Det är klart Östberg ska släppas ut snart

Jag ser det som självklart att Annika Östberg ska släppas ur fängelset så snart som möjligt. Att låt henne sitta där kostar bara pengar och det är bättre hon kommer ut i samhället och får chansen att arbeta och göra rätt för sig. Det är bättre för henne och bättre för samhället, dvs bättre för alla.

Hon har redan, som jag ser det suttit alltför länge i fängelse, långt straff är ju inte en alltför bra metod att minska brottsligheten på, och risken för återfall i brottslighet för Annika Östberg måste betraktas som helt försumbar. Oavsett hur skyldig eller oskyldig hon var till de i USA begångna morden. Det är ovanligt att medelålders och äldre människor begår allvarliga brott, även om det förstås händer.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, DN1, 2, AB1, 2, 3, EX,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Robiin

  Ja, det ser man bara på Lars-Inge Ferm som precis blev gripen. 63 år och rånar fortfarande. Fattar bara inte varför svenskar velat ha hem Annika.

 • Anders_S

  Vill påminna om kommentarsreglerna. Följer ni inte dem så får ni inte in någon kommentar.

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • Gustav H

  Nu är det väl som så, att de flesta som morrar över fallet inte kritiserar att hon skall komma hem eller snart få bli fri, utan den extrema uppmärksamhet fallet fått i jämförelse med andra fall med liknande omständigheter. Samt det faktum att svensk press är väldigt förlåtande mot henne, men inte mot andra som dömts på likartade grunder. Som någon Metroskribent påpekade är hon och Tony Olsson från Malexanderfallet dömda till mord på likartade grunder – var är hans tårögda fans?

  Jag tycker att det är pinsamt vad mycket notiser det här fallet genererar och att det blir sådan uppståndelse. Klart att hon skall få komma ut ur fängelset efter 28 år, men varför göra henne till mediastjärna? Det är ju bara osmakligt.

 • Anders_S

  Gustav H: Jag är överens med dig. Mediabevakningen är naturligtvis totalt överdimensionerad.

 • Ingemar

  Till Anders_S: Om du anser att mediabevakningen är totalt överdimensionerad, varför skriver du om det?

  Ni bloggare brukar ju framhäva att ni är ett modernare alternativ till ”gammelmedia”, dvs tidningar skrivna av riktiga journalister.

  Du själv är alltså en del av mediaapparaten. Då blir det ju ofrilligt lite lustigt när du försöker ställa dig utanför och påstå att andra skriver för mycket om det. 😉

 • Anders_S

  Jag har aldrig hävdat att bloggare skulle skilja sig från vanlig media på nåt avgörande sätt. Det enda är att bloggar ger utrymme för ett bredare utbud av åsikter och ett bredare spektrum av personer som skriver än vanlig media.

  Så självklart är jag en del av mediaapparaten. Men diskussionen är off-topic, så jag kommer inte att tillåta några mer inlägg kring detta.

 • Andreas

  Frågan är varför vi skall ha henne till Sverige? Kan vi skicka räkningen för kalaset till USA då? Jag är iaf inte intresserad av att betala för dett mycket dyra kalas.

 • Anders_S

  Hon är svensk medborgare. Sverige försöker ofta få hem sina medborgare. Det kan man tycka vad man vill om. Jag tycker det är bra.

 • Ali

  Hur kan man prioritera en Mördare och återfalls förbrytare?

  Varför vill man just få hem henne? Det är ju inte direkt en dom som hon har med sig i bagaget! Hur kan man försvara henne och säga att hon avtjänat sitt straff?

  Detta är en skandal och att politiker är inblandat gör det ännu värre! Lås in henne en gång för alla och sluta med särbehandlingen och mjäkandet! Hon är en återfalls förbryterska och mördare..

  Hjälp dessa istället!

  173 svenska medborgare sitter fängslade utanför Norden, enligt de senaste siffror som Utrikesdepartementet har tillgång till. Av de 173 är 149 män och 24 kvinnor.

  24 av dem (14 procent) sitter frihetsberövade i USA. Andra ”stora” länder är Tyskland med 21 fängslade svenskar, Storbritannien med 14, Spanien (11), Frankrike (9) och Polen med 7 fängslade svenskar.

