Ekonomisk kris gynnar organiserad brottslighet

Den ekonomiksa krisen som skakar världen gynner den ekonomiska brottsligheten, såväl i Italien som i Sverige. Hög arbetslöshet innebär att det finns gott om unga som kan rekryteras till gangsterverksamheten. Olika regeringars, inklusive den borgerliga svenska, nedskärningar av den ekonomiska ersättningen till arbetslösa och fattiga bidrar till att denna utveckling gynnas.

Företag kontrollerade av organiserad brottslighet kan, genom att de fifflar med bokföring, löner, kvitton och mycket annat, lägga lägre anbud än andra på olika jobb och entreprenader och därmed ta hem en mängd kontrakt. Både från andra privata företag och från offentlig förvaltning.

Gangsterverksamheter kan också ha överskott av kapital som nu kan lånas ut eller placeras i olika företag varvid den organiserade brottsligheten kan ta över kontrollen av bolagen verksamheterna man investerat i eller lånat ut pengar till.

Utvecklingen i riktning mot att den organiserade kriminaliteten stärks gynnas dessutom av att den nyliberala idologin vill ha en svag stat. En svag stat innebär att andra maktcentrum byggs upp, ofta handlar det då om den organiserade brottsligheten. Italien är ett bra exempel på detta, med maffian, camorran och ‘ndranghetan och en svag stat. I Sverige har vi bland annat gangstergäng som Hells Angels och Red & White Crew.

Intressant?
Borgarmedia: DN, SVD, GT1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements