Kåkstäder som en konsekvens av den ekonomiska krisen

Vi har inte sett det i Sverige än, men i USA så växer de, kåkstäderna. Fast numera är de mer av tältstäder, de områden där fattiga och utblottade människor bosätter sig när de tvingats lämna bostaden på grund av bristande ekonomi.

I Sverige finns det inte heller, som i stora delar av USA, ett överskott på bostäder så här kan tillväxten av fattigmansboenden bli explosiv om den sätter igång som en följd av bostadsbrist och ekonomisk kris. Genom de, visserligen avsevärt försämrade, sociala trygghetssystem vi har i Sverige kan inte den typ av krisfenomen som tältstäder/kåkstäder uppstå snabbt i Sverige. Men blir krisen långvarig kan det naturligtvis bli verklighet här också. I alla fall om inget görs för att mildra verkningarna av kapitalismens kris.

Maud Olofssons centerparti vill göra fler sociala nedskärningar, som med nödvändighet komemr att drabba de fattigaste hårdast. Med ytterligare och accelererande fattighet som följd. Ett steg närmare kåkstäder alltså. Bättre är naturligtvis att låta de rika betala för sin egen kris, den kris de skapat genom spekulation och överproduktion. Vilket förstås det socialdemokratisk fröslaget inte innebär. Mona Sahlin talar som vanligt med kluven tunga och vänsterpartiets Ohly står bakom och håller med. Samtidigt  som miljöpartiet återigen avslöjar sig som ett parti som inte tar ställning för de fattiga i samhället.

Intressant?
Bloggat: Badlands, Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 1. Hur man man tyckta att det är bra att inför förmögenhetsskatten igen?
  De som har pengar har toligt fått dem genom hårt arbete och många års sudier. Att de skulle straffas är galet. Den viktigaste saken till varför det är galet är att det driver bara ut pengar ur landet. De som har pengar och bor i Sverige investerar dem i landet. Om de vet att pengarna försvinner i skatt drar sig många från att sattsa pengar och starta företag. Istället för att de pengarna kommer tillbaka in i landet försvinner det i utlandet. Är det en bra lösning??

 2. VIktor: Innehållslöst pladder är vad du kommer med. Inlärda floskler från makthavarna.

  Vi har ju de senaste åren sett att när de rika får mer pengar går de inte till investeringar utan till spekulation som ju är den del av orsken till nuvarande kris. Dessutom är det inte de rika som i allmänhet startar nya företag.

 3. Klar att en av pengarna gå till spekulationer men det går också till att investera i svenska förteag samt att starta ny. De flesta som vill starat ett förtag i Sverige gör det för att tjäna pengar. Om man vet att det inte går att tjäna pengar i Sverige så avstår man från att för det. Alla vill tjäna pengar och det är därför man startar företag inte för att allt man tjänar skall gå i skatt.

  Men om alla skulle jobba inom offentlig sektor som ni vill vem är det då som skulle finansier den? Det går inte ihop om alla skulle jobba för staten.

 4. Viktor: Det funkar inte så. Man startar oftast företag för att man vill göra nåt, sälja nåt, inte vill ha nån chef. De flesta företag ger inte speciellt mycket pengar så jag tvivlar på att det är drivkraften för de flesta småföretagare. Jag vet attd e flesta är nöjda med att kunan försöjra sig.

  Förmögenhetsskatt och liknande skatter har ingen som helst betydelse för om man startar företag eller inte. Det är bara naivt och felaktigt att påstå nåt sånt.

  Vem har sagt att alla ska jobba för staten? Svar ingen.

 5. Men varför vill man sälja något om man inte vill tjäna några pengar?

  Fel av mig. Ni vill inte att alla skall jobba för staten men ni vill att fler skall jobba inom den ofenliga sektorn. Min fråga är vilka är det som skall fiansiera det??

 6. Viktor: Sluta påstå saker som jag inte skrivit och som vänstern inte tycker. Du avslöjar bara din okunskap. Ingen hävdar att alla ska jobba för offentlig sktor, Ingen alls. Dumheter helt enkelt.

  De flesta företag är av typen. Jag gillar att gör mat. Jag startar en restauruang eller en cateringfirma. Jag får inget jobb så jag startar en bokföringsbyrå. Jag måste tjäna pengar och kör taxi är en bra grej. Bästa sättet att göra det är att köra det som företagare så kan jag komma undan skatten. SÅ jag startar ett företag.

  Eller: Jag driver en blogg och tjänar pengar på reklamen. Det bästa är att ta de inkomsterna i ett bolag och köpa nya dataprylar för pengarna. Så jag startar ett bolag.