  Det absolut vanligaste brottet är narkotikabrott – som 60 personer (35 procent) sitter frihetsberövade för. Därefter kommer människosmuggling som 18 personer begått eller är misstänkt för.

  11 personer är misstänkta eller dömda för mord (inkl en anstiftan till mord) och en är misstänkt för försök till mordbrand.

  Av de frihetsberövade som sitter i USA är 7 dömda eller misstänkta för olika typer av sexualbrott, 3 för mord, 2 för narkotikabrott och 2 för rattfylleri.

 • Ali: hur kan man inte? Det finns ett ord som jag tror saknas i alla er (manliga) kritikers dårskap:

  Humanism.

  Om Tony Olsson vid snart 60 års ålder inte heller bedöms utgöra ett hot (jag tror faktiskt att det farligaste Annika Östberg kan tänkas ägna sig åt är eventuellt spridande av förkylning) ser jag inga bekymmer med att han släpps.

  ”Jag vill inte betala”, fan vilket barnsligt argument!

 • daniel

  jag tycker annika bör släppas ut i frihet också. hon har sonat sitt brott, vad jag har läst så hamnade hon i fel sällskap som ung, det är ganska lätt att göra det, samt att hon var med under morden men gjorde inget själv, det är knas att hamna fel, jag vet, alla förändrar en andra chans…. jag hoppas det går bra för henne..

 • Så här: Folk som begår brott i utlandet får vackert finna sig i att acceptera det landets syn på kriminal”vård”.

  Jag är för en öppen och inkluderande syn på svenskhet, danskhet, etc. Det betyder också att skattefifflare och andra som lämnar Sverige borde bli medborgare i sitt nya land och leva efter deras lagar. På samma sätt som jag tycker att Mohammed i närlivsbutiken lättare ska bli svensk medborgare. Han bor här och betalar skatt här.

  Östberg var inte turist på tillfälligt besök i USA, hon bodde där permanent. Allt tal om att ta henne ”hem” till Sverige blir bara patetiskt. Mycket påminner om samma storsvenskhet som kom fram när det gällde Calle Johansson (? om namnet) och Grekland.

  Om jag nu ska acceptera att hon kommit hem så menar jag att vi bör dröja med att släppa ut henne ett tag ändå. Dels av utrikespolitiska skäl, vill man nu ha hem fler svenskar så bör man inte släppa ut henne direkt. Det andra och viktigare skälet är att hon rimligen behöver anpassning och vård innan hon släpps ut. Efter att ha suttit så länge i det oerhört humana (ironi) amerikanska rättsväsendet så har jag svårt att se att hon skulle komma ut och ”arbeta och göra rätt för sig” direkt. Ursäkta jämförelsen, men hon torde vara som en misshandlad hund som behöver vårdas innan hon kan vara bland folk igen…

  Daniel: Jo, hon var i hög grad delaktig. Hon sköt inte, men gjorde avledande manövrar bland annat så att polisen inte såg hennes pojkvän när han överföll dem osv.

 • Strutsman

  Det verkar osannolikt att Annika skulle återfalla i brottslighet. Det tycker jag också. Men det baserar jag på helt lösa fördomar om att kvinnor är mindre farliga än män. Ett ojämställt antagande med andra ord. Kanske gör en psykolog en helt annan bedömning?

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Frige Annika Östberg()

 • sigge

  Visserligen en gammal artikel men jag skriver ändå.

  För det första som någon redan skrivit så åker man till ett annat land och begår brott där så får man acceptera att dömas i enlighet med det landets lagar.
  För det andra så var det ju mycket märkligt att hon skulle frisläppas från USA just nu efter att man försökt att få hem henne under så lång tid tidigare.
  Men just när det var en så stor debatt i Sverige angående fildelning och det fanns ett flertal stora amerikansk skiv-/filmbolag som låt oss kalla det ”drev på” det svenska rättsväsendet och ipredlagen blev ett faktum och personerna bakom Pirate Bay fälldes men just då skulle hon plötsligt få komma hem till Sverige och ingen tycker detta är en märkligt tajming?