Till val ihop med franska NPA

Socialistiska Partiet kommer att ställa upp i EU-valet tillsammans med en grupp europeiska partier där de viktigaste och största är franska NPA, med talesmannen Olivier Besancenot, och polska PPP. Andra partier i Spanien och Belgien ställer också upp med smma europeiska plattform, som just nu bara finns som förslag, men som ska fastställas på möte i Strasbourg den 3 april.

Plattformen stöds dessutom av Sinistra Critica i Italien, ENANTIA och andra grupper i Grekland.

I Sverige kommer SP att ställa upp på listor som förutom medlemmar i Socialistiska Partiet innehåller medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna och oberoende kandidater. Möjligheter kommer också att finnas att på vissa orter rösta på listor som bara innehåller SP-medlemmar. I nuläget är namnet på listorna i Sverige ”Arbetarinitiativet”.

Intressant?
Borgarmedia: AB1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jimmy Windeskog

  Har man någon uppfattning om vad samarbetet Arbetarinitiativet kan tänkas ge i röster?

 • Anders_S

  Jimmy: Vi har inte diskuterat det. Min personliga uppfattning är att det inte är så många röster. Sist vi gjorde ett liknande samarbete i Eu-valet, på 1990-talet, var 14 000 röster. Däremot så kommer NPA förmodligen in i EU-parlamenet med nånstans mellan 5% och 9% av rösterna i Frankrike.

 • Jimmy Windeskog

  Själv tyckte jag ju att ert projekt med Rättviselistan i EU-valet 1995 var en ganska överraskande och betydande framgång. Vi får väl se om man kan upprepa den framgången, men jag vill minnas att det var fler grupper involverade då.

 • Erik Svensson

  En relaterad fråga: hur många röster krävs för att få ett mandat i EU-parlamentet (på ett ungefär)? Antar att 14 000 inte räcker till, om det skulle gå så bra som det gick förra gången, alltså 1995?

 • Koskela

  Ja, det var inte överaskande att detta initiativ skulle tas.

  Men är det inte en rent principiell fråga att bojkotta EU-valet? Det enda man åstadkommer är att legitimera en fullkomligt illegitim regim, där representanterna i ”Europaparlamentet” varken hörs eller syns eller kan påverka någonting.

  Man behöver inte vara overksam bara för att man bojkottar skenvalet: rikta all kraft på att få bort Reinfeldt-regeringen när den snart tillträder som EU-administration.

  Läs artiklarna i Svetsloppan:
  http://www.intersocialist.se/svetsloppan/category/varldssituationen/

 • Pingback:   Finanstidning varnar för NPA och franskt klasskrig — Mullvaden()

 • Pingback: Ett annat framgångsrikt antikapitalistiskt alternativ | Svensson()