Det skrivs så mycket dumheter om Stoppa Matchen

Som exempelvis i SVD, där Jytte Guteland på något sätt fåt för sig att man kan utestänga autonoma från demonstrationer och att det då skulle bli annorlunda. Det är dumheter och fungerar inte. Istället ska man som under ESF göra tvärsom, man ska klart gå ut med att de går med och man ska ha en öppen dialog med dem. Den stora demonstrationen under ESF förflöt mycket väl och utan några allvarliga incidenter. Just för att det fanns en ordentlig dialog med polisen och en dialog med de autonoma. Det är enda sättet att lösa de problem som de autonoma och polisen utgör.

Det finns inget praktiskt sätt att stänga ute en stor grupp människor (cirka 500 autonoma/frihetliga/anarkister i Stoppa Matchen-demon i Malmö) utan att använda sig av nån form av våld. Det kan jag tänka mig att göra mot nazister men knappast mot andra vänstermänniskor (även det har dock hänt, om än i extrema undantagsfall).

Om de autonoma har egna arrangemang får vi samma läge som under ESF med Reclaim-festen. De ställer till det ändå och det blir den större och bredare organisationen som utses till ansvariga i media likförbannat. I det läget har vi som vill demonstrerar fredligt dessutom ännu sämre möjligheter att påverka vad som händer. Det finns ingen anledning att låt okunniga charlataner som Jytte Guteland, Per Gudmundson och andra borgerliga tyckare som aldrig nånsin i sitt liv varit i närheten av att anordna en demonstration, styra hur vi ska arrangera dessa eller hur vi ska demonstrera.

Dessutom är min uppfattning att demonstrationen i Malmö i stort sett var en mycket trevlig och lugn tillställning och det verkar som om polisen och demonstrationsledningen delar min uppfattning. Och nej, det var inte speciellt farligt att vara där.

Intressant?
Borgarmedia: SDS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Tycker du har fel Anders, ska man utestänga nazister så ska man kunna stänga ute Autonoma på samma sätt. Deras handlingar har gett vänstern och den palestinska saken dåligt rykte.
  Vill de slåss får de gärna träffa nazisterna och göra upp, men de borde ha så mycket vett att de borde hålla sig lugna under en sådan här demonstration.
  Tycker att man borde lära sig av det här och tvinga polisen att ta hand om de bråkstakarna nästa gång och inte luras av deras falska löften

 • Kristoffer

  Tror du verkligen att de som råkade ut för våldet anser att det inte var så farligt? Demonstrationsvakter och andra från demon som försökte avstyra det hela som blev misshandlade och hotade. Och för den delen även polisen. Hur tror du att polisen som kände sig tvungen att dra vapen mådde efter händelsen och hur tror du att han kommer tänka nästa gång han skall jobba på en stor vänsterdemonstration? Varje gång en liten del av en stor demonstration använder våld så ökar polisens säkerhetstänk till nästa. Det hela blir en ond cirkel.

  ”Det kan jag tänka mig att göra mot nazister men knappast mot andra vänstermänniskor”. Då verkar det ju handla mer om vilja att stoppa nazister från demon men inte att stoppa våldsverkande vänster från densamma. Och det är ju just det som kritiseras.

 • Anders_S

  Bahlool: Det gick bättre under ESF när vi gjorde enligt det jag hävdar. Erfarenheten från mängder med demonstrationer i Göteborg och från ESF visar att det sätt jag förordar fungerar bättre än motsatsen.

  Det fungerar inte att göra samma sak mot andra vänstermänniskor som mot nazister. Det finns ingen skarp gräns mellan de autonoma och resten av vänstern, Man har kompisar mellan grupperna, syskon, flickvänner, pojkvänner osv i den andra gruppen. Man är autonom ena veckan för att vara vänsterpartist några veckor senare. Skulle man med våld försöka slänga ut nån vänstergrupp skulle det orsaka ett sådant kaos att nån demonstration överhuvudtaget inte skulle gå att genomföra.

 • Anders_S

  Kristoffer: Jag var en av dem som arbetade med att avstyra bråk vid stadion. Jag har arrangerat demonstrationer i mer än 30 år. Jag har förmodligen varit närvarande vid mer kravaller (fast i lördags i Malmö var det inte några kravaller) än någon annan svensk. Jag vet vad som händer och hur det fungerar och vad folk upplever och känner.

  Jag blev gripen av ONI med osäkrade automatvapen (jag har i efterhand pratat med poliser som var med vid insatsen) under Göteborg 2001. Sovande på mitt tillfälliga kontor i Schillerska gymnasiet. Jag var närvarande vid kravaller i Brixton på 1970-talet, har varit närvarande i Frankrike såväl som i Tyskland.

  Dessutom vid samtliga kravaller som ägt rum i Göteborg sen 1975 (förutom två tillfällen i Hammarkullen). Jag har personligen deltagit i kravaller 1975 och 1983) om vi då inte räknar ungdoms- och ligistbråk i bohuslänska folkparker och hemma i Stenungsund när jag var ännu yngre. Jag vet vad jag snackar om och vad som är vettigt att göra och inte göra i samband med demonstrationer och kravaller.

  Nej, det fungerar inte som du tror, det där med polisen och vänstern. Det finns ett ömsesidigt utbyte av erfarenheter och tankar om vad som var bra och vad som var mindre bra vid olika demonstrationer och aktioner. Främst i Göteborg, men det finns tendenser till liknande krav och motkrav även i andra polisdistrikt.

 • Anders att de är vänner och släkt borde inte avhålla oss från att vara konsekventa. Hade de brytt sig om vänsterfolket som vill göra en fredlig demonstration så hade de inte startat bråk. Hade nazister dykt upp och afa hade motsatt sig det och slagits med dem, så hade jag haft förståelse för det. Jag kan tänka mig att ta till våld om det är befogat, det var det inte här.
  För nu har vänsterrörelsen öppnat sig för en attack från fienden, när de kan peka på hur ”hyckleriska” vänstern är när de tillåter våldsverkare på vänsterkanten.

 • Bahlool, om nassepacket hade dykt upp kan jag lova dig att det långt ifrån bara varit AFA som motsatt sig deras närvaro.

  Dessutom är det som Anders S säger, det existerar verkligen ingen (tydlig) gräns mellan ”autonoma” och oss andra på vänsterkanten. Några av mina bättre vänner är kolsvarta anarkister (dock säger jag INTE att de på något sätt skulle vara våldsverkare!)och jag håller inte med dem i mycket mer än deras grundanalys (anarki är lite som den mörka sidan av den progressiva Kraften:). Men det hindrar mig inte från att stödja deras demos eller från att varmt välkomna dem till våra.

 • Thomasson

  ‘när de kan peka på hur ‚Äúhyckleriska‚Äù vänstern är när de tillåter våldsverkare på vänsterkanten’

  Sanningen gör ont Bahlol? Om man säger så, så är det ju inte första gången som vänstern sk. ‘öppnat upp ett läge’. Det är numera synonymt med vänstern! Det är inte en engångshändelse utan så här är det, gång på gång…

  Ni säger:
  En liten mängd folk som stod för allt bråk. OK.
  Ni försökte säga ifrån men det gick inte bra. OK.
  Demonstrationen var lyckad med 6000+ enhängare. OK, lyckad vet jag inte men, låt gå…

  Det menas alltså att 6000+, som tar avstånd från problemen som uppstod, inte har kraft att sätta något emot ‘den lilla skara individer som var problemet’? Bull. Shit.

  Det är ett klart bevis på att NI lät det bero, så att NI kan skylla på andra över något som NI anser är helt OK. Någon annan förklaring finns ej?

 • Anders_S

  Thomasson: Det märks att du inte vet nånting omd etta. Den uppfattning jag för fram delas av polisen. Vi kan inte slänga ut dem. Det fungerar helt enkelt inte. Vill vi inte ha bråk så måste vi arbeta som i Göteborg (inte ett bråk, inte en sammanstötning sen 2001). De autonoma deltar i stort sett alltid i alla demonstrationer i Göteborg, men aldrig (nästan aldrig) att man ser maskeringar, aldrig att man ser folk som provocerar. Misstag sker förstås såväl från poliser som från demoarrangöer och enskilda demonstranter.

  Situationen som uppstått i Göteborg bygger på att de autonoma när de vill vara med inkluderas i det gemensamma och de måste i likhet med andra ta ansvar för kollektiva beslut. Det har fungerat betydligt bättre än de strategier och taktiker som används på andra orter. Också mycket beroende på att polisen i Göteborg arbetar bättre än polisen på andra orter och har gjort det under lång tid. Men Malmöpolisen håller på att lära sig.

  Min bedömning är att det inte var fler än 4 000 i demon i Malmö, dessutom. Och blanda inte ihop mig med demonstrationsledningen i malmö. Jag tcyycker de tog för lätt på denna problematik och utlovade saker de inte kunde hålla. Jag ingick inte bland de ansvariga i Malmö.

 • Kristina

  Jag försöker liksom förklara just precis det Anders S säger nu för folk i min omgivning, men dom vill mest bara att autonoma ska stängas ute. Det funkar inte praktiskt, det är bara känslomässiga argument som inte fungerar i praktiskt gatupolitik. Vad folk inte heller fattar är att det inte är så att man antingen är anarkist/AFA eller inte anarkist/AFA. Det är en massa olika organisationer och schatteringar. Och faktum är att de flesta som gick i svarta blocket inte använde våld under Stoppa matchen-demon.

 • Thomasson sanningen gör inte ont. I min syn är AFA mycket bättre än högerns hejdukar. Titta på historien: AFA angriper i alla fall inte oskyldiga, något som nazister och högerns olika grupperingar i världen och Sverige visat att de inte bryr sig om. Det är den enda skillnaden jag kan hitta, jag kan inte håller med Anders och resten här i att man inte kan stänga ute dem. För folk i demonstrationen gick ut och stoppade dessa ”anarkister” och det visar på att de inte tolererar sånt skit.
  problemet jag ser är att det här ledde till att palestinafrågan fick mindre stöd än den skulle ha fått om man varit fredlig.

  Det är ju samma sak som med israel och offermentaliteten. Så länge palestinerna enbart sågs som förbrytare och terrorister så var stödet för dem i väst minimal. Det ögonblicket tv och media fick se oskyldiga skadas, då började intresset för den frågan att öka inte enbart hos vänstern och muslimerna utan också hos vanliga medelsvensson.

 • Som en del av den ”autonoma rörelsen” så hoppas jag på en skärpning från vår sida. Alla är överens om att det autonoma ”Stoppa Matchen” blev ett fiasko, att vi inte uppnådde någonting annat än att isolera oss ytterligare från den övriga vänstern. Det måste bli en ändring på det här.

  Jag vet ju vad det är för personer inom ex. AFA och det är seriösa och intelligenta socialister, men när det kommer till sådana här grejer så agerar man allt för ofta helt ritualiserat och planlöst. Man måste tänka mer på vad man faktiskt vill uppnå och vad man vill undvika, och agera därefter. Det är inte så svårt, det är bara det att många fastnat i ett mönster och handlar efter vad som förväntas av dem.

  Hela svarta blocket-strategin måste seriöst ses över, jag tycker att den under de rådande förhållandena i väldigt stor utsträckning har spelat ut sin roll.

 • Anders_S

  Bahlool: Jag tror du missuppfattar mig. Det jag säger är att man inte kan slänga ut dem från demon. Det är kontraproduktivt. Förvärrar läget.

  Däremot kan man stoppa våldsanvändning. Genom dialog med dem, genom vettiga villkor för dem och genom att ha tillräckligt med demonstrationsvakter. Inga som helst problem. Vi har inget våld i Göteborg och i Göteborg får de gå med i alla demos (polisen i Göteborg arbetar också bättre än de i Malmö och Stockholm, även om Malmö börjar bättra sig), Göteborgspolisen har sen lång, lång tid (så länge jag kan minnas faktiskt) ett bätte rykte hos vänstern än sina kollegor från Malmö och Stockholm.

 • Gustav H

  Det känns uppriktigt sagt lite löjligt när folk ifrån vänstern nyss gnällde över att polismakten göder en osund kåranda(vilket är sant!), och nu uppenbarligen själva har precis samma värderingar som de – skydda bekanta, blunda för dumheter som begås av närstående, vänd bort blicken och låtsas som det regnar. Man kan inte gärna kräva att exempelvis polismän anmäler och vittnar emot kollegor, när man samtidigt hävdar sin rätt att blunda för att dumheter begås av kompisar från de autonomas skara.

  Varför inte samma standard, undrar jag? Polisanmäl och vittna emot era vänner när de begår brott, för det är ju vad vi kräver av andra att de skall göra när det finns möjlighet.

