När ska högern ta avstånd från nazistvåldet?

Två gånger på lika många dagar har kommunpolitikern Mattias Bernhardsson blivit överfallen av nazister. Det är naturligtvis helt oacceptabelt. Jag har ännu inte sett någon nyliberal, någon konservativ, någon politisk analfabet på högerkanten eller någon från Sverigedemokraterna eller Nationaldemokraterna ta avstånd från dådet.

Av detta skulle man kunna dra slutsatsen att dessa människor faktiskt stöder det högerextrema våldet. De tar inte avstånd, alltså är de medskyldiga. Det gäller Per Gudmundson, Dilsa Demirbag-Sten, Magnus Sandelin och andra som brukar gorma om vänsterns våld och vänsterns antisemitism. Det gäller nyliberala floskelpolitiker som Fredrik Federley, Fredrik Malm och andra. Det gäller hela högen av högerbloggare som jämt vill göra hela vänstern ansvariga för vad anarkister eller muslimska extremister gör.

Tar de inte avstånd från nazisternas våld mot Bernhardsson så ger de ett tyst och passivt stöd. De jag nämnt och många andra blir medlöpare till fascismens och nazismens våld mot vänsterfolk, mot homosexuella, mot invandrare och mot andra. Det är bedrövligt, förskräckligt och för jävligt. Det innebär också att dessa människor totalt saknar trovärdighet när det gäller olika utspel om vänsterns våld. För de tar uppnebarligen inte klart avstånd från nazisternas och fascisternas våld.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Serhat Daran,
Borgarmedia: HD, EX,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jimmy Windeskog

  De kanske väntar på att Vänstern skall fördöma det våld och de attacker mot demokratin de själva står för?

  Men visst, givetvis skall denna form av våld fördömas ordentligt – detta även om RS som grupp inte tar avstånd från vänstervåldet.

 • Kristoffer

  Fast man ser ju inte Maud Olofsson demonstrera tillsammans med dessa våldsamma grupperingar samtidigt som Gudmundson skriver ursäktande artiklar om att nazisterna ju faktiskt slåss för en god sak. Däremot ser man olika vänsterledare och profiler tala på demonstrationer som våldsamma grupperingar på vänsterkanten nyttjar till sin fördel samtidigt som Åsa Linderborg skriver ursäktande artiklar om AFA där de i alla fall slåss för det goda.

 • Niklas

  Jag håller med Kristoffer i det han skriver.

  Kopplingen mellan liberaler/konservativa och högerextrema grupper är obefintlig. Liberalism och nationalsocialism/fascism samsas ju inte ens om samma politiska skala.

  Vänsterpolitker däremot uppträder ju inte sällan i samma demonstrationståg som Antifa och andra ur det svarta blocket, därför kräver många ett tydligt avståndstagande från t.ex Per Gahrton och Lars Ohly.
  Samma krav ställs ju knappast på Mona Sahlin, eftersom Sossarna inte uppträder (vare sig fysiskt eller utspelsmässigt) i gränsområdena till vänsterextremismen.

 • Niklas

  Bara ett kort förtydligande: givetvis ska nazisternas våld fördömas, men jag menar att liberaler eller borgare inte ska behöva tydliggöra sitt avståndstagande, då det inte finns någon koppling dem emellan.

  Däremot finns det kapitalistiskt förtryck som jag gärna skulle se att borgarna tar avstånd för på ett tydligare sätt (t.ex. multinationella företags härjningar etc.)

 • Anders_S

  Kristoffer: Inte Maud, men många från den ”rumsrena högern” förekommer i samma sammanhang som antisemiter (ex Älgemalm) och islamofober (ex. bröderna Ekeroth) från Sverigedemokraterna och i en del sammanhang också med ännu mörkare krafter.

  Men det jag pekar på är att de inte tar avstånd. Att högern (och du) sen inte kan skilja på analys och förklaing och ”ursäktande” är knappast vänsterns fel, utan just högerns fel. Vi analyserarar varför anarkister/autonoma gör som de gör och vi tar avstånd. Högern tar inte avstånd utan använder i praktiken (genom att man inte tar avstånd) fascismens stormtrupper för att skrämma vänstern.

