Säpo har under hela sin existens begått övergrepp

Att Säpo bett FRA om hjälp med att avlyssna svenskar, som inte misstänks för något som helst brott ligger helt i linje med Säpos verksamhet under hela efterkrigstiden. Man har regelmässigt övervakat svenskar, främst vänsteraktivister, men på senare år även muslimer.

För de flesta av de övervakade och avlyssnade har det inte funntis några som helst misstankar om brott. Det har räckt med medlemsskap i en laglig organisation som Säpo inte gillar. De övervakade har först in i register hos Säpo, så kallade åsiktsregister. Dessa register finns än idag, men ska enligt uppgift inte vara sökbara utefrer organisationstillhörighet längre, utan bara efter namn och personnummer. Vilket naturligtvis inte gör det hela ett dugg bättre.

SOm mest ska omkring 700 000 personer ha funnits i SÄPOs åsiktsregister. Om det hela kan man läsa i Säkerhetstjänstkommissionens rapporter om Säpos och IB:s (idag KSI inom MUST) övervakning:

IB1
IB2
IB3
Övervakningen av vänstern 1
Övervakningen av vänstern 2
Palestinarörelsen
Sjukhusaffären

Läs dessutom:
Säpo får bygga ut sitt åsiktsregister
Övervakning och kontroll – en dålig svensk tradition

Intressant?
Bloggat: Intensifier, Anna G Rahm, FarmorGun,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

5 Replies to “Säpo har under hela sin existens begått övergrepp”

 1. /*hela din kommentar var off-topic, du får gärna diskutera SÄPO, men då i relation till det jag skrivit och inte i relation Baader-Meinhof och annat*/ #AS

 2. Hmm, hur var det nu … orsak och verkan…

  Om man inte diskuterar orsak och bakgrund till vad SÄPO gör eller inte gör blir hela diskussionen ganska meningslös.

  SÄPO finns på plats för att skydda det fria samhället som utsätts för olika typer av hot (det må vara från rena terrorisorganisationer, utländska makter, organiserad brottslighet eller vettvillngar i största allmänhet). Detta kräver övervakning och underrättelseverksamhet.

  För att säkerställa att detta går rätt till finns parlamentariskt tillsatta organ. Utifrån detta för vi utgå ifrån att den verksamhet som drivs är relevant. Litar vi inte på de parlamentariska organ som är tillsatta för att säkra att verksamheten bedrivs på ett vederhäftigt sätt är det mot dessa kritiken skall riktas. Att föra fram konspirationsteorier kring SÄPO leder föga framåt.

 3. SÄPO och och FRA är en härlig soppa. Deras befogenheter har utnyttjats förr och det kommer att ske igen. Inte särskilt liberalt men å andra sidan finns det nästan inga liberaler bland högern.

 4. Det finns ingen orsak alls att tro att alla som blivit tillsatta gör ett perfekt jobb.
  Man bör naturligtvis alltid ha kontrollorgan, så saker och ting inte skenar iväg.

  Det finns inget folkligt, lagligt kontrollorgan över SÄPO.

  Säpo har t.ex. i alla tider kunnat avlyssna medborgarnas telefoner utan att vi ens fått veta om det i efterhand.
  Om man jämför med Tyskland så ser man skillnad. I Tyskland avlyssnar säkerhetspolisen i hemlighet -MEN när avlyssningen är avslutad meddelas den avlyssnade under vilken tid han/hon varit bevakad. Folk kan då gå vidare med detta och klaga högre upp.

  Jämför detta med att när människor skriver till svenska SÄPO för att få veta om de finns eller har funnits med i deras register så får i stort sett alla samma svar: att om SÄPO avslöjar om han/hon finns eller inte finns så kan många andra sen på grund av det svaret räkna ut om dom finns registrerade eller inte, så därför svarar SÄPO inte på den frågan alls.

  Medborgarna i en stat bör alltid ha en viss beredskap inför sämre tider. Därför bör man i god tid ha organiserat så att det blir svårt, helst omöjligt, för ett organ att ta över och bedriva odemokratisk verksamhet.

  När det gäller SÄPO har vi ingen kontroll alls.

  Skriv till SÄPO och fråga om ni finns med, typ:

  till
  SÄPO
  Box 8304
  104 20 Stockholm

  Jag vill veta om jag hör till dem som blivit registrerade.
  Därför vill jag ha kopior på allt som finns om min person.

  Datum
  Namn Personnummer
  Adress

Kommentarer inaktiverade.