 • ”Jag vet ju vad det är för personer inom ex. AFA och det är seriösa och intelligenta socialister”

  Intelligenta människor beter sig inte som AFA gör. Det finns helt enkelt inget sätt att rationalisera den typen av urskiljningslöst våld mot civila och poliser, om man inte intalat sig att vi lever under en ockupationsmakt där alla är ens fiender utom dem som delar samma världsbild. Vilket i sig kräver ett ganska stort mått av vansinne. Icke-ironiskt användande av självmotsägande ord som ”marknadsdiktatur” spelar nog in här.

  Allt AFA och deras gelikar ger upphov till är en våldsspiral med polisen och/eller grupper inom extremhögern, vilket är en kamp som AFA aldrig kan vinna, men som legitimerar hårdare tag mot alla former av protester, även de som hålls av den seriösa vänstern.

  Dessutom kommer fokus flyttas så att extremhögerns hot mot vårt samhälle glöms bort och ersätts av ett ensidigt fokus på hotet från extremvänstern. Vilket väl knappast borde ligga i AFAs intresse, förutsatt att de är intresserade av att någonsin ta sin ”socialism” längre än att krossa fönster på banker.

 • Anders_S

  Gustav H: jag förstår inte riktigt? OM du ska kunna vittna mot något måste du ju kunna identifiera någon? Det kan i stort sett ingen eftersom man inte kan vara i nrärheten av stenkastning om man inte deltar. Det flyger liksom stenar omkring (udnnatag som såna som mig finns, men jag är är inte rädd för döden och är nog inte riktigt frisk när det gäller sånt)

  Det verkar ju inte en som om spanarna ens har koll på vilka som gör saker. Trots att de filmat och fotat allt från tusentals vinklar under hela demon. Hur mycket det brukar vara kan illustreras med det faktum att jag fanns i bild på 100 timmar film under tre dagar i Göteborg år 2001.

  Dessutom skulle hela mitt arbete som medlare, dialogansvarig och kontaktperson för både poliser och autonoam ödeläggas om jag på något sätt avslöjade namn på personer till polisen. Det skulle förvärra läget i samband med demonstrationer. På samma sätt vittnar inte heller dialogpoliser mot aktivister. Detta då det skulle omöjliggöra deras jobb. Jag lovar dig att alla inblandade (poliser, våldsamma aktivister, fredliga aktivister osv) tycker det är fel.

  Wilhelm Svenselius skriver däremot en del klokt. Enligt min åsikt är dock våldspiralen mellan vänstern och polisen klart nedåtgående sen 1990-talet och kulmen år 2001. Vilket också statistik visar klart. Även det högerextrema våldet har faktiskt minskat under en lång rad av år.

 • Pingback: Guteland har rätt och fel om demonstrationen i Malmö « Röda Berget()

 • Gustav H

  Min poäng är att man kan inte kräva rättning i leden från andra håll, om man inte själv styr upp sina kollegor och vänner när de hittar på hyss. Som skrevs ovan så känner många aktivister folk bland de autonoma och går säkert ofta sida vid sida med dem. Varför inte ange dem, vittna emot dem, peka ut vilka som man bör markera åt polisen och så vidare om man tar bråken på allvar? Samarbete med polisen, mot maskerade bråkstakar, med andra ord. Givetvis kan som du skriver inte de som är dialogpersoner göra detta, men de utgör ju inte direkt en majoritet av de där 5000+ som var på plats…

  Jag menar kort sagt att man måste vara konsekvent. Om man vill att t ex poliser skall outa sina kollegor och anmäla dem, då måste man åtminstone försöka göra detsamma med sina vänner(?) inom den autonoma sfären. Klart att det inte går att göra om man inte kan identifiera någon, men det är inte precis 100% maskeringsfrekvens på folk. Det ser man ju på nyhetsbilder och de fångar ju bara en bråkdel av alla människor. Varför hävda rätten att fraternisera med bråkmakare och låta dem göra vad de vill, när ni uppenbarligen tycker illa om när andra parter gör så?

  Det står ju ganska klart från t ex dina och Nicklas kommentarer ovan att det är acceptabelt att hålla bråkstakar om ryggen på basis av att man är bekant med dem och har gemensamma ”fiender”. Det känns inte så konstruktivt om man vill ha bättre ordning vid demonstrationer.

  Sen håller jag ju med Wilhelm helt.

 • Anders_S

  Gustav H: Vi vill sköta ordningen själva. Helst utan några polsier ens i närheten av demon. Det fungerar bar i Göteborg där vi i allmänhet har tillräckligt mycket vakter i tågen. Mne på andra håll i sverige finns inte det. Vänstern är i allmänhet för svag och kan inte mobilisera tillräckligt med vakter. Det är ett problem.

