Polisen förhindrade demonstrationssamling

demostras.jpg

Ganska tidigt på morgonen gick jag upp för att checka ut och se till att få lite frukost. Upptäckte då att en massa poliser (CRS) bodde på mitt hotell. Det var fullt av dem vid frukostborden. Men då jag inte betalt för frukost på hotellet drog jag vidare till ett bageri och köpte lite bröd. Därefter vandrade jag mot samlingsplatsen för den stora demonstrationen. Mötte på vägen några belgiska kamrater som brukar vara på toppmötesdemonstrationer men hittade inget öppet brasserie. Gick ända till samlingsplatsen, ja inte riktigt, för på bron till ön där samlingsplatsen fanns hade polisen spärrat av. Jag frågade hur länge det skulle vara avspärrat och de svarade till klockan 10:30. Samling för NPA var klockan 11:00 så jag tänkte jag kunde ta en kopp kaffe nånstans och sen komma tillbaks. Hittade ett bageri som också sålde kaffe, med hjälp av några unga franska aktivister.

På vägen dit så såg jag att en demo med huvudsakligen ”black-block”-deltagare komma gående mot avspärrningen mot bron. När jag fått mitt kaffe och satte mig kom det ytterligare en mängd poliser och spärrade av gatan bakåt så att den omringade demon inte hade nånstans att ta vägen. Strax därefter kom en grupp italienska kamrater förbi och de stannade när jag sa att man inte kunde komma till samlingsplatsen. Därefter hängde jag med dem en stund och vi såg tårgasmolnet bli jättelikt borta vid bron. Efter en stund lugnade det ner sig och det verkade som om polisen jagat bort den lilla demon (cirka 1000 personer) från bron. Gruppen av kravallpoliser som spärrade gatan där vi befann oss, åkte därifrån. Jag och de italienska kamraterna gick mot bron. Bland italienarna fanns också en kille som kände den svenske ekonomen Daniel Ankarlo. Väl framme såg vi att den fortfarande var avspärrad. Efter en stund en grupp från brittiska SWP och grekiska SEK upp. Jag hittade en mindre grupp från NPA inklusive en tyska, en belgisk och en spanska kamrat. Anslöt mig till dem. Efter en stund kom en större grupp från NPA och de andra kamraterna följde dem framåt mot demofronten. Det var fortfarande inte möjligt att ta sig till samlingsplatsen.

Vid detta tillfälle började polisen återigen skjuta en hel del tårgas och jag höll mig i de bakre regionerna. Jag hade trots allt min dator med mig och ingen utrustning för att skydda mig från polisens projektiler eller från tårgas. Efter en stund dök det upp poliser även bakom oss och lokalbefolkning upplyste mig om att det fanns fler på några bakgator. Eftersom jag skulle åka hem vid tvåtiden bestämde jag mig för att lämna området. På vägen mot centrala stan mötte jag fler grupper av demonstranter på väg till samlingsplatsen. en del som jag träffat vid andra demonstrationer eller möten, från Polen, England osv.

Väl inne i stan upptäckte jag att delar av det område som tidigare varit avspärrat inte längre var det. Jag fick dock visa upp innehållet i min ryggsäck när jag passerade över en av broarna till centrala stan. I centrala stan var det mycket lugnt, men med jämna mellanrum hördes sirener och helikoptrarna över stad hördes mest hela tiden. Vid varje ankomst av ett nytt tåg till järnvägsstationen fylldes denna med poliser som liksom eskorterade ut alla passagerare eller presumtiva demonstranter.

Skriver detta på ett TGV-tåg och det patrulleras av poliser. Det var likadant på vägen till Strasbourg. enligt franska kamrater är detta inte normalt. För mig är polisinsatsen helt klart överdimensionerad. poliserna följer folk vart man går. De bevakar all broar med hur många poliser som helst och står vid gränserna till de stängda områdena (Fast de idag var öppna) och kollar folk. Gendarmeriet som är en slags halvmilitär styrka och som tidigare lydde under försvarsministeriet är de som bemannar all fast positioner medan CRS (kravallpolisen står för de mobila enheterna). Poliserna bär hela tiden skydd som liknar hockeyspelares skydd utanpå kläderna och även många av de civilklädda spanarna gör detta. Dessa har även ibland tårgasgevär och liknande utrustning.

I skrivande stund vet jag ännu inte om människor i slutändan fick lov att gå till samlingsplatsen för demon eller inte.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, AB, VG1, 2, DN1, 2, 3, DB1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

PS. Jag befann mig alltså där ett hotell ska ha satts i brand senare. Och som ni förstår hade inget hänt om vi alla bara fått gå till demonstrationens samlingsplats. Det var inte heller speciellt våldsamt utan ganska lugnt, med undantag för polisens tårgas hela tiden. På platsen var ungefär 3-4 tusen personer när jag lämnade. Även på andra ställen fanns folk, flera tusen på en del ställen. I aktivistlägret bodde ungefär 3000 och flertalet fransmän kom under dagen. Det var alltså inte heller på gränsbron. Så långt gick det inte att komma. DS.

För en bättre bild av hur det var än vad som finns i svenska tidningar läs Liberation. Oroligheter – en marginalföreteelse. Det verkar också som om man till slut genomförde en ordentlig demonstration ändå. Samt att de värsta oroligheterna inte var där jag befann mig utan vid en annan bro till samma område (Jardin de Deux Rives), i en stadsdel kallad Port du Rhin. Närmare Europabron.

