USA:s fattiga blir ständigt fler

Fattigdomen i USA breder ut sig, hela 10% av befolkningen är i behov av hjälp för att skaffa mat för dagen. Det är 32 miljoner människor. Man kan bara undra hur det är bland de papperslösa invandrarna i USA. De har inte tillgång till regringens matprogram och många förlorar ju också sina jobb nu.

Med den takten som fattigdomen tycks breda ut sig misstänker jag att G20-ländernas stimulansprogram inte kommer att räcka långt. Kapitalismens kris tycks djupare än vad de flesta kan tro.

Intressant?
Bloggat: Arbetarens klimatblogg, Röda Malmö,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, AB, DN1, 2, VG, EX,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements

13 Svar på “USA:s fattiga blir ständigt fler”

 1. Jag följde i några år statistiken och varje år ökade antalet som levde under fattigdomsgränsen, med 1-0.5%. Det är ett under att folk får kuponger, med tanke på hur förhatligt socialism är för amerikanerna.

 2. Å andra sidan skulle stimulanspaketet räcka till att ge var och en av dessa 32 miljoner fattiga stackare ungefär 1.3 miljoner kronor…

 3. Jag har sen förra sommaren (fra) successivt följt debatten om de hemlösa i usa, just från de hemlösas perspektiv. Genom att följa utvecklingen ur de hemlösas perspektiv, vare sig de är i sverige eller usa kan leda till nya insikter. Man kan också börja fundera över hur det egentligen står till med saker och ting, och varför det är så tyst i gammelmedia kring dessa frågor, ex att rapportera om depressionen i antågande ur de hemlösas perspektiv.

 4. Att USA’s fattiga blir fel är naturligt med deras massimmigration. De importerar ju fattigdom utan att sätta in tillräckligt med åtgärder för att rycka upp fler till medelklassen (som är viktigast i en fri ekonomi).

  Det behövs en ny syn på ekonomi. För längesedan när man kunde handla för guld och metaller ökade likviden i världen naturligt iom. att fler metaller bröts. Men idag när pengar är betalningsvara måste man helt enkelt förstå att destu fler invånare destu mer likviditet måste tillföras systemet. Spårar inflationen ur är det bara att höja skatter och börja plocka ur pengar ur omloppet igen.

  Men mest av allt behövs nog mer undervisning i skolan om hur ekonomi fungerar och hur värde skapas. Då hade nog många personliga konkurser pga. snabba lån kunnat undvikas.

 5. Nu får iofs 9% av befolkningen i Sverige socialbidrag, så att USA skulle ha blivit en soppkö-nation på kort tid stämmer inte. Det är helt enkelt den politiska processen i USA som omöjliggör stora utbetalningar av ”tax money” till fattiga som får göra vad de vill med pengarna. Istället tar man politiska poäng genom att dela ut matkuponger, trots att ekonomiska undersökningar visat klart och tydligt att motsvarande mängd pengar skulle ge mer totalnytta (vilket dock inte är samma sak som politisk nytta).

 6. Hampus: Intressant, jag hittar dock inte siffror som säger att emigrationen överstiger immigrationen.

  Vad anser ni om min syn på ekonomi 2.0, med tillförd likviditet i systemet i takt med att befolkningen växer? Möjligen även några piskor och morötter för att pengar ska röra sig, kontanta besparingar och andra stillastående betalningsmedel är livsfarliga för den ekonomiska aktiviteten och därmed samhället.

 7. Andreas, jag läste någonstans att det skulle vara fallet, men kan tyvärr inte hitta den artikeln när jag google-söker. Så det får vara svävande.

 8. Vi har också en hel del fattiga, 7.1% som lever under socialbidragsnormen. USA har dock 15%+ oförsäkrade utan sjukförsäkring också. I övrigt går en stor del av USAs privata välgörenhet till saker som skola, stipendier, omsorg och program för ekonomiskt utsatta t ex mat till hemlösa. Allt är mycket dyrare i USA, skola som vård. Dyrare som i större andel av BNP.

  Men det är alltså 15% som inte har garanterad tillgång till sjukvård eftersom de inte skulle kunna betala något större, det kostar ju ofta mer än ett hus att få vård oförsäkrad eller om man inte täcks av sin försäkring. Det är ett människorättsbrott.

  Det som är mest slående är ju att USA innan krisen importerade runt 50% mer än de exporterade, de har gått i 30 år med handelsunderskott. Stora underskott. Eller över 60% mer varuimport än export. Det är i princip republikanerna som kört landet i botten, i konkurs och gjorde de fattiga (om de korrigerar, och slutar leva på låtsas pengar). De skulle behöva importera runt hälften av mot vad de importerar idag för att hålla en positiv handelsbalans. Alltså runt 1/4 av vad vi importerar per capita.

Kommentarer är stängda.