Obehagliga händelser i Nordirland

Ett uppblossande våld på Nordirland aviserar återkomsten av den inhemska (dvs en terrorism som främst har med inhemska frågor att göra) terrorismen i ett av Europas ledande länder, Storbritannien. Det är oroväckande och det är bara att hoppas på att grupper som Sinn Fein, IRA och andra som önskar en fredlig utvckling och ett slut på det dödande som pågått sen 1970-talet, ja egentligen sen den brittiska kolonialtiden. För det var britternas kolonialpolitik med engelska godsägare som tog över marken och deras bosättarpolitik med tvångsförvisade protestanter från Skottland och en del andra frivilliga bosättare också, som från början skapade de problem som än idag starkt påverkar delar av den gröna ön.

Det som hänt och händer i Nordirland, med rötter för över 100 år sen, visar hur långa perspektiv man måste ha på koloniala konflikter av denna typ och man inser att problemen i Mellanöstern, i Palestina, kan ta hundra år att lösa. Inte så hoppingivande faktiskt, men samtidigt så vet man att det går att få till stånd fredliga lösningar. För Nordirland idag är, trots de senaste attentaten mot militärer och poliser, mycket långt ifrån Nordirland för 30-40 år sen.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, AB1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
  • Ja låt oss för allt i världen hoppas att the troubles inte blossar upp i full styrka igen. Ännu en oroshärd behövs inte i Europa!

  • Samtidigt undrar man vad brittisk militär gör på Nordirland, det är ju en provokation i sig.

  • Anders_S

    Serhat: Det verkar som om de skickat dit specialtrupper som varit i Afghanistan. Man kan som alltid i såna här sammanhnag fråga sig vad olika underättelstjänster spelar för roll.

    Men det spelar ingen roll.Är man för en fredlig utveckling och minns man sjuttitalet så är det en obehaglig påminnelse om det förgångna. Ett förgånget som jag inte vill ha tillbaks. På den tiden fanns det anledning att vara rädd för terrordåd i Europa. Det var mycket vanligare då än nu.

  • Erik

    Anders_S: Det är alltid kring 6000 brittiska militärer stationerade på Nordirland, även nu när vi talar. Nordirland är fortfarande ockuperat av Storbritannien.