Allt fler kräver Lundby-Wedins avgång

Flera socialdemokratiska ledarskribenter kräver att Wanja Lundby-Wedin ska avgå, däribland Göran Greider som skriver:

Det känns mycket tråkigt att behöva skriva den här ledaren, sent på tisdagseftermiddagen. På mitt rum på Dala-Demokraten har jag, sedan jag började på tidningen, haft en gammal gipsbyst av Hjalmar Branting stående bredvid skrivbordet.
Jag kan inte påstå att jag har några speciella känslor för gamle Branting. Men för ett par år sedan sprack den där gipsbysten, när en fotograf skulle ta en bild av den. Nu står han där, rörelsens forna hövding, kluven i två halvor som håller ihop bara tack vare sin egen tyngd.

Jag hälsar på Branting och skriver sedan: Du måste gå, Wanja! Under tisdagen meddelade LO-förbundens ledningar att hon har fortsatt förtroende som LO-ordförande. Man vill invänta utredningen av vad som egentligen hände i AMF:s styrelse när de famösa pensionsavsättningarna till VD:n beslutades. Kanske hoppas Lundby-Wedin att hon ska kunna rida ut den storm som blåst upp både i media och bland vanliga LO-medlemmar.

Men det kommer inte att fungera. För även om hon skulle stå kvar på sin post efter att den svarta medie-tromben blåst fram kommer hon hädanefter att vara vingklippt. Varje gång som hon från och med nu försöker kritisera bonussystem och privilegier i näringslivet – så kommer hennes trovärdighet inte att räcka till. Hon blir en belastning för den fackliga rörelse vars mobilisering är helt avgörande för att den sittande högerregeringen ska kunna bytas ut i nästa val.

Från fabriksgolven och arbetarna i Dalarna liksom från arbetare i övriga delar av landet mullrar det och i Aftonbladet kritiserar Helle Klein de många styrelseuppdrag som Lundby-Wedin har:

Svenskt Näringsliv och LO kommer dock inte undan sitt ansvar. År efter år har styrelseledamöterna varit med och tagit beslut om skyhöga bonusar och pensionsvillkor.

Häri ligger förtroendekrisen för LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin. Hennes mångåriga kritik mot direktörernas bonusar ekar tomt när det visar sig att hon medverkat till liknande orimligheter inom AMF.

[…]

Det är dags att självkritiskt fundera på om det är klokt att ha så många styrelseuppdrag bredvid arbetet som LO-ordförande. Wanja Lundby-Wedin sitter i 24 styrelser och från sex av dem får hon betydande styrelsearvoden.

I Skåne kräver LO-distriktets ordförande att LO:s ordförande ska avgå och Åsa Linderborg menar på Aftonbladets kultursidor att det hela är mycket olyckligt, men att Lundby-Wedin får stanna då hon står nära Mona Sahlin:

Det vore ingen olycka om Wanja Lundby-Wedin tvingades avgå, men det kommer säkert inte att ske. Arbetarrörelsen har beklagligt nog inte den traditionen. Att Stig Malm, den röda olyckan, fick foten berodde på att han låg i mångårig fejd med partiledningen. Wanja Lundby-Wedin, däremot, är bästis och bundis med Mona Sahlin, och sådana lojaliteter väger tyngre än solidariteten med klassen och de olycksaliga grundprinciperna.

Många andra LO-distrikt försvarar Wanja Lundby-Wedin och det är olyckligt för hela bonus- och pensionsskandalen i AMF smittar då av sig på hela socialdemokraterna och Mona Sahlin vilket gör möjligheterna till en valseger för socialdemokraterna och deras allians i nästa val mycket mindre. För den som helt tröttnat på det klassamarbetande socialdemokratiska partiet och deras allierade i vänsterpartiet och miljöpartiet finns det nu ett annat arbetaalternativ som håller på att utformas, Arbetarinitiativet. Dit kan arbetare som vill ha något annat än den nuvarande korrumperade ledningen för arbetarrörelsen vända sig.

Det som behövs är en ny arbetarrörelse och entänding inom facket. Som Volvoarbetarna i Umeå uttrycker det:

Att Vanja Lundby-Wedin avgår från sin post är en förenklad och otillräcklig åtgärd. Vi riskerar att få en ny ledare med samma inriktning som hon företräder. Det krävs en tydlig kursändring i hela den fackliga rörelsen. Fackliga företrädare ska i alla lägen, oavsett var de är, försvara medlemsintresset. Villkoren för fackliga ledare ska likna medlemmarnas. Så ser den långsiktiga lösningen ut.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Radar,
Borgarmedia: AB1, 2, SVD, DN1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

8 Replies to “Allt fler kräver Lundby-Wedins avgång”

 1. Wanja pastar sig ha blivit grundlurad .

  Kan hon forklara vilka som lurat henne i dessa tre fall ?

  AMF (pensionskost 62 mkr)
  AFA (pensionskostnad 30 mkr)
  Folksam (50 pensionskostnad mkr)

  Hon borde gora polisanmalan- om hon inte ljuger .

 2. Så här går det när man lånar ut sig till SAF-direktörena. Självklart måste Roffar-Vanja avgå men problemet är oändligt mycket större än så.

  Ända från början har sossarna, som Roffar-Vanja tillhör, varit ett lydigt verktyg för direktörena i arbetsgivarförening. Under täckmantel av samarbetsanda och Saltsjöavtal har sossarna varit en del av direktörernas komplott för att härska över arbetarklassen. Det är skit samma om Borgar-alliansen eller Kontokort Monas sossar regerar, inte är det nån skillnad för arbetarna.

  Nu kanske tiden har kommit för att vi ska fatta dessa när Roffar-Vanja så tydligt visat var hon har sina sympatier genom att inte under många år ha reagerat på direktörernas löner, bonusar och all annan skit. Det är rätt typiskt att Kontokorts Mona också är knäpptyst i detta läge. Och hon har all anledning att vara rädd för att arbetarna slutligen avslöjat henne och hennes smygborgare till partikamrater.

 3. Hela facket är en samling maffioser. Alla fackliga ombud inom LO, SKTF, SKAF, SIF m.m. får gå i pension vid 60 års ålder, med bra löner.
  Det är en rättighet som dom har enligt Wanja Lundby-Wedin och som inte går att göra någonting åt. För det säger deras avtal. Men vem har skrivit deras avtal. Det har dom själva gjort.
  Wanja Lundby-Wedin – avgå.

Kommentarer inaktiverade.