Nyliberalism förhindrar lösningar

Det är klart att EU inte kan finna några lösningar på krisen. Detta för att EU i grunden är ett projekt som går ut på att gynna de stora företagen så mycket man kan. Genom avregleringar, privatiseringar, avskaffande av offentlig sektor osv. Det vill säga det som vi i vänstern kallar en nyliberal utveckling mot ett totalt marknadsstyrt samhälle utan kollektivt socialt ansvar.

Det finns ett antal eventuella lösningar som kan komma ifråga om man vill rädda kapitalismen:

 1. Keynesianism på världsnivå kan säkert tillfälligt stötta upp situationen.
 2. En konservativ utveckling mot en internationella kontrollstat med omfattande repression mot social oro. Den fascistiska lösningen alltså.
 3. Fortsätta med nyliberala reformer vilket skapar enorm arbetslöshet och extrema arbetslöshetssiffror med social oro som följd. Och så måste makthavarna lik förbannat ta till lösning 2.
 4. Vissa större länder kan säkert rädda sig själva med hjälp av protektionism.

Och social oro kommer det att bli. Igår var det en jättestrejk i Frankrike inklusive jättedemonstrationer och det kommer att bli fler protester i landet. antalet demonstranter var enormt på de flesta håll:

350 000 i Paris
300 000 i Marseille
100 000 i Bordeaux
70 000 i Nantes
90 000 i Toulouse
45 000 i Lyon
45 000 i Caen
35 000 i Rennes
osv
Sammanlagt var det 229 demonstrationer i landet. demonstrationer i landet.

Även i Tyskland planeras omfattande aktioner och protester inom en snar framtid. Många av dessa protester vänder sig mot kapitalismen och kräver andra typer av lösningar.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman, Röda Malmö,
Läs mer: Etc
Borgarmedia: SvD Sydsv DN DN2 AB AB2 AB3 HD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Frankrike till fots()

 • Martin

  Konsumtionsmönster är aldrig helt konstant och förutsägbart vilket medför att kapitalismen kommer hamna i kris för jämnan, någon stabil kapitalism kan man inte uppnå utan att stötta upp den med alla till buds stående medel om det är keynsianism eller våld beror mest på situationen och makthavarna.

  Nyliberalismen underminerar faktiskt möjligheterna till att stabilisera marknaden. I denna ideologi finns det inget som kan möta och stävja ändrade konsumtionsbeteenden annat än massarbetslöshet och kris. Varje kris kommer att pressa lönerna och livsvilkoren till gränsen för den järnhårda lönelagen (betänk att i den lagen ingår inget om 8 timmars arbetsdag 5 dagar i veckan, detta är anledningen till att folk i exempelvis USA och andra mer liberala länder måste ha två jobb för att överleva).

 • Pingback: lagligt!? «()

 • Roger

  Skönt att det finns ngn med sunda tankar!! Varför inte i Swe? Är fackföreningarna för’mätta’? Varför inser inte svenskarna att det finns en annan väg än nyliberalismen, är svenskar verkligen så ‘lättlurade’ (av högermedia) eller är vi verkligen så ‘outbildade’ att vi inte skaffar oss en egen uppfattning, i stort sett alla vuxna har väl tillgång till internet!? Eller tror verkligen svenskarna att vad Reinfeldt säger är allsmäktigt? Är vi verkligen inte bättre?
  Alla olika org på vänsterflanken måste nu organisera sig under en paroll, varför inte välfärd och arbete?? Någon måste väcka den stora slumrande löntagarbjörnen-sverige!
  Tyvärr så ler Friedman i sin grav just nu! Dags att begrava honom för all framtid!!!

 • Gustav H

  Nyliberalismen, om ni nu faktiskt menar laissez faire-liberalism eller liknande och inte använder uttrycket svepande, vill ju faktiskt inte stabilisera marknaden. Man skall inte göra det, helt enkelt. Om marknaden är defekt skall den krascha och en ny kommer att uppstå – kreativ förstörelse, helt enkelt. Med det i minne är det inte så konstigt att nyliberalism underminerar möjligheterna att gå in och peta i ekonomin.

  Angående den s k järnhårda lönelagen så är den ju ingen riktig lag utan ett verklighetsfrämmande påhitt. Det visste både Marx och von Mises…

  Förresten är det nog högeligen osäkert om man kan hitta något stabilt alternativ till kapitalism. Eller ja, stabilt och generellt elände går väl kanske att skapa, men jag har iaf svårt att se hur det skulle vara bättre. 🙂

 • Martin

  Gustav H,
  nej, det du föreslår är inte bättre…

 • Jonathan Dahl

  ”Jo, Det är det.” Vilka givande debatter det skulle bli om alla skrev sådana kommentarer.

  Det som sker just nu är inte Keynesianism, det är ren populism i Argentinaanda. Om det vore riktig Keynesianism så skulle det även vara en broms på ekonomin i goda tider. Detta är oerhörda ymmighetshorn vars smala ändar suger från de som redan förlorat på krisen, skattebetalarna.

  Jag är ingen yrkare för keynes idéer men man ska kalla allt för dess riktiga namn.

 • Positivt med protester i Europa. Hoppas de sprider sig.