  Mitt resonemang är alltså identiskt med det Gudmundson och andra för kring vänstern och naturligtvis så tar jag i och det blir lätt lite fel. Detsamma gäller när högerlökarna anklagar hela vänstern för vad de autonoma/anarkisterna gör.

 • Sofie

  ”Vänsterpolitker däremot uppträder ju inte sällan i samma demonstrationståg som Antifa och andra ur det svarta blocket”

  stön
  Jag antar att du missade prideparaden där liberalerna och moderaterna gick i samma tåg som antifa?

 • Varför ska man behöva ta avstånd från något som uppenbart är ett brott för att du ska vara nöjd? Betyder det att jag sympatiserar med varje misshandel som jag inte offentligt tar avstånd från? Det är upprörande insinuant att påstå att liberaler eller konservativa skulle sympatisera med nazistiska våldsdåd bara för att de inte skriker ”jag tar avstånd från våldet!”. Självklart tar jag och många liberaler med mig avstånd från våld av detta slag. Men det är som att slå in en öppen dörr att blogga om det.

 • Pingback: 12-13 meter högre havsnivå? | Jinges web och fotoblogg()

 • Jag har skrivit om den senaste attacken på min blogg. Dessutom är jag liberal, inte nyliberal. Har aldrig varit anhängare av en minimal stat.

 • Anders_S

  Fredrik, bra, då behöver du inte känna dig träffad. Och tack för ditt avståndstagande från nattväktarstaten.

 • Anders_S

  Hans E: nej, varför ska man det? Då hoppas jag vi i vänstern slipper sånt korkat (inte för att du är korakd, men din okusnakp om vänstern är stor) som du ibland anklagar oss för, som att ge stöd till Mugabe och liknande.

  Eller då hoppas vi att vi inom vänstern rent allmänt inte ska avkrävas ansvar för eller avkrävas avståndstagande från anarkisters och autonomas handlande.

 • Jag tycker det finns en uppenbar skillnad mellan högerextremt våld och vänsterextremt våld. Högerextremister är på samma trovärdighetsnivå rent politiskt som Hells Angels, alltså nada. Efter Malexander, en mängd nazibankrån och mordet på syndikalisten i stockholm så är ju hela den rörelsen kriminella per definition och är till 100% ett problem för polis och säpo. Naturligtvis skall man ta avstånd från allt nazivåld inkluderat attacken på socialisten i helgen. Fast såvida man inte är nazist själv så kommer det rent automatiskt.

  Men däremot har AFA gullat in sig i en massa nätverk och demonstrationer hit och dit där de fått någon form av politiskt trovärdighet. Petter från det där hellöjliga TV-programmet som nu är aktiv inom vänsterpartiet gav pengar till pajasarna i Osynliga partiet, etc, etc.
  Däri ligger problematiken och därför finns det orsak att ifrågasätta vänsterns syn på politiskt våld på ett sätt som inte går att jämföra med de borgerliga partierna. Jutte Guteland borde vara ett föredöme. Om fler följde hennes exempel och AFA totalt isolerades så hade det naturligtvis varit en annan femma. Men så görs det ju inte och du själv skrev ju ett konstigt inlägg angående polisens agerande i malmö som hade en stark ton av det där ständiga ursäktandet av AFA med att de provocerades. Om man provoceras till att kasta sten på poliser för att de finns nära en så har man kvalificerat sig för en mjuk cell.

 • Anders_S

  Jag har inte sett någon vänsteraktivist hävda att de autonoma i Malmö kastade sten för att de provocerades. Inte hellerhar jag sett det resonemanget anra gånger utom vid tillfällen där det varit sant. Som i Göteborg 2001. Då flera tusen personer kastade sten och slogs mot polisen (alltså handlade det om nåt annat än AFA) Du far helt enkelt med fria fantasier Niklas.

 • Pingback: Extremister » Blog Archive » Viktigt att markera mot allt politiskt våld()

 • Anders,
  Du har ju skrivit det själv här:

  ‚ÄúDetta agerande är naturligtvis totalt felaktigt och dessa bussar fungerande som klar trigger på de som kastade saker (smällare, knallskott, färgbomber och flaskor). Det hela var helt ondödigt agerande från polisens sida. En provokaton helt enkelt, kanske inte tänkt så, men det fungerade så.‚Äù
  (http://www.zaramis.nu/blog/2009/03/07/stoppa-matchen-kritik-av-polisen/)

  Känner du till någon borgerlig eller någon liberal som skulle ha skrivit något liknande ifall en bunt demonstrerande nazister gav sig på polisen? Eller kanske någon som tyckte att den socialistiska politikern som blev brutalt överfallen i helgen hade använt sig av någon ‚Äútrigger‚Äù vilket fick våldsverkarna till att attackera honom?