  Och ja, det finns en likhet mellan de autonomas sätt att resonera och polisens (den egna gruppen, kåranda osv).

  Sen är ju ytterligare ett problem att vi i vänstern ser polisen som statens maktinstrument och eftersom vi är motståndare till den kapitalistiska staten följer att vi är mycket misstänksamma mot polisen, vilket gör smarbete emd dem svårsmält. Vi kan ju inte glömma att registrerar oss, förföljer oss etc, slutar de upp med detta så kanske inställningen förändras. Faktum är att ägnar större polisiära resurser åt vänstern än åt högerextrema (med 10 ggr högre brottslighet).

 • lasse

  ‚ÄùDet finns inget praktiskt sätt att stänga ute en stor grupp människor (cirka 500 autonoma/frihetliga/anarkister i Stoppa Matchen-demon i Malmö) utan att använda sig av nån form av våld. Det kan jag tänka mig att göra mot nazister men knappast mot andra vänstermänniskor (även det har dock hänt, om än i extrema undantagsfall).‚Äù
  (…)
  ‚ÄùDet fungerar inte att göra samma sak mot andra vänstermänniskor som mot nazister.‚Äù

  Så det enda sättet om man inte vill ha dessa med är att köra bort dem med våld. Man blir en aning frågande för att inte säga förbluffad om hur det står till inom vänstern.

  Vad är det för skillnad på vänstern och MC-banditer. I vart fall har jag den fördomen att MC-banditer mycket väl kan tänka sig att lösa konflikter med våld.

  Har denna vänster ambitioner på att bli en politisk kraft med inflytande i det här landet blir i alla fall jag orolig.

 • Anders_S

  lasse: Har du nåt förslag som skulle fungera då? Hur man skulle göra?

  Ska vi be dem gå från demonstrationen? Vad gör vi då när de inte vill gå? Och vilka ska vi välja ut. De med palestinasjalar, de med mp-märken, de med maskering? Det fungerar inte att på förhand peka ut dem som kommer att ställa till det. Helt enkelt ogörligt.

  Ska vi då välja ut alla som inte tillhör vissa godkända partier och grupper och köra bort resten. Det är knappast en godtagbar eller möjlig metod. Vi kan inte tvinga folk att legitimera sig eller bevisa att de tillhör en ”godkänd organisation”

  Som tur är så vet polisen att det inte går och är helt överens med mig i denna fråga. De och vi som ordnar med detta (Demonstrationer) vet hur det fungerar. Ni andra har tyvärr noll koll.

  Du och andra med liknande invändningar verkar tyvärr totalt verklighetsfrämmande.

 • lasse

  Anders_

  Jag fick intrycket att man visste i stort vilka som var vilka och ungefär vilka grupperingar som var vilka. Man kan väl anta att enstaka element som kommer med ändå inte kan ställa till så mycket ensamma.

  Man kan förstå att våld kan bli nödvändigt mot typ nassar som vill deltaga för att provocera. Men du säger att dessa som inte går att resonera med är typ ‚Äùkolleger‚Äù och vänner, jag skulle i alla fall bli mycket tveksam till att kalla sådana för vänner eller ha dem som ‚Äùkolleger‚Äù.

 • lasse varför? Jag har vänner och släktingar som slogs med vapen i hand och redan då kallades för terrorister (även då de inte angrep civila alls)
  Bara för att man tar till vapen eller våld betyder inte att man måste ta avstånd från dem. Om vänsterns grupper inte skadar oskyldiga så ser jag inga problem med att ha dem som vänner eller bekanta men jag ser ett problem i att låta dem förstöra för vänsterns sak. Jag ser det här som ett ypperligt tillfälle att visa världen att Gaza inte får bli glömd för Israel kommer göra om samma som de gjorde i Qana och i Gaza om och om igen om vi inte öppnar ögonen på folk.
  Frågan är som anders säger, vad ska man göra?
  Om folk är maskerade så ska de bli omhändertagna av polisen..det är svensk lag om jag inte misstar mig?

 • Ja, naturligtvis bör de ombes lämna tåget eller ta av sig maskerna, förslagsvis i samband med talen.

  Lämnar de ändå inte tåget har det viktiga avståndstagandet gjort. Då bör också de maskerade pekas utsom de pro-israeliska provokatörer de i praktiken agerar som.