Advertisements
 • Matthias

  Jag trodde först din berättelse ovan var en parodi på ”så här tänker en toppmötesdemonstrant”, men det var tydligen på riktigt. Märkligt…

  Konstigare syssla har jag svårt att föreställa mig än det här att åka och demonstrera på orter för toppmöten. Det kan ju omöjligen påverka några beslut på minsta lilla sätt. Det ökar bara risken för att idioter/extremister tar chansen att vandalisera och terrorisera. Och skulle man ha tur så allt går fredligt till så är det bara meningslöst.

  Demonstrationer är överhuvudtaget en meningslös sysselsättning, undantaget verkligt massiva och fredliga demonstrationer, där man kan ana en majoritetsuppfattning. Men vanliga halvstora demonstrationer med säg några tusen deltagare – vad visar det? Bara att det finns en högljudd minoritet som tycker något, och inte kommit på något sätt att arbeta med frågan inne i systemet. Det är min bild av en vanlig, meningslös demonstration. Ibland drar sådana till sig vandaliserande idioter. Så – varför ägna sig åt att demonstrera?

  Kommentar till själva texten då:

  Ja, det var väl bra att polisen hindrade demonstrationssamlingar? Uppenbarligen var polisen underdimensionerad (inte överdimensionerad) för den lyckades inte hindra att ett hotell sattes i brand m.m. förstörelse.

 • Anders_S

  Martin. Du tycker uppenbarligen det är rätt att inskränka demokratin. I alla länder i västra Europa är demonstrationsfriheten en demokratisk rättighet och polisen stoppade alltså en tillståndsgiven demokratisk och planerad protest. (det är dock möjligt att den kue genomfröas i någon form efter att jag lämnat platsen, men har inte sett någon rapportering som tyder på det)

 • Pingback: Lägg ner krigsorganisationen NATO | Svensson()

 • Kristoffer

  Man har förvisso rätt att demonstrera. Men med tanke på de problem som varit där nere med attacker mot polisstyrkan så kan man förvänta sig våld och därmed flytta demon eller helt enkelt hindra den från att ta sig in dit mötet hålls. Demonstrationsfriheten är grundlagsstiftad men den kan inskränkas av andra lagar.

  Anders_s skriver: ”Jag befann mig alltså där ett hotell ska ha satts i brand senare. Och som ni förstår hade inget hänt om vi alla bara fått gå till demonstrationens samlingsplats”.

  Det är vuxna människor vi pratar om. Du lägger skulden på polisen och att de hindrat demonstranterna. För det första så ska våldsverkare som inte tvekar att sätta ett hotell i brand inte gå i närheten av viktiga världsledare och heller inte ges chansen att börja kravalla mot polsen. Vidare så lägger man skulden på den som gjort det, ingen annan. Varför tror du egentligen att polisen har sån rigorös säkerhetskontroll på era demonstrationer?

 • Anders_S

  Kristoffer: Det har inte varit några problem att tala om. Svenska medier öevrdirver. I tsort var det helt lugnt. Små isolerade förekomster av skadegörelse. Och attacker mot polisen i en förort.

  Ditt resonmenag blir fel då du faktiskt inte vet vad du pratar om i sammanhanget.

  Jag kan också meddela att min uppfattning är att polisen också agerade ganska lugnt. Det var ganska lugnt helt enkelt. På de flesta platser och den mesta tiden. Som vanligt.

 • Kristoffer

  Jag utgick från din post om ”Kravallerna i Strasbourg” som du själv länkar till i början av denna post. Den berättar ju om rätt så ordentliga ordningsstörningar innan själva demonstrationen. Då trappar polisen naturligtvis upp säkerheten.

  Sen vet varken du eller jag vad som hänt framme vid avspärrningarna. Men ändå så skriver du inlägg där polisen skuldbeläggs för hotellbranden.

 • Anders_S

  Kristoffer: Den artikeln handlade om torsdagen ute i förorten Neuhof. Det var stökigt, men av de som var där så upplevdes det inte som speciellt stökigt utan mest som att polisen överdrev en del. Men ingen hävdade att bråket där berodde på polisen, utan de flesta jag pratade menade nog att det berodde på ”svarta blocket”.

  Jag var vid avspärrningarna innan tårgas började skjutas. Hade regelbundna samtal med demovakter från NPA och Sinistra Critica därfter.

  Jag var i Strasbourg torsdag – lördag och kan konstatera att det var förhållandevis lugnt. Vilket också bekräftas av rapporteringen i de franska tidningarna. Om det hela hade hänt i Sverige hade det kanske funnits anledning att bedöma det lite annorlunda (acceptansen i Frankrike för oroligehter är definitivt högre än i Sverige)

  Jag hävdar inte att polisen var våldsamma eller attackearde folk. Jag såg eller hörde inet nåt sånt. De sköt tårgasgranater, det såga, veta jag.

  Om vi inte blivit stoppade hade de aktuella problemen inte uppstått. Men det betyder inte att jag tror att dagen gått att genomföra utan problem.

  Jag ska skriva ett inlägg med en analys av den franska polisens arbete frö att belysa några aspeketer i förhållande till den svenska och tilll polistaktik.

 • Pingback: Polistrakasserier i Strasbourg - frige alla fängslade | Svensson()

 • Pingback: Irans sätt att behandla demonstranter skiljer sig inte från EU-ländernas | Svensson()

 • Pingback: Hycklaren Sarkozy och den lite mindre hycklaren Reinfeldt | Svensson()