Uthängningssajter polisanmäls

Ytterligare en av de sajter som hänger ut brottslingar på internet har polisanmälts av Datainspektionen. Visserligen är handlingarna offentliga hos domstolarna, men det innebär inte att de kan spridas helt fritt menar Datainspektionen. Finns det personuppgifter är det enligt dem ett brott mot PUL:

Domar är som regel offentliga handlingar hos svenska domstolar, vilket också stundtals använts som argument av upphovsmän på liknande sajter.

– Men bara för att den är offentlig kan man inte sprida den hur som helst på internet. Är det personuppgifter i handlingen måste de strykas i ett sådant sammanhang, säger Jonas Agnvall.

Reaktionerna på sajten har varit många och starka och Datainspektionen har fått ta emot ett stort antal klagomål och synpunkter på innehållet.

– Det handlar dels om väldigt upprörda anhöriga, men även ett antal av de uthängda, en sådan här publicering påverkar dem enormt. De upplever det som hela deras situation raseras.

Datainspektionen har i samband med den polisanmälan som gjordes i februari varit i kontakt med Rikspolisstyrelsen och åklagarmyndigheten för att diskutera sajterna.

– Det bästa vore om sajterna försvann. Det verkar inte som man tänker på att det är inte bara de dömda som drabbas, utan även deras anhöriga, säger Jonas Agnvall.

Sajten drivs av Denho Acar, ledare för det kriminella nätverket Original Gangsters. Han bor just nu i Turkiet eftersom han i Sverige är häktad i sin frånvaro misstänkt för anstiftan till mordbrand.

Min undran är varför inte Datainspektionen polisanmäler alla liknande sajter (kanske vill de först ha ett prejudikat?)och varför ingen polisanmäler och utreder de många sajter som bryter mot lagen om hets mot folkgrupp. I vilket fall som helst tycker jag att dessa sajter (rasistiska såväl som uthängningssajter) borde bojkottas av alla bloggare och alla journalister. De senare är enligt MediaCreeper är flitiga läsare av dessa eventuellt brottsliga sajter.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements