför lät jag inledningsvis bli att svara, enligt den hedervärda gamla principen att man inte ska mata troll.”

  Nittiotalet ringde och sade att de ville ha tillbaka sin retorik.

  Olleman sätter huvudet på spiken. De som står för samhällets verkliga våld är polisen och de som styr dem, nämligen landets samlade borgarkår.

  Lars får tipset att läsa lite Marx så länge. Revolution kommer, men då är vi nog borta sedan länge allihop. Det tar så lång tid för folk att inse vilket sketet system vi lever under.

 • Glömde den:

  ”Tror ni allvarligt att Israels regering bryr sig för fem jävla öre?”

  Ja, extremt mycket. Annars hade det inte varit sån sanslös uppståndelse i israelisk fulmedia som det faktiskt har varit de senaste dagarna.

 • Nicklas: Sedan när utgör ”fulmedia” någon som helst indikation på vad ett lands regering tycker och gör? När knäppgökar i Pakistan brände svenska flaggan och en Reinfeldt-docka i protest mot rondellhunds-Mohammed, tror du att stadsministern eller någon annan gjorde mer än att förnöjt skaka på huvudet eller rynka pannan åt stolligheterna?

 • Pingback: Bra uttalande av Nätverket Stoppa Matchen | Svensson()