Intressant och informativt om SD

Slaget om svenskheten - en bok om sverigedemokraterna Anna-Lena Lodenius och Mats Wingborg har granskat Sverigedemokraterna i boken Slaget om svenskheten, Premiss Förlag. Det är en noggrann granskning som avslöjar Sverigedemokraternas smutsiga byk vad gäller antisemitism, islamofobi, kvinnofientlighet och mycket annat. Boken är uppdelad i kapitel som behandlar olika politikområden och på varje område granskas Sverigedemokraternas politik, såväl den officiella i program och publicerade dokument såväl som den mer informella som kommer fram i bloggar, samtal och intervjuer.

I motsats till andra granskningar som förekommit på senare år (ex Guillou i Aftonbladet) så är den granskning Wingborg och Lodenius gjort mer djupgående, mer analyserande och mer avslöjande. Den går på djupet där andra nöjt sig vid ytan hos Jimmie Åkesson och de fyras gäng (som ledningen i SD kallas ibland, de kallas också fantastiska fyran).

Redan i förordet säger författarna något som är viktigt och som omkullkastar SD:s egna hemmasnickrade teorier:

När folket tar avstånd från sd blir partiets svar att folket är lurat av medierna och den politisk eliten.

Men det finns en tes som sd inte ens vågar pröva: att innehållet i partiets politik är mycket illa omtyckt.

Lodnius och Wingborgs bok är en noggrann, intressant, givande och avslöjande genomgång av Sverigedemokraternas politik. Den visar på ett pedagogisk och lättförståeligt sätt hur SD försöker manipulera omgviningen genom att inte föra fram sin egentliga politik om det inte behövs. Till och med genom rena lögner ibland, men oftast genom undvikande svar, genom att hävda att det inte gäller längre eller nåt annat liknande.

Man påvisar också hur dubbelt partiet är när det gäller antisemitism. För samtidigt som man har en judisk man i ledningen för organisationen (Kent Ekeroth) finns det andra medlemmar som offentligt uttryckt en hårresande antisemitism parat med islamofobi. SD:s kommunfullmäktigeledamot Samuel Älgemalm sa exempelvis följande i en kommunfullmäktigedebatt i Växjö :

Judar och muslimer slaktar djur på omänskliga sätt. Vi har inte så mycket judar i Växjö, tack och lov, men vi har muslimer.

På samma sät förekommer islamofobi flitigt i organisationen, det är på många sätt det sammanhållande kittet i själva verket och tycks genomsyra och styra SD:s ställningstagande i de flesta frågor.

Jag tycker alla som är intresserade av att bekämpa islamofobi, antisemitism, rasism, fackföreningsfientlighet, arbetarfientlighet och kvinnofientlighet ska läsa Lodenius och Wingborgs bok om SD. För vill man bekämpa dessa saker måste man också bekämpa Sverigedemokraterna. Och då kan boken ge lämplig ammunition.

Det enda jag inte gillar med boken är en sak som känns rejält onödig. Det är listan med adresser till alla de rasistiska bloggar som skrivs av Sverigedemokrater i detta land. Boken hade varit bättre utan den listan.

Läs mer: Dagens Arena1, 2, DD, Flamman, UNT, AB1, 2,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Markus

  Vilka andra medlemmar finns det än Älgemalm idag som uttalar sig kritiskt specifikt mot judar?
  Man bör också nämna att Älgemalm inte har svenskt ursprung och han kan därför missuppfattas av vissa inskränkta personer som du själv. Sorgligt eftersom han senare förklarade sig.

 • Jimmy Windeskog

  Jag trodde ni vänsterextremister redan hade idiotförklarat Lodenius?

 • Anders_S

  Jimmy: Hon skriver bra om högerextremism, mindre bra om vänsterextremism. Jag idiotförklarar normalt inga människor utan bedömer vad de gör/skriver/säger från fall till fall.

 • Jimmy Windeskog

  Aha, du tror inte att nationalister har anledning att se det tvärtom då? Själv har jag ju flera gånger fått påtala väldigt simpla och märkliga sakfel när hon skrivit om SD/SDU. Förmodligen så har hon väl samma former av kunskap om båda åsiktsriktningarna.

 • Markus: ”förklarade sig”? Karln stod och blåljög.

  Vad gör ni sverigedemokrater med folk som Älgemalm och Klaric den dag det sista hemvändarbidraget betalts ut till de som inte är medlemmar i ert parti..?

  Ledsen, men mig kan ni aldrig lura med ert prat om kulturer. Alla vet att sverigedemokrater inte gillar blattar. Så enkelt är det.

 • Pingback: De islamofobiska Sverigedemokraterna | Svensson()

 • Pingback: Val idag - rasister skulle ha kunnat bli vågmästare | Svensson()