 • Sofie:
  Det stämmer att AFA trängde sig in i Pridetåget utan tillåtelse. Ledningen ville inte ha dem med, men polisen sa att det var bäst att låta dem hållas eftersom risken för våld var stor annars. Vi var därför många som avstod från att gå i Pridetåget. En lite grupp vänsterextremister förstörde Pride för väldigt många homosexuella som kände sig hotade av deras närvaro.

 • Anders_S

  Niklas L: Du tar saker från sitt sammanhang. Och då blir det liksom fel.

  Jag hävdar inte att de autonoma tog till våld på grund av en provokation. Läs ordentligt och lär dig förstå vad som står.

  http://www.zaramis.nu/blog/2009/03/08/stoppa-matchen-kritik-av-de-autonoma/

  ”De autonomas agerande vid Malmö Stadion var, förutom att det är svårförståeligt, också kontraproduktivt. Det verkade inet finnas nåt mål, nåt syfte eller nån plan. Inte nån annan än att få igång ett bråk (fast det verkar ju inte vara de autonomas vanliga agerande i så fall). Vilket i så fall misslyckades på grund av agerandet från delar av demonstrationsledningen liksom på grund av polisens återhållsamma agerande i detta läge. Även de lugnande attityd som majoriteten av demonstranterna hade minskade möjligheterna för ett större bråk att utbryta.”

  Kom igen när du faktiskt kan citera rätt, när du faktiskt läst vad jag skrivit och när du faktiskt förstått vad jag skrivit (Ansvariga poliser är helt överens med mig om min kritik av dem, de tycker att just de sakerna skulle skötts bättre)

  Men nu ska vi inet diskutera anrkisternas våld i Malmö, utan nazisternas våld mot homosexuella, invandrare och vänsteraktivister. Klarar ni inte det kommer era kommentarer inte att godkännas.

 • Anders_S

  Christopher: Då vet du det jag hävdat så många gåner. Det är inte helt lätt att stänga ute folk från en demonstration eller ett tåg.

 • Niklas

  ”stön
  Jag antar att du missade prideparaden där liberalerna och moderaterna gick i samma tåg som antifa?”

  Fast det där är helt irrelevant i sammanhanget då prideparaden inte kvalar in på någon politisk höger-vänsterskala. Så stöna på du…

 • Niklas

  ”Men nu ska vi inet diskutera anrkisternas våld i Malmö, utan nazisternas våld mot homosexuella, invandrare och vänsteraktivister. Klarar ni inte det kommer era kommentarer inte att godkännas.”

  Fast du har väl själv lagt upp spelreglerna för diskussionen genom att påpeka att högerpolitiker/bloggare kräver att vänstern tar avstånd från de autonoma, medan högern inte (enligt dig) gör det från de högerextrema. Det blir svårt att bemöta det om vi inte får dra paralleller mellan de två grupperna. Eller missförstod jag dig?

  Jag har kanske inte så mycket att tillföra i debatten, men jag ser fortfarande inte din poäng. Varför skulle borgare och liberaler ta avstånd från den våldsamma högerextremismen när den inte är ideologiskt eller organisatoriskt anknuten till deras politik? Det vore lite som att en brandman skulle ställas till svars för att polisen i Malmö kommit med rasistiska kommentarer.

  Det vore rimligare att man tog tydligt avstånd från Sverigedemokraterna, vars politik på vissa punkter liknar delar av alliansens. Eller som jag tidigare skrev, kapitalistiskt förtryck och svineri.

  Eller så har jag missförstått dig redan från början.

 • Anders:
  Till Pride-arrangörernas försvar ska sägas att de blev tagna på sängen. De var inte förberedda på att AFA skulle dyka upp.

  Detsamma kan faktiskt inte sägas om ”Stoppa Matchen”- och ESF-demonstrationerna. Du har varit med i svängen ett tag och visste mycket väl att AFA skulle dyka upp. Det visste alla. Utom Jytte Guteland.

