Snabb tillväxt av gängen i Danmark

Grundorsaken till den snabba tillväxten står att finna i den konservativa danska regeringens politik. När social välfärd försämras och staten hemfaller enbart åt en repressiv och hård politik mot alla typer av avvikare så medför det en tillväxt av alternativa maktcentrum och nya krafter som kan fylla lite av de sociala behov som staten överger. När man inte kan få jobb och inte längre kan få tillräcklig med ersättning från statliga instanser för att kunna leva ett anständigt liv så är det lätt att vända sig till gängkriminalitet. Man kan tro att det där finns hopp om snbbab och bra pengar. I vilket fall som helst så kanske där finns ett hopp, vilket inte finns i det vanliga samhället.

De flesta av de gäng som DN nämner i sin artikel om danska gäng är inte nya, men det nya är att de växer kraftigt. Den underliggande anledningen till det är det som jag skrivit om ovan, men den direkt utlösande orsaken till det aktuella kriget och den tillväxt av gängen som ses just nu är stängningen av haschmarknaden i Christiania förra året. Denna marknad dominerade haschhandeln i Danmark totalt och kontrollerades effektivt av Hells Angels. genom stängningen av marknaden i Christiania blev det utrymme över för att öka handeln med hasch på andra platser i Köpenhamn. Något som gav utökat utrymme till gäng som exempelvis Blågårds Plads-gruppen, Enghave-drengerne och Amager-gruppen.

Hells Angels gillade inte läget och ha sedan försökt återerövra kontrollen över haschmarknaden och de har därför rekryterat kraftigt till supportergrupper som AK 81. Det är dessa grupper som främst sköter kriget på gatunivån. HA har dessutom vänt sig till högerextrema grupper för samarbete på olika sätt. Det andra stora mc-gänget i Danmark, Bandidos har i motsats till Hells Angels, och kanske som ett svar på den relativa försvagningen av HA, goda förbindelser med flera av de andra gängen (varav flera inte är så nya som DN gör gällande). Förutom de ovan nämnda gängen som är de som främst varit inblandade (exklusive Bandidos) i gangsterkriget i Danmark finns det gäng som Borhan-gruppen, Österbro-gruppen, Den Internationale Klub och Black Cobra. Det senare gänget anses av en del finnas i Malmö, eller i alla fall ha kontakter där.

Som en slutsats av mitt resonemang det första stycket av detta inlägg följer också att hårdare tag inte hjälper mot de växande gängen i Danmark. Det krävs en annan politik, med omfattande sociala satsningar för att rekryteringen till gängen och därmed krigföringen och tillväxten ska kunna stoppas.

Intressant?
Borgarmedia: SDS1, 2, 3, 4, PDK1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Snabb tillväxt av gängen i Danmark”

  1. Legalisering och statlig kontroll av cannabis är också en del av lösningen. Statliga eller hårt statligt kontrollerade odlingar drivna av seriösa aktörer, systembolagsliknande försäljningsställen och hög skatt.

    Detta skulle effektivt ta bort säkert hälften av gängens inkomster, samtidigt som man slutar kriminalisera en stor del av befolkningen. Danmarks, och vissa andra länders, lösning genom halv avkriminalisering är ett dåligt mellanting, och låter fortfarande de kriminella gängen styra marknaden och ta inkomsterna.

  2. Håller med angående de bakomliggande orsakerna till framväxten av gängen. Sedan förklarar högern i ren populism att det ska till fler poliser för att få bukt med problem som deras politk fött fram. Det är inte sällan som främlingsfientlighet används i den retoriken heller. Riktig politk kommer från vänster.

Kommentarer inaktiverade.