Finansmän åtalas

Flera personer åtalas nu i vad som beskrivs som Sveriges största insiderhärva. Det är sammanlagt sex åtalade. Som huvudmän i den brottsliga verksamheten är de män som kallats Cevianmannen och Nordeamannen i media. De åtalade anses ha gjort sig skyldiga til en mängd fall av insiderbrottslighet och ska enligt åtalet och EBM (Ekobrottsmyndigheten) ha tjänat grova pengar på handel med finansiella instrumen med hjälp av insiderinformaton.

Det hela är ytterligare ett tecken på resultatet av en dekadent kapitalism. Samma dekadenta kapitalism som korrumperat Wanja Lundby-Wedin så till den milda grad att hon för sin del tycks anse att hon inte gjort nåt större fel när hon som styrelsemedlem deltagit i beslut som berikat direktörer utöver det vanliga. Genom frikostiga bonus- och pensionsavtal. I alla fall tänker hon inte avgå.

Samma kapitalism är också ansvarig för att löneskillnaderna i Sverige ökat snabbt de senaste årtiondena och för bonus- och löneskandalerna i SEB och i en del statliga verksamheter. För att inte säga finanskrisen, där svenska banker utmärkt sig genom att låna ut enorma summor till osäkra projekt och spekulation i Baltikum när man inte fått lova att göra det på hemmaplan.

Allt detta är konsekvenser av en dekadent spekulationskapitalism som enligt min åsikt överlevt sig själv.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö1, Röda Malmö2, Spånbinge1, Spånbinge2, Kildén & Åsman, Mullvaden, Björnbrum,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements