Vab-fusk? Finns det?

Det har införts intyg som förskolor ska skriva på så att fusk med vård av barna ska kunna uppptäckas. Det har, som många insåg redan tidigt, visat sig att intygen inte förändrat någonting. Uttaget av dagar är fortfarande lika stort. Därav följer vad jag kan förstå att det förmodligen är mycket mindre fusk än man trott och att uppskattningarna är totalt fel.

De onödiga intygen som bara tar tid och perngar från förskolor och föräldrar är uppenbalrigen onödiga och bör förstås avskaffas så snabbt som möjligt. Det är en åtgärd som kostar mer än vad den smakar. Genom kontrollerna förskingras förmodligen mer pengar än genom eventuellt fusk.

Vab-fusk är, om det överhuvudtaget finns, förmodligen ett försumbart problem.

Intressant?
Bloggat: Veronica Palm, Badlands,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Advertisements
 • Martin

  Allt snack om fusk och åtgärder emot det utan att omfattningen ens kunnat visas på vettigt sätt säger mer om högerns moral än om folket i storts.

  De jag vet som har barn och arbetar de kan inte använda VAB-dagar till att mygla för de blir borta så ofta iaf pga sjuka barn. De får ofta gå hemma med ett sjukt barn och tänka på hur deras arbetsplats ser ut när de kommer tillbaka, hur arbetsbördan kommer se ut efter att varit borta i två dagar. För arbetare som har arbeten som måste utföras så är det otänkbart att vara borta från jobbet mer, det leder bara till mer stress och tyngre arbetsdagar efter.

  Kan tänka mig att om man är riksdagsledarmot hos moderaterna, FP, C eller KD så är situationen lite annorlunda och det är nog lugnt att ta några extra VAB-dagar. Hur attityden emot myglet är hos dessa har de demonstrerat ofta, deras handlingar talar högre än deras ord.

 • En av många lögner som borgarna använde i sin propaganda för att vinna valet. Att utnyttja och skapa fördomar och rädslor är något de tycks vara bra på.

 • Något jag skulle vilja se undersökt är statens fusk. Dvs att man inte ens får det man har rätt till från försäkringskassan för att man förklaras vara frisk fast man är sjuk, eller trakasseras så till den grad att man inte gör anspråk på det man har rätt till.

  Enligt Antoinette Hetzler, professor i socialpolitik i Lund, har ingen nånsin kollat detta.

  Tills det är undersökt tar jag mig rätten att förklara det fusket för större än medborgarnas fusk.

 • Mikael Wallgren

  Nog för att jag vet någon enstaka som fuskat med detta, men i det stora hela är det nog som Martin säger ovan. Det verkliga problemet med VAB är ju att ungjävlarna faktiskt ÄR sjuka så ofta! Detta kombinerat med arbetsplatser där tempot är så högt uppskruvat att det inte finns utrymme för folk att vara borta- det skapar en orimlig press på föräldrar. Hur kul är det att veta att ens kollegor får jobba häcken av sig när man är hemma med sitt sjuka barn?

  För övrigt har jag aldrig varit med om ett så tandlöst förslag. OM man nu vill mygla, så det enda det här innebär är att man måste hålla sitt barn hemma, eller hur? Vem kan i efterhand kolla huruvida barnet haft en förkylning? Snacka om att skapa merarbete inom barnomsorgen utan att det ger något!

 • Bra påpekat Svensson! Själv har jag hittills inte tagit ut en enda VAB-dag utan löst det genom övertid eller semester. Idiotförslag som det här är bara till för att späda på det (höger)populistiska antagandet att folk i gemen fuskar och bedrar så mycket de kan. Ett naturligt pseudoinitiativ från de som saknar reella initiativ eller som ens har någon vilja att driva politik som företeelse i annat syfte än att demontera förutsättningarna för densamma.