 • Anders_S

  Christopher: Ja, det är en skillnad, det erkänner jag. Men jag kan inte komma på nåt sätt att oavsett det utestänga någon man vil utestänga. (Det handlar alltså inte om AFA, som bara är en liten del av de autonoma och som ofta inte är de som står för bråken i demosammanhang numera). Nog om detta.

 • Sofie

  @ Christopher Aqurette
  Om jag minns rätt så fick alla grupper på under 30 personer delta i prideparaden utan att anmäla sig i förväg.

  Upplys mig gärna om antifas homofoba hot. Själv såg jag inte till dem under hela festivalen, förutom just i paraden.

  @ Niklas
  haha, stön på sig Niklas.
  Alla demonstrationer måste väl inte vara höger eller vänster? Liberaler har demonstrerat för homosexuellas rättigheter tillsammas med antifa, nuff said.

 • Sofie: och det är allt en jävla tur att AFA och RF finns där under paraden.

  Vi minns alla hur ND eller om det var NDU stod och hotade med sina banderoller och uppumpade bodybuildartyper. Om folk visste hur många misshandlar AFA och RF stoppar i samband med Pride varje år skulle de häpna.

 • John Apse

  Överfallen av ”Nazister” med rakade
  skallar och bomberjackor?

  Det är dags att kalla in kom. Wallander.

  Detta verkar skumt, 2009.

  Allt våld är fel, givetvis.

 • ”Det stämmer att AFA trängde sig in i Pridetåget utan tillåtelse. Ledningen ville inte ha dem med, men polisen sa att det var bäst att låta dem hållas eftersom risken för våld var stor annars. Vi var därför många som avstod från att gå i Pridetåget. En lite grupp vänsterextremister förstörde Pride för väldigt många homosexuella som kände sig hotade av deras närvaro.”

  Det är nog fler som avstår från att gå i Pride p.g.a. att det blivit ett jippo som glömt bort sina rötter och sitt syfte och där massa jävla liberaler och snutar paraderar och förstör för alla andra som inte vill ha med dem att göra.

  Föresten så har väl AFA ändå fått gå i Pride, men förra året så fick någon mupp på politkerbloggen moralpanik och därefter så antog Pridekommitén någon fjantig ”icke-våldsplattform” som säger att grupper som använder eller förespråkar våld inte är välkomna (undantaget poliser, liberaler, konservativa och precis alla förutom AFA).

  Liberalmupparna som tagit över Pride ska vara tacksamma över att AFA och RF skyddat deras ryggar och konfronterat gäng med knivbeväpnade fascister som försökt attackera bögar runt omkring festivalen.

 • ”Till Pride-arrangörernas försvar ska sägas att de blev tagna på sängen. De var inte förberedda på att AFA skulle dyka upp.”

  AFA-grupper har gått i demonstrationen i många år. Det var knappast någon nyhet. Hur ställer du dig föresten till att Leijonborg och Malm demonstrerat med nazister? Vi gjorde ingen grej av det, vi fokuserade på sakfrågan (i det fallet fastighetsskatten).

  Skillnaden är att vänstern består av hederliga människor och inte enbart demagoger och smutskastare.

 • Pingback:   Solidaritet med Mattias Bernhardsson! — Mullvaden()

 • Nå, Fredrik Malm ljuger givetvis när han kallar sig ”liberal”. Liberalismen är inte förenlig med stöd till apartheid och massavlyssning av en hel befolkning.

  Nykolonialist är ett mer passande ord. Och när tog malm avstånd från de israeliska krigsförbrytelserna?

 • Strutsman

  Jag tar avstånd från det nazistiska våldet, och jag är höger!

 • Alex:
  Jag vet inte vilka demonstrationer du menar att AFA gått med i. Jag började gå med i demonstrationerna under det som då hette Frigörelseveckan i början av 1990-talet. Det fanns inga AFA-aktivister då. Däremot en hel del folkpartister och vänsterpartister. De enda som hade huva på huvudet var de som inte vågade komma ut offentligt men ändå vill vara med.

  AFA är inte välkomna på Pride. Det har de aldrig varit. Det är nonsens att deras närvaro skulle skydda HBT-personer från våld.

 • Pingback: Hoten mot politiker - DN ute och cyklar | Svensson()