  Men detta börjar bli lite off-topic så debatten få nog avslutas nu. Den har nämligen inegnting med inkomstskatt eller förmögenhetsskatt att göra.

 7. Jag skrev inte alla. Du verkar inte titta på vad jag skrev. Jag skrev många fler inom den sektorn om du läser.

 8. Viktor: Du har rätt, Jag läste fel. Och vi vill ha fler anställda i offentlig sektor, därför att det är bra för samhället och för arbetarna. Men det är också off-topic.

 9. Jag kommer aldrig att begripa varför man tycker att de rika skall betala EXTRA mycket mer, just för att de är rika. De betalar ju redan mer pengar eftersom skatten är en procentuell avgift och dessutom konsumerar de mer och betalar därför in mer moms. De kör mer bil och betalar då mer bensinskatt. De äger fler bilar och betalar mer skatt den vägen. Att lägga på ännu fler extraavgifter är att bjuda in till skatteflykt till Caymanöarna eller motsvarande, på helt förståeliga grunder.

  Men så tycker jag ju i grunden illa om omfördelning som ett syfte i sig med skattesystemet. Däremot kan jag hålla med om att det är dum idé att börja klippa i de sociala skyddsnäten när det finns så mycket andra områden i statsbudgeten som borde beskäras först.

 10. ”Jag kommer aldrig att begripa varför man tycker att de rika skall betala EXTRA mycket mer, just för att de är rika. ”

  Därför att de sitter på stålarna, liksom… Inte svårare än så.

 11. Vi har ju inte sett rena KÅKSTÄDER än i Sverige, men så fort man rör sig utanför Slottsskogens vanliga gångvägar hittar man rester av nattläger. Längs E20 mot Partille på västra sidan står året runt en illegal husvagnscamping uppställd. Vid Älvsborgsbrons södra fäste fanns ett sådant förr också.

  När jag var i Överåsparken med hunden häromdagen hittade jag rester av nattläger där också. Gäller antagligen alla skogsbevuxna ytor i stan, så snart har vi det.

 12. Nicklas; Så om någon har mer än någon annan, då är det okej att gå och norpa den egendomen bara sådär..? Eller? 🙂

 13. Men herregud vilken diskussion! Det har aldrig varit, är inte och kommer aldrig att vara synd om den svenska överklassen.

  Fattar ni inte att anledningen till att folk är rika är för att DOM har snott pengar från OSS år efter år. Det som händer nu i krisen är att dom snor pengarna och vi blir blottade. Att då säga att dom ska betala mer betyder ju bara att vi tar tillbaka det som redan tagits ifrån oss. De feta bonusarna kommer ju från vårt arbete, det är vi som fixat ihop pengarna. Tänk om, tänk rätt!

 14. Det här kan ju vara intressant apropå ”straffskatt på utbildnings”-argumentet som någon slängde in hör ovan. Texten gäller nu visserligen värnskatten, men med min knappa men ändock existerande ekonomiska kunskap kan jag inte se någon principiell skillnad. Om sådan finnes ursäktar jag mig.

 15. ”Fattar ni inte att anledningen till att folk är rika är för att DOM har snott pengar från OSS år efter år.”

  Kan du forklara hur tex grundarna av Google har stulit pengar fran dig?

 16. Lars: Kan du förklara hur några få personer kan tjäna miljoner dollar medan en sjuksköterska kan jobba ett helt liv utan att komma upp i samma summor?
  Varifrån kommer pengarna?

  Jag menar jag att vinsterna kommer från de som arbetat med att ta fram det som säljs, utan att få betalt för hela det värde de jobbat ihop. Vi brukar kalla det mervärde.

 17. De som gör stora affärer gör det med statens pengar – eller för dom bankens pengar och banken har ju i sin tur gått till riksbanken för att få pengarna. Även rikas startkapital (till att att starta upp firmor) som de ger via deras riskkapitalbolag är lånade pengar. Bilden av en rik knös som skapar mer rikedom med sin egen är felaktig.

  De flesta ”stora” bolag vanligt folk har att göra med startades också upp under knappa former av vanligt folk. Drivkraften till ett garageföretag är knappast att bli stor och omsätta 3 miljarder. Förmögenhetsskatt betalar man inte heller för att man har utbildning eller för den delen företag. De behöver inte ens tjäna tillräckligt för att få höjd skatt enligt sossarnas förslag. Koncerner som startar och köper företag här gör det för att de behöver produkten och för att de faktiskt tjänar pengar, det är ingen som undviker Sverige har de kunder kommer de hit. Vi är till stor del fortfarande ett verkstadsland. Och dom lånar i sin tur också pengar för att investera här 🙂 Det är ingen som har massor med cash.