Till val ihop med franska NPA

Socialistiska Partiet kommer att ställa upp i EU-valet tillsammans med en grupp europeiska partier där de viktigaste och största är franska NPA, med talesmannen Olivier Besancenot, och polska PPP. Andra partier i Spanien och Belgien ställer också upp med smma europeiska plattform, som just nu bara finns som förslag, men som ska fastställas på möte i Strasbourg den 3 april.

Plattformen stöds dessutom av Sinistra Critica i Italien, ENANTIA och andra grupper i Grekland.

I Sverige kommer SP att ställa upp på listor som förutom medlemmar i Socialistiska Partiet innehåller medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna och oberoende kandidater. Möjligheter kommer också att finnas att på vissa orter rösta på listor som bara innehåller SP-medlemmar. I nuläget är namnet på listorna i Sverige ”Arbetarinitiativet”.

Intressant?
Borgarmedia: AB1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

7 svar på “Till val ihop med franska NPA”

  1. Har man någon uppfattning om vad samarbetet Arbetarinitiativet kan tänkas ge i röster?

  2. Jimmy: Vi har inte diskuterat det. Min personliga uppfattning är att det inte är så många röster. Sist vi gjorde ett liknande samarbete i Eu-valet, på 1990-talet, var 14 000 röster. Däremot så kommer NPA förmodligen in i EU-parlamenet med nånstans mellan 5% och 9% av rösterna i Frankrike.

  3. Själv tyckte jag ju att ert projekt med Rättviselistan i EU-valet 1995 var en ganska överraskande och betydande framgång. Vi får väl se om man kan upprepa den framgången, men jag vill minnas att det var fler grupper involverade då.

  4. En relaterad fråga: hur många röster krävs för att få ett mandat i EU-parlamentet (på ett ungefär)? Antar att 14 000 inte räcker till, om det skulle gå så bra som det gick förra gången, alltså 1995?

  5. Ja, det var inte överaskande att detta initiativ skulle tas.

    Men är det inte en rent principiell fråga att bojkotta EU-valet? Det enda man åstadkommer är att legitimera en fullkomligt illegitim regim, där representanterna i ”Europaparlamentet” varken hörs eller syns eller kan påverka någonting.

    Man behöver inte vara overksam bara för att man bojkottar skenvalet: rikta all kraft på att få bort Reinfeldt-regeringen när den snart tillträder som EU-administration.

    Läs artiklarna i Svetsloppan:
    http://www.intersocialist.se/svetsloppan/category/varldssituationen/

Kommentarer är stängda.