En folklig opinion krävs för att Dawit Isaak ska bli fri

För att göteborgaren Dawit Isaak ska släppas fri krävs säkerligen en omfattande folklig opinion, och precis som Åsa Linderborg skriver i Aftonbladet så har nog den ”tysta diplomatin” nått vägs ände:

Efter 7,5 års fruktlösa försök från den svenska regeringen att hjälpa Dawit Isaak måste man konstatera att ”den tysta diplomatin” nått vägs ände. Erfarna diplomater jag talat med, säger att det varit som att ”köra huvudet i en vägg”. Carl Bildt måste åka ner till Eritrea, med bidragssanktioner som ett vasst vapen. Vad som också krävs är en stark folklig opinion.

Fängslandet av Dawit Isaak i en av världens mest slutna stater har med George Bush ”kamp mot terrorn” att göra. Politiken från USA med godtyckliga gripanden, tortyr och fängslanden utan rättegång gav klartecken för allehanda obskyra regimer att agera likadant. Fängslandet av Isaak hade dock förmodligen skett ändå, men att han nu fängslades i september 2001, tillsammans med många andra var förmodligen ingen slump. Även om många, i likhet med mig ser det hela som i först hand en politisk fråga så sknas inte humanitära aspekter, något som Pierre Schori pekar på:

I ett samtal med Eritreas diplomatiske representant i Sverige för ett par månader sedan tog jag som ordförande i Olof Palmes Minnesfond upp Dawit Isaaks situation. När jag nu också publikt vänder mig till Eritreas statsledning angående Dawit Isaak, är det inte för att ifrågasätta landets rätt att hävda sin suveränitet gentemot vad de ser som en fientlig och oförstående omgivning eller för att kritisera deras statsskick.

Nej, Minnesfonden och dess styrelse vädjar om att man ska lyssna på oss och se i Dawit Isaak inte bara en oppositionell landsman utan också en far med en familj i sitt andra hemland, med barn som längtar efter och behöver sin far. Dawit Isaak har redan avtjänat ett långt fängelsestraff, och det föreligger starka humanitära skäl som också engagerar en bred svensk opinion.

Det är hög tid att en stark opinion byggs för Dawit Isaaks sak och att den stendöda strategin med tyst diplomati överges.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Annarkia, Kjellberg,
Borgarmedia: AB1, 2, 3, 4, SVD1, 2, 3, 4, EX1, 2, DN1, 2, 3
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Bengt Schön

  HOPP FÖR DAWITT ISAAK
  När folket reser sig finns det hopp – inte minst för att Sverige skall visa att vi kan göra något gemensamt.
  Ju fler vi blir måste också vår regering reagera.Det är bråttom nu
  Bengt

 • olle

  10-tusentals kvinnor låses dagligen in av sina familjemedlemmar i bostäder bekostade av det svenska samhället. Bostadslägenheter belägna i höghus omöjliggör för kvinnor vid en eventuell brand att ta sig ut. Det vore bättre om 5 chefredaktörer skrev på upprop om att befria dessa 10-tusentals kvinnor från sin ofrivilliga husarrest i Sverige, än att lägga så mycket krut på att få Dwait Isaak fri.
  Men för det krävs kunskap som svenska journalister saknar överlag

 • Matte

  Mycket krut läggs ned på en person. Det finns många orättvisor i Sverige som borde åtgärdas med samma engagemang.

 • Stefan Hedman

  Ett tips till Svensson:
  I dagens Dala-Demokraten skriver en person med namnet Diane Bimont om hyckleriet i kampanjen för att befria Dawit Isaak, samtidigt som invandrare inte släpps in som journalister i Sverige utan får jobba som städare.
  Läs den, skriv gärna om den. DD lade upp texten som sin ledare, något som är mycket ovanligt. Att en utomstående får skriva hela ledarsidan:
  http://www.dalademokraten.se/Templates/pages/news.aspx?id=70747&epslanguage=sv