EU-toppmöten och demonstrationer

Det är naturligtvis inte så som rubriken i DN antyder, att 80 EU-ministermöten kräver extra polisbevakning. Det är endast ett fåtal av ministermötena som kommer att kräva extra bevakning, av lite olika skäl. Vid en del misstänker kanske polisen (Säpo i det fallet) att de kan vara utsatta för yttre hot i from av terrorism. I samband med andra kommer det att var demonstrationer.

Speciellt uppmärksammat kommer väl i detta sammanhang de tre ministermötena i Göteborg att bli. Kanske inte så underligt med tanke på vad som hände förra gången EU hade toppmöte i Göteborg. Det ska dock understrykas att skillanderna är fler än likheterna. Detta är inget möte med regeringschefer. Ingen US-amerikansk president ska dyka upp och det finns ingen internationell mobilisering av demonstranter. De olika ministermötena i Göteborg äger rum 25-26 sept (finansministermöte, ECOFIN), 28-29 sept (försvarsministrar) och 1-2 oktober (utbildningsministrar). Det planeras en demonstration till lördagen den 26 september, motkonferens samt troligtvis ett antal andra mindre aktioner.

Det är kanske ett tiotal möten som kommer att kräva lite mer polisbevakning än vanligt. I Stockholm är det förmodligen mötet för justitieministrar den 15-17 juli, utrikesministermötet den 4-5 september och toppmötet EU-Ryssland samt ytterligare två utrikesministermöten. Även miljöministermötet i Åre kan väl innebära demonstrationer i det EU-fientliga Jämtland (det finns ju gott om anledningar till att vara EU-fientliga), men det blir förstås inga större aktioner på grund av ortens avlägsna placering. Så vitt jag vet är planering för demonstrationer och motkonferenser ännu inte igång på nåt annat ställe än i Göteborg.

Intressant?
Borgarmedia: DN, NM,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements