Nej det är inte Romeo

Poliserna med kameror som fotar vänsterns demonstrationer är oftast inte Romeo. Det är nog en missuppfattning av både AFA och journalisterna i DN och Sydsvenskan. Romeo är ingripandenheter med speciella funktioner i SPT-konceptet och är normalt inte inblandade i spaningen (det förekommer att de civilklädda går i närheten av demonstrationer istället för att de åker i bussar). Romeo är ofta rekryterade från piketen och de är därför ofta alltför stora till växten för att på ett bra sätt kunna infiltrera en vänsterdemonstration. Om inte jag missuppfattat helt.

De flesta som fotograferar är istället oftast från kriminalen och kallas för Kilo. Även här förekommer dock andra som fotograferar (i Göteborg 2001 hade Romeoenheten kameror och så, men då var inte SPT uppfunnet än så det är inte riktigt jämförbart). Det är också oftast Kilo som infiltrerar demonstrationer och deltar som vanliga demonstranter för att hålla ögonen på exempelvis utvalda individer.

Sedan tillkommer också Säpos spanare som också är civilklädda och fotograferar. Det är många som är igång när det gäller att kartlägga och registrera vänstern.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Anders_S

  En kommentar från mig själv. I Malmö vid Stoppa Matchen-demon uppträdde Romeo (ingripandenheter) rent generellt alldeles för nära demonstrationen. Till fots och i fordon. Det är inte meningen de ska göra det.

  Med Kilo är det en annan sak. Det är svårt att få bort spanarna med kameror av olika slag från tåget.

 • Tack för kuriosan! Men det är ju lite läskigt att det är en arbetsmetod. De som ställer till med bråk från vänstern är nästan alltid AFA och de är ju maskerade – så vad är vitsen? Snuten har ju vid ett antal manifestationer inte gått och identifiera, vilket gör det lätt för dem att komma undan med tjänstefel.

 • olle

  Men har ni tittat på bilderna? Flera av dem är maskerade med palestinasjalar eller liknande och de ser mer ut som nynazister eller fotbollshulliganer än poliser.

  Brukar inte polisgrupper som skapas för att ”likna buset” till slut tappa koncepten och ”bli buset” dvs börja härja fritt och inte ta hänsyn till småsaker som lagar och regler? URO-gruppen i Danmakr på 90-talet är väl ett lysande exempel där det gick utför.

 • Anders_S

  De var klädda som fotbollshuliganer. Jag pratade med några av dem vid Stortorget, klagade till dialogpoliserna (Som höll med mig om att Romeo inte skulle finnas så nära).Körde (med hjälp av ett samtal till dialogpoliserna) bort dem från Stortorget klockan 10:15. Då var de i ett fordon, Därefter kom de tillbaks cirka 15 minuter före utsatt tid, stod och hängde på lite olika ställen.

  Kilo fanns nästan hela tiden på lite olika ställen runtomkring med kameror av olika slag. Både runt Stortorget och runt demon.

  Identifierade också två säkerhetspoliser på Stortorget, De kom ganska tidigt och såg ut som poliser, men hävdade att de var livvakter för Lars Ohly.

  Såg också när de (Romeo) grep en grupp nazister inne i Pildammsparken.

  Under ESF (på RTS) pekade jag ut 8 danska Romeo-poliser som arbetade illegalt i Sverige. De åtta kördes bort av svensk polis och höll sedan på att få sparken i Danmark och har blivit ompalcerade och ska enligt uppgift inte längre arbeta i Romeo-styrkan.

  Om ni vill identifera en polis, skriv upp numret på hjälmen. Står det A före numret är det en stockholmspolis, ett O betyder Göteborg och M betyder Malmö. Det är de som brukar vaar med.

 • olle

  Är den här beteckningen, Med ROmeo och Kilo osv, en EU-standard? Eller ngt nordisk? Eftersom det fans danska Romeo-poliser i Malmö under ESF. Eller, danskarna kanske var där på ”fritiden”?

 • Anders_S

  olle: jag vet inte vad danskarna använder för beteckning på sina ingripandenheter internt. Men de danska poliserna befann sig i Sverige och arbetade. Det var själv problemet. De var i Sverige olagligt och utan godkännande av den svenska polisen. Det var därför de höll på att förlora jobbet. De hävdade själva att de var i Sverige på fritiden, men när jag och andra hittade dem och pekade ut dem för den svenska polisen så var det uppenbart att de arbetade.

 • Anders: Jag tror nog Julia är väl medvetna om vad skillnaden mellan Kilo och Romeo (speciellt efter 6/6 förra året). Men rent teatraliskt blir det ju mer effektivt att generalisera både kilo, romeo, civila dialoger och studenter som Romeo.

 • Anders_S

  redundans: Du har säkerligen rätt. Det finns ju AFA Hekto också. Dialogen ska aldrig vara helt civil utan ska alltid bära väst ovanpå civila kläder.

 • Pingback: Intressant om SPT och polisvåld men delvis felaktigt | Svensson()

 • Pingback: En annan bild av SPT, polisens våld och utvecklingen | Svensson()