Fascister tar plats i Israels regering

Israel, landet som är en ockupationsmakt och det sista koloniala projektet i världen, uppges ibland av sina försvarare att var en fyrbåk för demokratin i Mellanöstern. På ett sätt finns det demokratiska strukturer i Israel, som exempelvis val. Men å andra sidan så finns det i princip ingen som helst demokrati för de människor som lever i de av Israel ockuperade områdena. De människorna, varav många tidigare levde i det som nu är Israel, förföljs, kontrolleras, mördas och jagas av den israeliska staten, polisen och militären.

Nu ska denna förtryckarsstat styras av en demokratiskt vald regering innehållande fascister. Fascister av precis samma skrot och korn som Hamas. Nja, inte riktigt, Hamas är trots allt en religiös organisation. Avigdor Liebermans Yisrael Beitenu är inte en organisation baserad på religion. Det är snarare en organsiation baserad på rasism, och fascism på samma sätt som Europas fascistiska och högerpopulistiska partier, exempelvis Sverigedemokraterna i Sverige och Fremskrittspartiet i Norge. Det känns märkligt att ett sådant parti hamnar i Israels regering.

Men kanske borde jag inte vara förvånad, sionister i Sverige har ju länge lierat sig med denna typ av mörka krafter. I pro-sionistiska eller sionistiska demonstrationer deltar regelbundet fascistiska och rasistiska personer och grupperingar.

Det som också förvånar mig detta sammanhang är att svenska judar (många sionister är judar) lierar sig med fascister och rasister. De flesta judar jag känner tycker dock det är mycket obehagligt när Sverigedmeokrater och andra liknande krafter dyker upp i pro-sionistiska och/eller pro-israeliska demonstratioenr. På samma sätt som jag kan tycka att det är obehagligt med muslimska fundamentalister i pro-palestinska demonstrationer. Men jag har förståelse för att det kan vara svårt att köra bort även öppna rasister och fascister från demonstrationer på samma sätt som det är svårt för oss på vänsterkanten att jag bort muslimska fundamentalister. Det låter sig helt enkelt inte göras.

Men nu undrar jag om de olika borgerliga debattörer som brukar förespråka en bojkott av Hamas på grund av denna organisations muslimska bakgrund och enligt dem tvivelaktiga inställning till demokrati nu också tänker uppmana till bojkott av Israel för att landet har fått en regering med tvivelaktiga ingredienser i form av rena fascister. Själv tycker jag att just det är en dålig anledning till bojkott. Det finns betydligt bättre anledningar, som exempelvis att Israel förnekar andra människor rätten till ett människovärdigt liv eller att Israel ockuperar andra lands territorium.

Intressant?
Bloggat: GPF, Röda Malmö, Kildén & Åsman, Jinge,
Borgramedia: Dagen1, 2, AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Att öppet rasistiska politiker och fraktioner styr Israel, eller något land för den delen, är väldigt bekymmersamt. Och det även ur ett israeliskt perspektiv. Med sådana galningar vid rodret kan man inte se någon fred eller försoning. Inte heller ett slut på ockupationen som de förnekar existerar.

 • Erik

  Förhoppningsvis kan Avigdor Lieberman vara så katastrofalt dålig rent imagemässigt som utrikesminister att EU och USA kan sätta rejäl press på Israel utan att det blir så kontroversiellt (läs t.ex. Ernst Klein på newsmill för ett steg i den riktningen).

  För övrigt är väl Lieberman/Netanyahu de mest politiskt opportunistska puckona man skådat i mannaminne (Haider och Le Pen är i och för sig svåra att slå, Blagojovich är en personlig favorit men han var inte lika öppet rasistisk så han får stå åt sidan), jag ger den här regeringen ett år innan den kollapsar av korruption och idioti. Man kan väl hoppas på att de där korruptionsanklagelserna mot Avigdor håller, om inte så finns det helt säkert nya

 • Det hemska är att risken för att nya massakrer mot palestinierna nu ökat. Jag hoppas innerligt att Obama-administrationen inte kommer tillåta det, men det är inget som är säkert.

  Borgerliga debattörer har en måttstock för Israels demokrati och en annan för palestiniernas. De lär inte fördöma fascisterna i Israel utan förmodligen bara fortsätta fördöma Hamas och/eller vilken organisation/land som helst som Israels regering utser till officiell fiende.

 • Pingback: Svenska medier fortsätter sin häxjakt på Judar « 100% Antiism()

 • Pingback: Sveriges första klimataktivister inför rätta. | Proletärbella()

 • Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Vem är antisemit?()

 • Pingback: Fascisten Lieberman kräver en ursäkt | Svensson()