Per Gudmundson har rätt

För ovanlighetens skull är jag i stort sett överens med Per Gudmundson i en fråga. Det handlar om kycklingsabotage och chipsbränder. Han skriver att det inte finns något som tyder på att nån vänsterorganisation eller några vänsterextremister skulle ha utfört chipsbränderna:

Det är som med chipsbränderna i varuhusen i Södertälje. Där var det också självklart att rikta misstankarna mot extremvänstern. Då dessutom med en historisk tradition att luta sig mot. Röda arméfraktionen började ju med att bränna ner varuhus. Ulrike Meinhof tyckte visserligen att det var osannolikt att varuhusbränder skulle leda till revolution, så man bytte till mord och kidnappningar istället, men från början gällde varuhusbränder. Man var dock väldigt noga med att ta på sig skulden för bränderna. I Södertälje har det efter en månad inte synts till några kommunikéer, bortsett från några klistermärken som det är osäkert om de hade någon koppling till mordbränderna. Mycket talar för att det inte var vänsterextremister som brände ner varuhusen. De brukar inte göra så.

Inte heller tror han att några djurrättsaktivister skulle ha genomfört kycklingsabotagen:

Men djurrättarna brukar inte göra så här.

[…]

Likadant är det med glasbitarna i kycklingen. Men här finns det inte ens någon historia av matvarusabotage att tala om. Djurens befrielsefront publicerar både aktivistrapporter och fotografier från utförda sabotage. Det rör sig om utsläppta minkar och höns, vandalism och hot mot pälshandlare, och någon enstaka utbränd slakterilastbil. Allvarlig brottslighet, förvisso, men normalt inte i syfte att fysiskt skada människor.

Gudmundson tar alltså smma ställningstaganden som jag gjorde redan från början. Det är med all sannolikhet inga vänsteraktivister bakom chipsbränderna och med all sannolikhet inga djurrättsaktivister bakom kycklingabotagen. Det är bra att Gudmundson skriver detta, men synd att han i sin ledarartikel ändå hemfaller till en del konspirationstänkande.

Intressant?
Bloggat: Spånbinge, Badlands,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements